eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nagy László a német-dán közös rendezésű férfi kézilabda-világbajnokság csoportkörének 3. fordulójában játszott Magyarország - Katar mérkőzésen Koppenhágában 2019. január 14-én.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Nagy László: csoda lenne a Barcelona ellen búcsúzni

Az idény végén visszavonul Nagy László, a Veszprém kézilabdázója, aki a klub sportigazgatója lesz. A 38 éves játékos utolsó mérkőzésein két volt csapatával is találkozhat. A világklasszis átlövő magyar bajnoki címmel búcsúzna, és reméli, hogy a pályán kívül is ugyanolyan hasznos lesz, mint aktív pályafutása alatt.

Múlt héten hivatalosan is bejelentette, hogy visszavonul. Mi vezetett végül ehhez a döntéshez?

Már érlelődött bennem a múlt év októberétől, novemberétől, hogy a szezon végén tervezem befejezni a pályafutásomat. Nagyon örülök annak, hogy egy másodpercig nem inogtam meg, nem fordult meg a fejemben, hogy folytassam. Nyugodt szívvel, tiszta lelkiismerettel hoztam meg a döntést. Már korábban terveztem ezt bejelenteni, de David Davis edző és a klub kérésére halasztottuk, ameddig lehetett. Az edző abban bízott, hogy esetleg hosszabbítok egy évet játékosként, de nem így lett.

A múlt pénteki bejelentés óta sem bizonytalanodott el?

Nem. Nem éreztem ilyesmit, és mások részéről sem volt olyan nyomás, amely közrejátszott volna abban, hogy meggondoljam magam.

Négy mérkőzés van hátra a pályafutásából. Máshogy készül az utolsó meccsekre?

Nem hinném.

Mindig mindent megtettem azért, hogy a maximumot hozzam ki magamból, illetve, hogy győztesen hagyjam el a csapattal a pályát.

A hátralévő tétmérkőzéseken is csak erre fogok gondolni.

Ősztől sportigazgató lesz Veszprémben. Feladata lesz az is, hogy megtalálja a saját utódját?

Természetesen, hiszen nemcsak az én, hanem a klub és a csapat célja is az, hogy minél ütőképesebb együttest alakítsunk ki, ebből kifolyólag pedig egy jobbátlövőt is szeretnénk előbb-utóbb igazolni. Vannak ketten-hárman ezen a poszton, de szeretnénk a legjobb játékosállományt Veszprémben tartani.

Csík Zoltán vezérigazgató úgy fogalmazott, hogy a klub jövőjét Nagy László kezébe adják. Ez mekkora felelősség?

Játékosként is nagy teher volt rajtam, ám nem nyomásként, hanem kihívásként tekintettem rá.

Persze voltak kritikus mérkőzések, periódusok. Most a pályán kívül kell hasonlóan jót alkotnom, mint eddig a pályán, játékosként. A szerepkör nagyon tetszik, bízom abban, hogy legalább olyan hasznos tudok lenni ezen a poszton is, mint játékosként.

Utolsó magyarországi mérkőzése a bajnoki döntő visszavágója lesz, éppen Szegeden, ahol a pályafutása elkezdődött. Milyen hangulatot vár?

Nehéz ezt megítélni. Óriási hálával tartozom azért, nem is tudom, kinek hogy ez így alakult, hogy a nevelőegyesületem ellen fogok majd pályára lépni egy olyan sportcsarnokban, ahová 1982benn, egyévesen tettem be először a lábam, hiszen édesapám Szegeden kosárlabdázott. Akkor költöztünk le Székesfehérvárról oda. 1982 óta ismerem azt a sportcsarnokot. Természetesen óriási élmény lesz, remélhetőleg veszprémi sikerrel.

Óriási szerencse és hála is egyben, hogy a Szegeddel játszhatom majd az utolsó bajnoki mérkőzésemet.

A Szeged a bajnoki címvédő, és ebben a szezonban már háromszor legyőzte a Veszprémet, viszont a Bajnokok Ligája miatt a lélektani előny az önök oldalán lehet. Ennek fényében milyen döntőre számít?

