eur:
394.35
usd:
370.48
bux:
66147.74
2024. április 16. kedd Csongor
BERLIN, GERMANY - MAY 21: Peter Gulacsi of RB Leipzig celebrates after Ermedin Demirovic of SC Freiburg missed the decisive penalty in the penalty shoot out during the final match of the DFB Cup 2022 between SC Freiburg and RB Leipzig at Olympiastadion on May 21, 2022 in Berlin, Germany. (Photo by Alex Grimm/Getty Images)
Nyitókép: Alex Grimm/Getty Images

Tizenegyespárbajban az RB Leipzig nyerte a Német Kupát

Tizenegyespárbajban nyerte meg a Német Kupát az RB Leipzig, miután az 1-1-re végződött 120 perces csata után minden lövést értékesített a Freiburg ellen. A rendes játékidő mindkét góljánál magyar válogatott játékos adta a gólpasszt, előbb Sallai Roland, majd Willi Orbán.

(A mérkőzést élőben tudósítottuk, a fényképes bejegyzésfolyamot lejjebb, a közcím alatt olvashatják el.)

A kezdőcsapatokban három magyar kapott helyett: Gulácsi Péter, Willi Orbán, illetve Sallai. Az első félidőben jobban és koncentráltabban futballozott a Freiburg, amely egygólos előnyre tett szert a 19. percben, ugyanis Sallai passzából Maximilian Eggestein lőtt gólt 18 méterről. A magyar játékosnak a kezére pattant a labda, de a játékvezető nem ítélte szabálytalannak.

Az 57. percben a lipcseieknél kiállították az utolsó emberként szabálytalankodó Marcel Halstenberget. Néhány perccel később az egyenlítés reményében beállt Szoboszlai Dominik. A Leipzig játéka ugyan nem lett jobb, de teljesen váratlanul a 76. percben mégis egyenlített úgy, hogy Orbán kapu előterébe fejelt labdájára Christopher Nkunku csapott le. A rendes játékidő hajrában lecserélték Sallait, aki így a hosszabbításban már nem volt a pályán. A ráadásban az emberelőnyben futballozó Freiburg járt közelebb a gólhoz, kétszer is a kapufa segítette ki Gulácsit, így a 11-esekre maradt a döntés. A párbajban aztán 4-2-re a Leipzig bizonyult jobbnak, a magyarok közül Orbán értékesítette a maga kísérletét.

Mindkét csapat első kupadiadaláért küzdött, a Leipzig 2019 és 2021 után a harmadik döntőjében már elhódította a trófeát.

21 May 2022, Berlin: Soccer: DFB Cup, SC Freiburg - RB Leipzig, Final, Olympiastadion. Leipzig's team cheers after winning the match with the DFB Cup in front of the photographers.(IMPORTANT NOTE: In accordance with the requirements of the DFL Deutsche Fußball Liga and/or the DFB Deutscher Fußball-Bund, it is forbidden to exploit or have exploited photographs taken in the stadium and/or of the match in the form of sequence pictures and/or video-like photo series). Photo: Soeren Stache/dpa (Photo by Soeren Stache/picture alliance via Getty Images)
Soeren Stache/picture alliance via Getty Images

Korábban a magyarok közül Fazekas Árpád, Détári Lajos és Lisztes Krisztián tudta megnyerni csapatával a Német Kupát. A válogatott kapusa 1957-ben a Bayern Münchennel, az ötszörös világválogatott Détári 1988-ban az Eintracht Frankfurttal nyert, utóbbi egyúttal a győztes gólt is szerezte szabadrúgásból. Lisztes kétszer is eljutott a döntőbe, de az 1996/97-es kiírásban nem kapott játéklehetőséget a VfB Stuttgartban, míg 2004-ben súlyos sérülése miatt nem tudott pályára lépni a döntőben a Werder Bremen színeiben.

Élő tudósítás

Este nyolc órától játsszák a Német Kupa, hivatalosan a DFB-kupa 2022-es döntőjét. A keretekben lévő négy magyarból három bekerült a kezdő csapatába, Gulácsi Péter és Willi Orbán a lipcsei, Sallai Roland a freiburgi oldalon. Szoboszlai Dominik a kispadon vár a bevetésre.

A két összeállítás:

  • Freiburg: Flekken – Gulde, Lienhart, N. Schlotterbeck – Kübler, M. Eggestein, Höfler, Günter – Sallai, Grifo – Höler. A játékosok közül még senki sem szerepelt korábban DFB-kupa-döntőben.
  • RB Leipzig: Gulácsi – Klostermann, Orbán, Simakan – Henrichs, Laimer, Kampl, Halstenberg – Forsberg, Nkunku – André Silva. A keret tizennégy játékosa pályára lépett már Berlinben, a korábbi kupadöntők valamelyikén.

A Freiburg vörös szerelésben, a Vörös Bikák fehérben. Christoph Nkunkut kellett ápolini, ő a legjobb formában lévő lipcsei, megválasztották a napokban az Év játékosának Németországban.

Eltelt az első tíz perc, eleinte az RB Leipzig birtokolta többet a labdát, majd jött a Freiburg. Sallai szabadrúgást harcolt ki a balszélen, az oldalvonalnál, de a beadásból nem lett semmi.

A 14. percben Forsberg lövése után kijött a labda Flekkenről, Nkunku lövésébe a védő belelépett.

Pirotechnikai bemutatót tartanak a freiburgi szurkolók, a hangosanbeszélő felháborodottan rendre utasította őket.

