eur:
393.77
usd:
365.37
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke a Glasgow-ban augusztus 3-án kezdődő Európa-bajnokságra készülő magyar úszóválogatottról és a kitűzött célokról tartott sajtótájékoztatón a margitszigeti Grand Hotelben 2018. július 31-én. Legalább tíz érem, köztük egynél több arany megszerzésében bízik a szövetségi kapitány.
Nyitókép: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Wladár Sándor: a magyar sport most évekig nem lesz olyan, mint régen volt

A Magyar Úszó Szövetség elnöke az InfoRádióban bejelentette: hétfőn újraindulhatnak az edzések a válogatott úszók számára.

Az elmúlt hat hétben a teljes vízi és szárazföldi felkészülést fel kellett függeszteni a magyar úszósportban, a szakmai munka azóta szünetel, azóta azt várják az edzők, versenyzők, hogy mikor kezdhetik el újra a munkát.

A sportolók, edzők koronavírusteszt-eredményei pozitív, negatív és kétes eredményeket is hoztak az elmúlt időszakban. Az első tesztelési fázis még hetekkel ezelőtt volt, a második a múlt hét kedden és pénteken, összességében közel 500 darab vizsgálat készült, az utolsó vizsgálatok szerint

mindenki negatív már,

így az edzés egészségügyi feltételei adottá váltak - árulta el az InfoRádiónak Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke.

"Készen állunk arra, hogy jövő hétfő-keddtől elkezdjük a válogatott részére az edzéseket" - jelentette ki a sportvezető.

A versenyzők állapotával kapcsolatban elmondta,

"az úszók vízérzékelése elment, tehát az nincs",

az otthoni, szárazföldi edzésekkel még szinten sem lehetett maradni, egy 40 százalékos intenzitásra szükség lett volna ahhoz, hogy egy-egy sportoló megtartsa legalább a korábbi erőnlétet.

De vajon hogy néz ki az újraindulás?

"Nem zárt, karantén-edzőtábor szerint indulna a felkészülés, ezt a legtöbb edző és versenyző sem vállalná. Azt gondolom erről, hogy ezek a versenyzők, edzők nagyon fegyelmezetten felelősen, percre pontosan élnek, éltek az elmúlt tíz évben, reggel 6-kor mentek az uszodába nap mint nap, hogy elvégezzék az edzéseket az eredményességért. Ha ebből indulok ki, és abból, hogy

nyilatkozatot írtak alá, hogy csak az uszoda és a lakhely között ingáznak,

saját autóval, akkor azt gondolom, ez így kevésbé aggályos, mint hogy egy hotelban ott van a konyhás néni, a takarító és a portás" - vázolta a helyzetet.

Ahogy a folyamatokat elnézi, azt gondolja, 2021 május előtt nem lehet Európa-bajnokságot rendezni - ez lenne Budapesten -, ezt követően jöhetne júliusban az olimpia.

Ebből kifolyólag 2021-ben - újra Japánban - szerinte nem lesz úszó-világbajnokság, ennek szponzorációs és egyéb okai vannak.

"A teljes rendszer fogaskereket fog ugrani, ami egy évet jelent, és 2023-ra állhat helyre a régi rend, az elmúlt 30 év rendje, hogy meghatározott időszakonként vannak kis és nagy versenyek" - vélelmezte.

A sportot szerinte most nagy sokkhatás érte, de tisztában van vele, hogy a világ számára most nem ez a legfontosabb.

"Ha a sportról beszélünk,

a következő másfél-két évben nem lesz olyan a sport, mint régen,

a sokkhatást túl kell élni, fel kell ébredni belőle. Évek kellenek ahhoz, hogy az úszósport visszatérjen a régi sikereihez, az ötezer igazolt sportolóról nem is beszélve, hogy őket személyesen hogy érinti ez az egész."

A teljes interjú csütörtök este fél 8 után hallható az InfoRádió Vegyesúszás című magazinműsorában.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×