eur:
390.52
usd:
364.83
bux:
68199.95
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Ferencvárosi gólöröm a labdarúgó OTP Bank Liga 14. fordulójában játszott Mezőkövesd Zsóry FC-Ferencvárosi TC mérkőzésen Mezőkövesden 2021. november 28-án.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Ennél jobb helyezésre nem volt esélye a Ferencvárosnak

Befejeződött a Ferencváros őszi Európa-liga-szereplése, mégpedig győzelemmel. A zöld-fehérek 1-0-ra nyertek a Bayer Leverkusen ellen. De befolyásolja-e a mérlegkészítést az utolsó meccsen elért siker?

Érzelmi alapon talán. Jobb szájízzel búcsúztak a szurkolók a 2021–2022-es nemzetközi kupaszerepléstől, örültek annak, hogy a Fradi a legutóbbi három ősz nemzetközi kupamérkőzéseit tekintve, a csoportszakaszokban először, végre nyert hazai pályán mérkőzést. Furának tűnő kettősség: hangulati szempontból a legjobb az utolsó fordulóban nyerni. Szakmai, vagy ha úgy tetszik, sportszempontból ellenben jobb lett volna abban a fázisban három pontot gyűjteni, amikor még az igazán számított.

Szándékosan nem példálóztunk azzal, hogy jobb lett volna a végül csoportharmadik Celtic elleni hazai meccset megnyerni. Pedig előtte úgy számoltunk, hogy egy olyan győzelemmel, ami a Fradit az egymás elleni mérkőzések tekintetében a skótok elé emeli, döntő lenne a harmadik hely szempontjából.

Így marad a realitás: a tartalékos Leverkusen ellen is bravúrosnak, a Ferencváros tudását, játékerejét, helyzetét mérlegre téve, erőn felüli 1-0-s győzelemmel a Peter Stöger által irányított zöld-fehérek csoportnegyedikként, de három pontot szerezve zárták szereplésüket.

A szereplést értékelve három aspektust érdemes vizsgálni. Hogyan teljesített a Ferencváros az előzetes elvárásokhoz képest? Az ellenfelek ismeretében mi volt a realitás? Hogyan értékelhető a Ferencváros produktuma az előző két nemzetközi idénnyel összevetve?

Az előzetes elvárások inkább remények voltak. Alapvetően úgy fogalmazódtak meg, hogy a két topligás csapat, a tavasszal a német, illetve a spanyol élvonalban egyaránt a hatodik helyen záró Bayer Leverkusen és Betis a játékosállománya alapján sokkal erősebb, ellenük már a puszta pontszerzés is óriási bravúrnak számítana. A mérkőzések ezt igazolták, ameddig a riválisok nem értek révbe, sem a Betis, sem a Leverkusen ellen nem volt esély a pontszerzésre. A Celtic elleni várakozásokat növelte, hogy a 2020-as BL-selejtezőben sikerült a Ferencvárosnak a Celtic Parkban győzni és továbbjutni. Az azóta alaposan kicserélődött, megerősödött skótok ellen azonban nem volt erre reális esély.

A Ferencváros, amely már eddig is körülbelül három és fél milliárd forintot keresett a mostani nemzetközi kupaidényben, a legutóbbi három, egyaránt „csoportkörös” nemzetközi szerepléssel több pénzt keresett, mint amennyi a teljes OTP Bank Liga további tizenegy csapatának összesített éves költségvetése.

Ennek is köszönhetően a Ferencváros olyan játékoskeretet építhetett az elmúlt években, amellyel Magyarországon egyetlen más klub sem tud konkurálni. Ha csak valami csoda nem történik, a Fradi továbbra is egyeduralkodó lesz a magyar élvonalban. Mindezt összevetve a nemzetközi porondon mutatott teljesítménnyel, leginkább az állapítható meg, hogy a Ferencváros kinőtte a magyar NB I-et, ugyanakkor a nemzetközi kupák csoportkörében egyelőre nem tud meghatározó tényező lenni.

Ez alól kivételt jelenthet az újonnan alapított Konferencia-liga, amelynek nyolcaddöntőjébe eddig tizenöt csapat került be: a norvég Bodö/Glimt, az izraeli Maccabi Tel-Aviv, a görög PAOK, a szerb Partizan, az azeri Qarabag, a dán Randers és a BL-selejtezőben kiejtett Slavia Praha, valamint az Európa-ligából csoportharmadikként átkerülő nyolc csapat, a Celtic, a Fenerbahce, a Leicester City, az Olympique Marseille, a Midtjylland, a PSV, a bécsi Rapid és a prágai Sparta. Ezek között is vannak a Fradinál erősebbek, de ez az a szint, ahol a legtöbb mérkőzés nem lenne előre lefutott. Nagyjából ide kalibrálható ma a legerősebb magyar klubcsapat.

A korábban feltett kérdések közül egy maradt megválaszolatlan: hogyan hasonlítható össze a mostani szereplés az előző kettővel. A Bajnokok Ligájában még erősebbek voltak az ellenfelek (Barcelona, Juventus, Dinamo Kijev), az eredménysor elmaradt a mostanitól, a mutatott játék, a szervezettség, a támadójáték hatékonysága semmiképpen. Az idegenbeli teljesítménye – gondoljunk csak a Juventus elleni, torinóira – felülmúlta a mostanit.

Két évvel ezelőtt a Ferencváros a harmadik helyen végzett a csoportban, négy ponttal többet szerzett, mint most, megelőzte a CSZKA Moszkvát, de csak egy topligás csapat (az Espanyol) volt az ellenfelek között, az első volt a legkönnyebb csoportbeosztás a három közül.

Ami a játékosok teljesítményét illeti, Dibusz Dénes teljesítménye kiemelkedett, mellette (mögötte) elsősorban Aissa Laidouni (főleg, ha kicsit fegyelmezettebb lett volna), valamint a legtöbb légi csatát megnyerő Adnan Kovacevic és Myrto Uzuni dicsérhető. Sajnos, látványosan visszaesett Tokmac teljesítménye.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Herbert Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Nincs ma hiány piacmozgató gazdasági eseményekből: délelőtt sorra érkeztek a GDP adatok az EU-s országokból, illetve közzétették az eurózóna inflációs és növekedési adatát is, ami alapján elmondható, hogy a térség gazdasága az első negyedévben az elemzői várakozásokat meghaladó növekedést mutatott az előző negyedévhez képest - ennek ismeretében megmaradhat a júniusi kamatvágá esélye. Eközben tovább dübörög a gyorsjelentési szezon, kedvezőtlen számok érkeztek többek között a Volkswagentől. Egyelőre csak visszafogott mozgásokat lehet látni az európai tőzsdéken.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 30. 12:47
×
×
×
×