eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Zsóri Dániel az év legszebb góljáért járó, idén tizenegyedszer átadott Puskás Ferenc-díjjal a kezében a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA díjkiosztó gálaestjén Milánóban 2019. szeptember 23-án. Zsóri első magyarként érdemelte ki az elismerést.
Nyitókép: MTI/AP/Antonio Calanni

Puskás-díj: micsoda tizenegyes!

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség 2009. október 20-án alapította a Puskás Ferenc-díjat, amely azóta az év legszebb góljáért jár.

A gondolat, hogy szükség lenne egy globális góllövői díjra, amelyet minden idők egyik legkitűnőbb csatáráról, Puskás Ferencről kellene elnevezni, Csorba Istvántól származik. A sportkedvelő mérnök 11 évvel ezelőtt a Puskás család jóváhagyásával fordult a FIFA-hoz javaslatával, és a szervezet akkori elnöke, Sepp Blatter 2009. október 20-án Felcsúton bejelentette a Puskás-díj megalapítását – írja a hirado.hu.

Azóta a beérkező javaslatok közül a FIFA futballbizottsága összeállít egy tízes listát, amelyről azután a szurkolók szavazhatnak a legszebb gólra a szervezet hivatalos honlapján. A legtöbb szavazatot kapó három játékost meghívják a FIFA évzáró gálájára, ahol kihirdetik a győztest.

A Puskás-díj odaítélésének minőségi feltételei is vannak, ilyen például, hogy a szavazásra bocsátott gólok látványosak legyenek, legalább bajnoki első osztályú meccsen vagy nemzetközi mérkőzésen essenek. De szempont a gólszerző sportszerű magatartása, sportemberi mivolta is.

A díjat női vagy férfi labdarúgó is megkaphatja, ám eddig minden alkalommal férfi góllövőre esett a választás. A futballkaput és benne a labdát formázó trófeát első alkalommal az egykori kiváló magyar csatár özvegye adta át a zürichi FIFA World Player Gálán, 2009-ben az első díjazott a portugál válogatott csatára, Cristiano Ronaldo volt.

Tavaly szeptemberben első magyarként az akkor 19 éves Zsóri Dániel vehette át az év legszebb góljáért járó Puskás-díjat a FIFA milánói gáláján, és egyelőre ő is marad az utolsó díjazott, mert a FIFA az idén a koronavírus-járvány miatt nem osztja ki az elismerést.

A Puskás-díj győztesei

  • 2009: Cristiano Ronaldo (portugál)
  • 2010: Hamit Altintop (török)
  • 2011: Neymar da Silva (brazil)
  • 2012: Miroslav Stoch (szlovák)
  • 2013: Zlatan Ibrahimovic (svéd)
  • 2014: James Rodríguez (kolumbiai)
  • 2015: Wendell Lira (brazil)
  • 2016: Mohd Faiz Subri (malajziai)
  • 2017: Olivier Giroud (francia)
  • 2018: Mohamed Szalah (egyiptomi)
  • 2019: Zsóri Dániel (magyar)
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×