INFORÁDIÓ
2023. február 7. kedd
Rómeó, Tódor

labdarúgás

fifa

uefa

európai premier league

liverpool

manchester united

Manchester, 2018. április 10.Jürgen Klopp, a Liverpool (b) és Pep Guardiola, a Manchester City vezetőedzője a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjének visszavágó mérkőzése előtt a manchesteri Etihad Stadionban 2018. április 10-én. (MTI/EPA/Nigel Roddis)

A FIFA tönkreteheti az UEFA-t - közeleg a „futballforradalom”?

Infostart

Angol sajtóhírek szerint immár realitássá vált, hogy alakulhat egy európai szuperliga, az ott használt elnevezés szerint a European Premier League. Az ötlet nem újkeletű, először a kilencvenes évek elején Silvio Berlusconi kezdeményezte, majd támogatót talált például a Real Madridnál is. Ám akkor semmi sem lett az ötletből, mert a nemzeti bajnokságokat és a nemzetközi kupákat féltő UEFA, Lennart Johansson vezetésével, megszervezte a Bajnokok Ligáját. Most még nagyobb a tét.

A Sky News megtudta, hogy a támogatók 6 milliárd dolláros (4,6 milliárd fontos) összeget terveznek invesztálni az új liga megszervezésébe. Angliából, Franciaországból, Németországból, Olaszországból és Spanyolországból már több mint egy tucat csapat érdeklődik komolyan, mindannyian szívesen lennének a 18 csapatosra tervezett mezőny alapítói között.

Angliából a Big Six mind a hat egyesülete (Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham) érdeklődik, de az alapterv szerint csak öt férne be.

A források szerint a FIFA, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség támogatja a tervet – ami azért meglepő, mert az Európai Premier League nem tenne jót az UEFA Bajnokok Ligájának.

Az alapelképzelés szerint a 18 csapat játszana egy kétkörös alapszakaszt, majd a legjobbak kieséses rendszerben tovább játszanának.

A pénzdíjra több száz millió fontot szánnak.

Az egyik főtámogató a JP Morgan nevű amerikai óriásbank, amely a hatmilliárd dollárnyi támogatást (kölcsönt) a torna által generált majdani haszonból kapná vissza. Várhatóan más bankok is szívesen csatlakoznának az új projekt finanszírozásához, amely a világ egyik legnagyobb költségvetésű éves sporteseményévé válhat.

Egyelőre nem világos, hogy az új tornát támogatná-e az UEFA, de a kiszivárgott hírek szerint inkább nem, mint igen. Ha sikerülne mégis megnyerni az Európai Labdarúgó-szövetséget, akkor valószínűleg a Bajnokok Ligája továbbfejlesztett változataként fog megszületni. Mások emlékeztettek arra, hogy a FIFA és az UEFA között nem éppen harmonikus a viszony, s a FIFA, hogy erőpozícióját fenntartsa, adott esetben hajlandó közreműködni abban, hogy az UEFA elveszítse legjobban fizető vállalkozását. Utóbbi megtörténte esetén rengeteg jogvitára van kilátás.

Az Európai Premier League-et akár már 2022-ben bevezetnék a terv leglelkesebb pártolói, ugyanakkor az UEFA 2024-től tervezi megújítani a Bajnokok Ligáját.

Lehet, hogy túl későn?

Az angolokon kívül mely egyesületek érdeklődnek?

Állítólag Spanyolországból a Barcelona és az Atletico Madrid, valamint a Real Madrid, amely minél hamarabb beindítaná a sorozatot. Valószínűleg a Paris Saint-Germain, a Juventus és a Bayern München is beszállna.

A német sajtóorgánumok szerint a jelenlegi projekt korábbi változata majdnem pontosan két évvel ezelőtt készült, abban 11 „alapító” csapat, számos „vendég” szerepelt.

Ebben a tervben az alapító klubok 20 évig nem eshetnek ki, ellenben a „vendégek” köre az egyes idények végén változhat, attól függően, hogy milyen bajnoki helyezést érnek el.

Újra csak a brit sajtót idézve: az európai labdarúgás ilyen amerikai stílusú megközelítése tükrözné a sportág változó hatalmi bázisát, miután az Egyesült Államokbeli tulajdonosok erőteljesen beáramlottak az angol futballba a 21. században

A Manchester United legnagyobb részvényese továbbra is a Glazer család. Az Arsenal egy amerikai székhelyű üzletember tulajdonában van; a Liverpool anyavállalata, a Fenway Sports Group is amerikai.

A tervet jól ismerők cáfolják, hogy az Európai Premier League szereplői kivonulnának az országos bajnokságokból. Ugyanakkor nehéz elképzelni, hogy egy európai élklub egy idényben csak a két legfontosabb sorozatban (bajnokság, EPL) 65-70, vagy még több mérkőzést vállaljon. Ezzel lehet összefüggésben, hogy nemrégiben a Liverpool és a Manchester United az angol Premier League reformját szorgalmazta – sikertelenül.

Nyitókép: MTI/EPA/Nigel Roddis
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018