eur:
393.96
usd:
364.65
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Monza, 2018. augusztus 31.Sebastian vettel, a Ferrari német versenyzője a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Olasz Nagydíjának második szabadedzésén a monzai versenypályán 2018. augusztus 31-én. A futamot szeptember 2-án rendezik. (MTI/EPA/Srdjan Suki)
Nyitókép: (MTI/EPA/Srdjan Suki)

Áll a bál a Forma-1-ben

A tíz Forma-1-es csapatból hét közös közleményben fejezte ki aggodalmát és helyezett kilátásba jogi intézkedéseket a Ferrari és a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) között létrejött, de nyilvánosságra nem hozott megegyezésről az olasz istálló tavalyi motorját illetően.

A csapatok - kivéve azt a kettőt, amely a Ferraritól kapja az erőforrásokat - "meglepetésüknek és megdöbbenésüknek" adtak hangot, miután a FIA a spanyolországi hivatalos tesztelés utolsó napján, múlt héten kiadott közleményében azt írta, hogy a műszaki vizsgálatok elvégzése után megegyezésre jutott a Ferrarival a maranellói gyár F1-es motorjáról.

A közleményben a FIA úgy fogalmazott, "a megállapodás részletei a két fél között maradnak".

A világbajnoki címvédő Mercedes, valamint a Red Bull, az Alpha Tauri, a Williams, a McLaren, a Renault és a Racing Point a szerdán kiadott közös közleményében azt írta,

ez a helyzet elfogadhatatlan.

"Egy nemzetközi sportági szövetség felelős azért, hogy a legmagasabb szintű irányítás, feddhetetlenség és átláthatóság mellett járjon el" - olvasható a közleményben. "Határozottan tiltakozunk az ellen, hogy a rivális csapatok által megfogalmazott kifogásokat követően a FIA hónapokig tartó vizsgálat után bizalmas megállapodást kötött a Ferrarival."

Az istállók azt írták, elkötelezettek az ügy teljes és részletes nyilvánosságra hozatala mellett, mert szerintük csak így biztosítható, hogy a sportágban szereplők mindegyike egyenlő és sportszerű bánásmódot kapjon.

A hét csapat mindezen túl jelezte, hogy fenntartja a jogorvoslathoz való jogát mind a FIA-nál, mind pedig az illetékes bíróságoknál.

Az ellenfelek tavaly azzal gyanúsították az olaszokat, hogy az üzemanyagáramlás-mérőjük nem felelt meg a szabályoknak. A maranellói istálló tagadta ezeket a vádakat, bár autói nagyon jó köridőket futottak a 2019-es idényt megelőző teszteken, az egyenesekben pedig egész évben minden riválisnál gyorsabbak voltak. A FIA az év későbbi szakaszában új előírásokat fogalmazott meg az üzemanyag-áramlást mérő szenzorokról, ezután rosszabb lett a Ferrari teljesítménye, és az olaszok autói az idei teszteken is lassabbak voltak, mint a Mercedes.

A Ferrari tavaly a Mercedes mögött második lett a konstruktőrök világbajnoki pontversenyében három futamgyőzelemmel.

Az idei szezon jövő vasárnap Melbourne-ben, az Ausztrál Nagydíjjal kezdődik.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×