eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Sűrűbben lesznek doppingellenőrzések

A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség mindent elkövet annak érdekében, hogy a sportág ne kerüljön ki az olimpiai programból.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) eredetileg ez év decemberéig szabott határidőt a Nemzetközi Súlyemelő Szövetségnek (IWF) arra, hogy igazolja: képes gátat vetni a nagyarányú doppingolásnak, és a sportág megtisztulása érdekében további hathatós intézkedéseket vezet be. A szövetségnek júniusban újra számot kell adnia a megtisztulás érdekében addig végrehajtott intézkedésekről. Az IWF elnöke, Aján Tamás fegyelmezett katonaként, de nem kritika nélkül fogadta el a NOB döntését.

„Negyvenkét esztendeje minden tőlem telhetőt megtettem annak érdekében, hogy a súlyemelősport megtisztuljon, és megőrizze a helyét az olimpiai játékok műsorában. Támogatója voltam a legkeményebb szankcióknak és kezdeményezője a korábbinál sokkal alaposabb és következetesebb – más sportágaknak is mintául szolgáló - doppingellenes program kidolgozásának. Számolnom kellett azzal, hogy néhány országban valószínűleg veszítek a népszerűségemből, de ennél sokkal fontosabb volt a számomra, hogy a megalkuvás elvét és gyakorlatát száműzni tudtuk az IWF életéből” – mondta Aján Tamás, az IWF 17 éve hivatalban lévő elnöke az SzPress Hírszolgálatnak adott nyilatkozatában.

A nagy tekintélynek örvendő sportvezető, és a mögötte felsorakozók elismerésre méltó igyekezete ellenére a NOB idén keményen móresre tanította a 187 tagországot számláló Nemzetközi Súlyemelő Szövetséget, miután a pekingi és londoni olimpiákon levett minták megismételt vizsgálata 49 újabb doppingesetet tárt fel. Huszonkilenc súlyemelőnek kellett visszaszolgáltatnia az ötkarikás érmét.

„A korábbinál kifinomultabb vizsgálatok eredményét nem lehet megkérdőjelezni, 49 doppingesetre pedig sajnos nincs mentség. Mint egy fegyelmezett katona,

csak elfogadni tudom a NOB döntését, de a történtekkel kapcsolatban vannak kritikai megjegyzéseim is.

Ezek egy részét az első alkalmat megragadva a NOB elnökével is megosztottam. Nyilván Thomas Bach számára is elgondolkoztató lehetett az, hogy az érintett versenyzők egytől-egyik és legkevesebb két alkalommal mintát adtak a 2008-as és a 2012-es nyári olimpián, a levett anyagok egy része tehát abba a londoni doppinglaboratóriumba került, amelyet minden idők legjobbjaként emlegettek. A NOB a legszigorúbban a súlyemelést büntette, ugyanakkor el kellett ismernie, hogy ez az a nemzetközi szövetség, amely már évekkel ezelőtt elismerésre méltó doppingellenes programot tett le az asztalra, és amely legutóbb olimpiai kvótákat vett el néhány nemzeti szövetségtől. Ideje annak, hogy a NOB figyelme ne csak a nemzetközi szövetségek, hanem adott esetben a nemzeti sportszervezetek működésére is kiterjedjen, hiszen azok vannak közelebb a sportolókhoz, azok nevezik be a versenyzőket.”

Nincs valóságtartalma annak, hogy a súlyemelés a hattyúdalára készülne a 2020-as tokiói olimpián, hiszen a NOB limai ülésén született határozatok értelmében négy évvel később, Párizsban is a nyári játékok műsorában maradhat. Ennek viszont szigorú feltételeket szabtak.

"Sem mentőkötelet, sem selyemzsinórt nem kaptunk,

de kötelező az érvénye annak, hogy még tovább szigorítsuk az ellenőrzéseinket és olyan új programot mutassunk be, amely meggyőző lehet a NOB döntéshozóinak a számára. Két, nemzetközi szaktekintélyekből álló független bizottságot állítottunk fel, amelyek elismerésre méltó munkát végeztek. Sok lesz a változás, amelyek közül most csak kettőt említenék. Mostantól nem évi négy doppingellenőrzésre kell számítania a súlyemelőknek, hanem havonta ismétlődő kontrollra. Ami pedig az egy évre felfüggesztett kilenc országot, köztük Kínát és Oroszországot illeti, számukra már két újabb doppingeset következménye is a felfüggesztés egy éves meghosszabbítása lehet.” – hangsúlyozta az IWF elnöke, a NOB tagja, nem mellesleg a WADA vezetőségének a tagja.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×