eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Bemutatkozott a világbajnokok között a futballvilág új csodagyereke

Az egyébként is bomba erős francia válogatottban bemutatkozott a futballvilág új csodagyereke, Eduardo Camavinga.

Kongói szülők gyermekeként, Angolában született 2002 novemberében, még 18 éves sincsen. Öt testvére van, mindössze kétéves volt, amikor a család Franciaországba, a Rennes-hez közeli Fougères-be költözött. Ott nőtt fel, ott is kezdett futballozni, de 11 éves kora óta a környék leghíresebb klubjának, a Stade Rennais-nek a tagja.

Nehéz gyerekkora volt – persze, félig, még mindig gyerek –, 2013-ban leégett a család háza, szinte mindenük odaveszett.

Villámkarriert futott be. 2018. december 14-én, 16 évesen és 34 naposan aláírta első profi szerződését, korábban nem volt még nála fiatalabb hivatásos játékosa a klubnak. A következő év áprilisában az Angers ellen debütált a Ligue 1-ben. A nagyvilág akkor figyelt először fel rá, amikor tavaly augusztusban a mérkőzés legjobbjának választották, miután a Rennes 2-1-re nyert bajnokin a PSG ellen.

Miután több kulcsjátékos is hiányzott, Camavinga meghívást kapott a francia válogatottba a Nemzetek Ligája-mérkőzésekre. Még egy éve sincsen, hogy megkapta a francia állampolgárságot,máris bekerült a „kékek” közé. Miután a horvátok elleni 4-2-re megnyert meccs 63. percében beállt Ngolo Kanté helyére, 17 évesen A-válogatott lett, a világbajnokok között.

A L'Équipe szerint 1914 óta ő a legfiatalabb válogatott játékos a francia nemzeti tizenegyben, olyan futballistákat előzött meg - csak az 1945 óta bemutatkozottakat tekintve –, mint Maryan Wisniewski (1955, 18 éves, 2 hónapos, 2 napos), Kylian Mbappé (2017, 18 éves, 3 hónapos, 5 napos), Georges Lech (1963, 18 éves, 4 hónapos, 24 napos) és Serge Chiesa (1969, 18 éves, 8 hónapos, 16 napos). A legfiatalabb továbbra is Julien Verbrugghe, aki 1906-ban, 16 évesen, 10 hónaposan és 6 naposan, egy angolok elleni 0:15-tel debütált.

Camavingát nagyon szeretné szerződtetni a Real Madrid, de Rennes állítólag 80 millió euróra is nemet mondana. A játékos azt mondja, a 2020–2021-es idényre mindenképpen marad anyaegyesületénél, elsősorban azért, hogy rendszeres játéklehetőséghez jusson.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×