eur:
394.24
usd:
370.07
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla
Willi Orbán (j) és a török Ahmed Kutucu a labdarúgó Nemzetek Ligája első fordulójában játszott Törökország – Magyarország mérkőzésen a törökországi Sivasban 2020. szeptember 3-án.
Nyitókép: MTI/AP

Ha „segítenek” a szerbek, csoportelső lehet a magyar válogatott

Szerda este 20.45-től a Puskás Arénában zárja a magyar labdarúgó-válogatott a szereplését a Nemzetek Ligája 2020-as csoportkörében. Az ellenfél a török válogatott, még mindkét csapatnak esélye van a csoportelsőségre.

Éppen a törökök ellen kezdődött Marco Rossi együttesének őszi menetelése, a sivasi 1-0-s győzelmet Szoboszlai Dominik emlékezetes szabadrúgás-gólja hozta. Şenol Güneş, a török szövetségi kapitány kedden emlegette azt a mérkőzést, mondván, akkor még a kulcsjátékosai nem voltak játékban a késői idénykezdet miatt.

Az akkori magyar kezdő tizenegyből öten (Gulácsi Péter, Willi Orbán, Szoboszlai Dominik, Sallai Roland és Szalai Ádám) most biztosan nem játszanak, többségük már nincs is Magyarországon, visszatért klubjához.

Visszatérhet ellenben a csapatba a szerbek elleni mérkőzésen hiányzókhoz képest Fiola Attila és Szalai Attila, akiknek lejárt az eltiltása. Marco Rossi a koronavírusos megbetegedése miatt még nem dirigálhat, minden bizonnyal ismét Gera Zoltán meccsel majd, míg Sándor György lesz a segítője, ő tartja mérkőzés közben a kapcsolatot az olasz kapitánnyal.

Az összeállítással kapcsolatban több kérdés is felvetődik.

Például az, hogy az előző két mérkőzést, a csütörtökit és a vasárnapit szinte végigjátszók (Botka Endre, Nagy Ádám) a kialakult helyzet miatt továbbra sem kapnak-e pihenőt. Mindenképpen ez a valószínű, legfeljebb, majd, ha a helyzet úgy hozza, lecseréli őket a stáb. Szinte biztosra vehető, hogy Dibusz Dénes, Lang Ádám, Szalai Attila, Kalmár Zsolt, Sigér Dávid és Nemanja Nikolics játéka is. Valószínű, hogy Hangya Szilveszter lesz a jobbhátvéd, Loïc Nego a jobb oldali középpályás, Könyves Norbert pedig a másik csatár.

A vendégektől hiányzik a sárga lapjai miatt eltiltott Cengiz Ünder, az AS Roma a Leicester Citynek kölcsönadott támadója, visszatért ellenben a veterán Burak Yilmaz, aki 63 válogatott mérkőzésén 24 gólt szerzett már. Sérülése miatt hiányzik Zeki Çelik, Enes Ünal, Efecan Karaca és Çağlar Söyüncü, akik legutóbb éppen a magyarok ellen voltak kerettagok.

A törökök vasárnap, az oroszok 3-2-es hazai legyőzésekor, idei első győzelmüket aratták. 2020-ban eddig hét mérkőzést játszottak, a magyarok elleni vereség után öt döntetlen következett – az egyik a németek ellen, Kölnben – majd egy siker. Szeptemberben gólképtelenek maradtak, de októberben és eddig novemberben sok gólt szereztek, öt meccsen tizenkettőt, igaz, sokat is kaptak, tizenegyet. Şenol Güneş 34 játékost szerepeltettek eddig ősszel, minden mérkőzésen csak Yusuf Yazıcı, a Lille Olympique középpályása szerepelt. Hat mérkőzésen lépett pályára Merih Demiral, a Juventus védője, Kenan Karaman, a Fortuna Düsseldorf csatára és a most hiányzó Cengiz Ünder.

A mérkőzés tétje a csoportelsőség

– amennyiben az orosz válogatott nem nyer Belgrádban a szerbek ellen. Ha a Szbornaja győz, biztosan megnyeri a csoportot. Ha döntetlent játszik, akkor is marad az élen, amennyiben a budapesti mérkőzés is döntetlent hoz. Belgrádi „iksz” esetén a budapesti győztes csoportelső lesz.

Ha a szerbek megverik az oroszokat, akkor a budapesti találkozó dönt a csoportelsőségről. Magyar győzelem és döntetlen esetén mi zárunk az élen, török siker estén pedig a vendégek. A csoportgyőztes a Nemzetek Ligája következő kiírásában az A-osztályban szerepelhet, az oda besorolt 16 csapatnak szinte biztos esélye van a következő Eb előtti pótselejtezőre, ha elrontaná az Eb-selejtezőket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×