eur:
394.9
usd:
363.14
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Zsóri Dániel az év legszebb góljáért járó, idén tizenegyedszer átadott Puskás Ferenc-díjjal a kezében a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA díjkiosztó gálaestjén Milánóban 2019. szeptember 23-án. Zsóri első magyarként érdemelte ki az elismerést.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Matteo Bazzi

Zsóri Dániel kapta a Puskás-díjat, Lionel Messi lett az Év férfi játékosa

Milánóban rendezték az idei FIFA-gálát, amely óriási magyar sikert hozott: a Puskás-díjat Zsóri Dániel kapta meg. Az Év férfi játékosának Lionel Messit választották.

Senki ne aludjon! Így kezdődik a gála műsorának első száma, Giacomo Puccini Nessun dormája,a Turandot című operából. Biztosan senki nem alszik, hiszen hamarosan kiderül, ki kapja asz idei Puskás-díjat. Igaz, addig még láthatunk egy részletet a Giselle című romantikus balettből is.

Színpadon a két műsorvezető, Ilaria d'Amico, Gianluigi Buffon barátnője és Ruud Gullit, aki az AC Milan a Berlusconi-korszakbeli első arany Milanjának is a csillaga volt.

Az első díjat Michael Essien, a korábbi ghánai válogatott hirdette ki, megbirkózott a névvel: Zsóri Dánielé a díj, aki megelőzte Lionel Messit és Juan Fernando Quinterót is. Magyar futballista 1967, Albert Flórián Aranylabdája óta nem kapott ilyen kitüntetést. Az ifjú, nagyváradi születésű futballista élete első NB I-es mérkőzésén, az utolsó percben, a listavezető ellen ollózott gyönyörű gólt.

Az Év legjobb férfi futballedzője díjat, az előzetes várakozásoknak megfelelően, Jürgen Klopp, a Liverpool edzője kapta meg.

A szurkolóknak járó díjat Silvia Grecco, egy vak és autista brazil kisfiú édesanyja kapta, aki a Palmeiras lehető legtöbb mérkőzésén ott van a gyermekével, s a maga eszközeivel közvetíti neki a meccset.

Az esztendő legjobb női kapusának kiírt díjat a holland Sari van Veenendaal, a vb-ezüstérmes holland válogatott tagja kapta meg, aki az Arsenaltól nemrégiben átigazolt az Atlético Madridhoz.

A FIFA Fair Play-díjat az argentin edző, Marcelo Bielsa (korábbi argentin szövetségi kapitány) és a Leeds United csapatáé lett.

A nőké volt a főszerep a következő percekben, az esztendő álomcsapatának tagjaié. A hivatásos játékosok szavazata alapján állt össze. A győztesek: Sari van Veenendaal, Lucy Bronze, Nilla Fischer, Kelley O’Hara, Wendie Renard, Julie Ertz, Amandine Henry, Rose Lavelle, Marta, Alex Morgan, Megan Rapinoe.

Az Év férfi kapusa, Édersont és Marc-André Ter-Stegent megelőzve, Alisson Becker lett. Vitathatatlanul a Liverpool FC brazil kapusa volt az előző szezon legjobbja.

Az Év női csapatnál dolgozó edzője a világbajnok amerikai válogatott szövetségi kapitánya, Jill Ellis lett. Phil Neville-t és Sarina Wiegman volt még a szűkített listán. José Mourinho adta át a díjat.

A férfiak legjobb tizenegyének összeállítása: Alisson Becker – Mathijs de Ligt, Sergio Ramos, Virgil van Dijk, Marcelo – Luka Modric, Frenkie de Jong, Eden Hazard – Kylian Mbappé, Lionel Messi és Cristiano Ronaldo, aki Torinóból nem ment át Milánóba.

Az Év játékosa díjra Messi, Ronaldo és Virgil van Dijk volt a jelölt. Sejteni lehetett, hogy nem a portugál nyert, mivel nem ment el a Scalába. A díjat Gianni Infantino, a FIFA elnöke jelentette be, kimondva Lionel Messi nevét. (Ronaldónak húzódása van, nem is játszik csapata következő bajnokiján.)

Az utolsó díj az Év női labdarúgójáé volt. Két amerikai, Megan Rapinoe és Alex Morgan, valamint Lucy Bronze került a szűkített listára, valójában az első kettő volt az esélyes. Nem született meglepetés: Megan Rapinoe nyert.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×