eur:
393.82
usd:
365.64
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A címvédő norvég Magnus Carlsen (b) és olasz-amerikai kihívója, Fabiano Caruana a londoni sakkvilágbajnoki döntő negyedik mérkőzésén 2018. november 12-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Jönnek az egymillió eurós lépések

Négy parti után döntetlenre áll a sakkvilágbajnoki párosmérkőzés a norvég Magnus Carlsen és kihívója, az amerikai Fabiano Caruana között. Kállai Gábor nemzetközi nagymester szerint eddig nem lehet panasz a párharcra, amelynek a tétje a dicsőségen kívül egymillió euró.

A várakozásoknak minden megfelel, a 12 meccses döntő harmadánál 2-2 az állás, négy döntetlen született, de egyik sem volt unalmas - mondta Kállai Gábor az InfoRádióban. A szakember szerint egyelőre még nem nagyon billent ki egyik fél sem, de bátran kockáztatott sötéttel is.

"Újszerű fogalommal dicsérik Caruanát, azt mondják: reziliens. Ez annyit jelent, hogy nagyon gyorsan talpra tud állni, és újra tudja szervezni önmagét és a hadseregét mindenféle csapás és megrázkódtatás után.

Ez egy keljfeljancsi-képesség"

- mondta az egyik résztvevőről Kállai Gábor.

A két játékos mindössze három Élő-pont választja egymástól a világranglistán, és a nemzetközi nagymester szerint ez a pici különbség, amely Carlsen javára billen, reális. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy noha nagyjából egykorúak, 26-27 évesek, de Carlsen már hosszú évek óta a csúcson van, és sokat veszített motivációjából, miközben Caruana jön fel, évről évre egyre közelebb van riválisához.

"Carlsenben már nincsen meg az a mindenen átmenő akarat, a minden állásban győzelemre törekvés, ami húszéves korában, amikor felkerült a sakkvilág csúcsára, jellemezte őt" - mondta Kállai Gábor.

A tét nemcsak a sakkvilágbajnoki cím, hanem egyes források szerint egymillió euró, mások egymillió dollár. Kállai Gábor nemzetközi sakknagymester szerint ez nem olyan nagy pénz a sportágban, bár hozzátette, a játékosok a jegybevételnek is egy bizonyos hányadát megkapják, ami számottevő összeg lehet, mert az interneten is sokan váltanak jegyet, hogy kommentárokkal követhessék a játszmákat.

"Az egymilliós díjazás nem olyan kiugró összeg, ha arra gondolunk, hogy 1992-ben a Fischer-Szpasszkij visszavágón, amelyet persze egy misztérium lengett körbe, hogy a húsz évig remeteéletet élő Fischer visszatér, de ott ötmillió dollár volt az első díj. Annak meccsnek persze volt komoly politikai töltete is, hiszen az embargó alatti Jugoszlávia szervezte meg, amely így akart az elszigeteltségből kitörni" - mondta a sakkszakértő, és hozzátette,

ha politikai háttér van, ha két különböző világ, filozófia csap össze, akkor általában a díjalap is megemelkedik.

"Ezek a díjalapok többnyire az orosz tőke adományai, szponzori támogatásai. A nemzetközi szövetség is külföldön alapított orosz cégekkel működik együtt annak érdekében, hogy ezek a nagy világversenyek létrejöjjenek" - mondta Kállai Gábor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×