A 19. percben vezetést szerzett a Freiburg, noha Sallai Roland kezére pattant a labda. A tizenhatoson belül nem zavartatta magát, rögtön hátra tolta a labdát Eggestein elé, aki a jobb alsó sarokba lőtte a labdát, Freiburg–RB Leipzig 1-0. A lipcseiek reklamáltak, a VAR megnézte az esetet, s maradt a gól.

BERLIN, GERMANY - MAY 21: Maximilian Eggestein of SC Freiburg celebrates after scoring their team's first goal during the final match of the DFB Cup 2022 between SC Freiburg and RB Leipzig at Olympiastadion on May 21, 2022 in Berlin, Germany. (Photo by Joern Pollex/Getty Images)
Maximilian Eggestein ünnepel / Fotó: Joern Pollex/Getty Images

A 24. percben két nagy védelmi hiba után Nkunkuról a freburgi gólvonal felé csurgott a labda, Schlotterbeck kivágta.

Willi Orbán előbb kitűnő labdát adott a balszélre (Nkunku elrontotta), majd 23 méterről lőtt, Flekken védett.

Támadgat az RB Leipzig a félidő végén, de nem igazán veszélyes kapura. Az utolsó passzokba hiba csúszik.

Vége az első féldőnek.

Nincs csere a folytatás előtt, Szoboszlai még a padon.

Nkunku kapura fordult, de nem volt elég erő a lövésében, Flekken védett.

Az 56. percben Sinakan bekerült a freiburgi tizenhatoson belül, elesett, nem kapott tzenegyest. A helyén Höler megugrott, Halstenberg lerántotta, piros lapot kapott érte.

21 May 2022, Berlin: Soccer: DFB Cup, SC Freiburg - RB Leipzig, Final, at the Olympiastadion, Leipzig's Marcel Halstenberg and Freiburg's Lucas Höler (r) fight for the ball. IMPORTANT NOTE: In accordance with the requirements of the DFL Deutsche Fußball Liga and the DFB Deutscher Fußball-Bund, it is prohibited to use or have used photographs taken in the stadium and/or of the match in the form of sequence pictures and/or video-like photo series. Photo: Christian Charisius/dpa (Photo by Christian Charisius/picture alliance via Getty Images)
Halstenberg szabálytalansága / Fotó: Christian Charisius/picture alliance via Getty Images

Sallai kiugrott a balszélső helyén Orbán belelépett a lövésbe, szöglet lett.

Szoboszlai Dominik beszállt a bajban lévő lipcsei csapatba.

A 75. percben kiegyenlített az RB Leipzig: Orbán fejese átszállt a másik oldalra, Nkunku közelről bekotorta, 1-1.

21 May 2022, Berlin: Soccer: DFB Cup, SC Freiburg - RB Leipzig, Final, at the Olympiastadion, Leipzig's Christopher Nkunku (M) scores the 1:1. IMPORTANT NOTE: In accordance with the requirements of the DFL Deutsche Fußball Liga and/or the DFB Deutscher Fußball-Bund, it is prohibited to use or have used photo recordings made in the stadium and/or of the match in the form of sequence pictures and/or video-like photo series. Photo: Christian Charisius/dpa (Photo by Christian Charisius/picture alliance via Getty Images)
Nkunku gólja / Fotó: Christian Charisius/picture alliance via Getty Images

Cserék a Freiburgnál, lement Sallai Roland.

Szoboszlai oldalvonal közeli szabadrúgása veszélyt keltett, sőt után kezezés miatt nézelődtek a VAR-szobában, de nem ezzel fog eldőlni a kupadöntő.

Dani Olmo tizenkét méterről a kapu mellé vágta a labdát.

Letelt 9+4 perc, hosszabbítás következik.

Az első öt perc a Freiburgé volt, de most megint az RBL támad.

A lipcsei Mukiele beadásáról alig maradt le Nkunku.

Óriási freiburgi helyzet maradt ki. Gulácsi a kapufára tolt egy labdát, majd a kipattanót Demerovic az égbe lőtte.

Következik az utolsó 15 perc a döntőből.

Többet birtokolja a labdát a Freburg, de Szoboszlai jó megugrása után szabadrúgáshoz jutott az RB Leipzig. A sértett lőtte, Flekken védte. A másik oldalon Haberer lövése után a labda a keresztlécről pattant fölé.

A 118. percben Dani Olmót buktatta Höfler a tizenhatoson belül, a bíró kiment, megnézte, de nem adott büntetőt.

Vége a 120 percnek, tizenegyesek döntenek.

Az RB Leipzig kezdte, Nkunku belőtte, 1-0 a lipcseieknek.

Petersen szép, nyugodt lövéssel egyenlített, 1-1.

Willi Orbán vállalta a következő lövést, bepasszolta a bal alsóba, 2-1.

Günter a kapu fölé küldte a labdát, maradt a 2-1.

Dani Olmónak nem gond az ilyen, 3-1.

A csereként beállt, ifjabb Schlotterbeck belőtte, 3-2.

Henrichs nem hibázott, 4-2.

Demirovic a lécre vágta, az RB Leipzig a kupagyőztes.

Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fölvetette, hogy a NATO-országok úgy segíthetnék az ukrán védekezést, ahogy tették azt Izraellel, de a Fehér Ház szerint a két ország esete teljesen más, az Egyesült Államok nem fog részt venni az ukrajnai harcokban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 15:23
2024. április 16. 14:48
×
×
×
×