Az elmúlt években a Szeged lépésről lépésre, gólról gólra közelebb került a Veszprémhez. Ez így van rendjén. Ez nagyon jót tett a magyar kézilabdának, a magyar bajnokságnak. Tavaly a bajnokságot meg is nyerték ellenünk, amiért szeretnénk visszavágni. Idén kikaptunk tőlük a Magyar Kupában és a két alapszakasz-mérkőzésen is.

Van tehát miért revansot venni.

Elképesztően jó a játékosállományuk, nagyon jó kezekben vannak, jó az edző, de amit mi a BL-ben teljesítettünk, az is figyelemreméltó. Ezt a formánkat szeretnénk átmenteni a két bajnoki döntőre is.

Ha most garantálná valaki, hogy a Veszprém nyeri a BL-t, de a bajnokságot nem, aláírná?

Ha ostoba lennék, igent mondanék. De mindkettőt szeretném. Ha pedig a jövőre koncentrálunk, és figyelembe vesszük, hogy a következő szezontól minden országból már csak egy csapat vehet részt a BL-ben, a nemzeti bajnok, akkor a magyar bajnokságot választanám.

Kölnben, a BL elődöntőjében a Kielce lesz az ellenfél június 1-jén. Mennyire fűti a csapatot a visszavágás vágya a három évvel ezelőtt elveszített döntőért?

Ez csak extra motivációs tényező lehet. Egy csoportban szerepeltünk idén, s oda-vissza legyőztük őket, szeretnénk ezt harmadjára is megtenni. Persze mindenki fejében ott van a három évvel ezelőtti óriási kudarc, ezt is szem előtt lehet tartani.

A Flensburg elleni negyeddöntőben mutatott játék elég lehet a BL-győzelemhez?

Mindig lehet javulni, de a két meccs alapján optimisták lehetünk.

Arra lehet alapozni, de rá kell még dobni egy lapáttal.

Ha pedig minden jól alakul, akkor az utolsó mérkőzését a másik korábbi csapata, a Barcelona ellen játszhatja a BL-döntőben.

Az maga lenne a csoda. Jóleső érzéssel töltene el, ha ez így lenne, és a döntőben még le is tudnánk őket győzni. Reálisan nézve a Barcelona egy szinttel fölötte van a másik három csapatnak, de minden mérkőzést le kell játszani, és főleg egy ilyen hétvégén bármi történhet.

Április óta a magyar szövetségben a férfi szakágért felelős alelnök. Milyenek az első tapasztalatok erről a munkáról?

Örülök és nagy büszkeséggel tölt el, hogy ilyen fontos szerepet, munkakört rám bíztak fiatal korom ellenére. Kihívásként fogok rá tekinteni. Aktív játékosként még kevesebb a lehetőségem van feltérképezni elsősorban az utánpótlást, de nyártól mindent be fogok pótolni annak érdekében, hogy minél felkészültebb és pontosabb képet kapjak. A felnőtt válogatottról nem kell beszélnem, hiszen aktív játékosként az elmúlt világversenyeken ott voltam, abban a körben mozogtam. Csoknyai István és Vladan Matics szövetségi kapitányok kérésére a selejtezőkön és a vb-n is részt vettem, bár akkor még nem alelnöki posztban. Azt kérték, hogy legyek a csapat mellett és a jelenlétemmel, a gondolataimmal segítsem őket. A következő időszakban is így lesz.

A két szövetségéi kapitány megbízatása június végén, a két Eb-selejtező után lejár. Az is a feladata is lesz, hogy kapitányt találjon. Milyen úton indul majd el?

A szövetségben dolgozó szakemberek véleményét kikérem és megvizsgálok minden lehetőséget.

De ez még a jövő zenéje, elnökségi ülés kell, hogy a jövőkép körvonalazódjon. Egyelőre erről nincs mit beszélni. Időszűkében sem vagyunk. A szövetséggel megbeszéltük, hogy amíg aktív játékos vagyok, az én szerepem háttérbe szorul. Így ennek a kérdésnek majd a két selejtező után jön el az ideje.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×