INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 29. kedd
Mihály

úszás

kenderesi tamás

wladár sándor

Kenderesi Tamás a férfi 200 méteres pillangóúszás előfutamában a 17. vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2017. július 25-én.

Kenderesi Tamás összeroppant, félig ledarálták a szövetség elnöke szerint

Infostart

Jelentős változtatásokat vezet be az úszószövetség elnöke a vizes világbajnokság alatt történtek miatt.

Fizikailag jól van, lelkileg nincs – mondta a vasárnap véget ért vizes világbajnokság helyszínén, Dél-Koreában szexuális zaklatással megvádolt Kenderesi Tamásról a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) elnöke a hvg.hu-nak.

Ki akar belekeveredni egy ilyen helyzetbe? Most látható, hogy milyen könnyű elcsúszni egy banánhéjon. Mert Kenderesit félig ledarálták. Összeroppant

- nyilatkozta Wladár Sándor.

Az olimpiai bronzérmes sportoló Wladár tudomása szerint szerda délután már úton volt Magyarországra. A tervek szerint két nappal az úszóválogatott után, csütörtökön ér haza.

Korábban úgy volt, hogy a jövő hét közepéig az ázsiai országban kell maradnia, az ottani hatóságok ugyanis tíz napra megtiltották a kiutazását. Ezt azután oldották fel, hogy kifizetett 3 millió dél-kroeai wonnak (nagyjából 720 ezer forint) megfelelő összeget – ekkora büntetés kiszabását kérte rá az ügyészség.

A szövetség már korábban jelezte, hogy amennyiben bebizonyosodik a bűnössége, Kenderesire fegyelmi eljárás vár. Erről

Wladár most azt mondta: berendeli meghallgatásra, utána dönti el, hogy fegyelmi bizottság elé állítja vagy sem. Kilencven százalék, hogy igen - tette hozzá.

Amennyiben indul fegyelmi eljárás, a büntetés mértékéről az úszószövetség illetékes bizottsága határoz. Az elnök szerint nem várható, hogy az úszót – alig egy évvel a tokiói olimpia rajtja előtt – eltiltják.

"Ha nem kerül napvilágra olyan súlyosbító körülmény, amiről eddig nem tudtunk, akkor nem fogjuk korlátozni sem a felkészülését, sem a versenyeztetését. Olimpiai bronzérmes úszóról van szó, akit Rio után hónapokig ünnepelt az ország, az adófizetőknek nagyon sok pénze van abban, hogy ezt az eredményt elérte."

Kenderesinek a Dél-Koreában büntetésként lerótt összegen túl a szövetségnek is fizetnie kell. Mivel nem tudott a csapattal hazautazni, meg kell térítenie a repülőjegye átfoglalásából fakadó különbözetet, valamint az ott-tartózkodás többletköltségeit is.

Az elnök arra készül, hogy változtat az eddigi gyakorlaton, és

megnyirbálja az úszóválogatott tagjainak szabadságát a versenyek ideje alatt:

"El fogom tiltani az összes versenyzőmet a szórakozóhelyek látogatásától azért, hogy védjem őket az előre nem látható körülményektől, veszélyektől. Nem lesz diszkó- vagy bárlátogatás! Étterembe elmehetnek, sétálhatnak, várost nézhetnek, múzeumot látogathatnak. De nem fogom engedni, hogy a bulizás legyen a kikapcsolódás. Majd lazíthatnak, ha hazaértek" – olvasható az interjúban.

Wladár szerint az, hogyan képviselik az országot, a sportolók intelligenciájára is van bízva. Kenderesi esete szerinte meg fogja mutatni nekik, hogy a tetteiknek van következménye, és nemcsak azért, mert büntetést kaphatnak a szövetségtől, hanem mert tapasztalják, hogy micsoda visszhangja lehet egy-egy ilyen ügynek.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018