eur:
389.69
usd:
364.57
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Hosszú Katinka olimpiai bajnok úszó és Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke a 2022-es vizes világbajnokság megrendezéséről tartott tájékoztatón Budapesten 2022. február 7-én. A magyar főváros június 18. és július 3. között ad otthont az úszó-világbajnokságnak. A sportág mérkőzéseit Budapesten Sopronban, Debrecenben és Szegeden bonyolítják le.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Wladár Sándor: kötelező volt a titoktartás, a magyar úszók sem tudták, hogy hazai vb jön

Elsősorban egy sportszakmai eseményt akarunk csinálni, hogy a világ vizes sportágainak helyet tudjunk adni Magyarországon – mondta Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, a június világbajnokság szervezőbizottságának vezetője.

Amikor a fukuokai szervezők bejelentették, hogy az idén sem rendezik meg a koronavírus-járvány miatt a vizes-világbajnokságot, akkor vetődött fel az a gondolat, hogy az újabb halasztás helyett Budapest rendezze meg az eseményt – idézte fel a kezdeteket Wladár Sándor. Az úszószövetség elnöke partnerre talált a honi vízilabda-szövetségben, és együtt kezdtek tárgyalásba a nemzetközi szövetséggel.

"A FINA ismeri Magyarországot, elismeri a magyar sportot, jó pozícióból indultunk" – mondta a szervezőbizottság elnöke, és elárulta, a FINA óriási engedményeket tett, csökkentette a rendezői jogdíjat, a pénzdíjak terheit, és például az óriás-toronyugrást sem kell megrendezni, ami milliárdos költséget jelentett volna.

"Mi nem akarjuk a 2017-es vb-t megismételni, nem ez a cél, nem is lehet megismételni a valaha volt legjobb világbajnokságot. Mi elsősorban egy sportszakmai eseményt akarunk csinálni, hogy a világ vizes sportágainak helyett tudjunk adni Magyarországon. Tényleg imádják Magyarországot a vizes sportágak résztvevői, csapatok, egyéni versenyzők, vezetők szívesen jönnek ide, mert itt mindig mindig megkapják azt, amit elvárnak. Azt tudjuk garantálni, hogy szakmailag a legmagasabb szinten csináljuk meg a versenyeket" – mondta Wladár Sándor.

Noha a következő időszak Magyarországon elsősorban a politikáról szól majd, hiszen választási kampány lesz, utána kormányalakítás, és nagyjából ezután következik majd a vizes világbajnokság, de a főszervező azt ígéri: a politikától távol tudja tartani az eseményt.

"A kormány Wladár Sándort kérte föl a Szervező Bizottság elnökének, ez nekem egy hatalmas megtiszteltetés, talán életem legnagyobb elismerése, meg felelőssége is. Azt teljesen biztosan mondhatom, hogy politikamentes lesz. A szervezőbizottságba is olyan kiválóságok lesznek delegálva, akik nem politikai szereplők, ez nem politikai alapon történik, hanem csak sportszakmai alapon" – mondta az olimpiai bajnok hátúszó.

A magyar úszók felkészülését a vb megmentése ellenére is át kell alakítani, mert az eredeti tervhez képest négy héttel később rendezik a világbajnokság úszóversenyét, Fukuokában májusban álltak volna rajtköre, most viszont június 18-án kezdődik a vb.

"Ezt senkinek nem mondtuk el, titoktartási nyilatkozatot kellett tenni a tárgyalásokon, így az úszók is a mai híradásokból értesültek. Föl kell készülniük. Most örül mindenki, hiszen eddig el voltak keseredve. Négy és fél hónap elegendő ahhoz, hogy a versenynaptárukat, a felkészülési struktúrájukat tudják úgy igazítani, hogy a legjobbjukat nyújthassák Budapesten" – mondta Wladár Sándor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×