eur:
395.06
usd:
370.89
bux:
65061.15
2024. április 19. péntek Emma
Összeáll a puzzle? - Görbiczék a vébén

Összeáll a puzzle? - Görbiczék a vébén

Szombat este kezdi meg szereplését a magyar női kézilabda-válogatott a németországi világbajnokságon, és rögtön a lehető legnehezebb ellenféllel, a címvédő norvégokkal szemben. Kim Rasmussen csapata halálcsoportba került, ezzel együtt a legjobb nyolc közé kerülés a cél.

A tavalyi Európa-bajnokság csalódást jelentő 12. helyezése után a világbajnokságon bizonyíthatja a magyar válogatott, hogy a Kim Rasmussennel elkezdett út bár rögös, de jó irányba halad. A szövetség hivatalos célkitűzést nem fogalmazott meg, de a játékosok a legjobb nyolc közé kerülésben bíznak, a szövetségi kapitánynak pedig még merészebb céljai vannak.

A magyar csapat a legnehezebb csoportba került, és szombaton a címvédő és bombaerős norvég válogatottal találkozik. A két együttes egy héttel ezelőtt felkészülési mérkőzésen összecsapott, és a magyarok a hajráig jól tartották magukat, de a végén 29-24-re kikaptak. Vasárnap jön a szintén erős svéd csapat, majd egy nap pihenés után Argentína, amely ellen kötelező a győzelem. Szintén egy nap szünetet követően következik az a két meccs, amelyen vélhetően eldől a mieink sorsa: csütörtökön a lengyelek, pénteken a csehek ellen derülhet ki, továbbjut-e, és ha igen, hányadikként a magyar csapat. A másik csoportból a francia, román, spanyol, szlovén négyesből érkezhet ellenfél.

Kim Rasmussen tavaly sem a legjobb csapatra számíthatott, és idén is vannak hiányzók: Tomori Zsuzsanna és Szucsánszki Zita egyelőre tartalékként, itthon edz, mert még nincsen megfelelő állapotban. A szövetségi kapitány arról beszélt, hogy a válogatottra  puzzle-ként tekint, vagyis mindenkire számít, hogy összeálljon a kép. Azt ígérte, sokat fog cserélgetni, nem lesz egy stabil kezdőcsapata, hogy a játékosok frissek maradjanak a negyedik és ötödik csoportmeccsre, valamint a folytatásra is.

A játékosok magabiztosan várják a rajtot. Görbicz Anita csapatkapitány szerint készen állnak.

„Sokat tanultunk a felkészülési tornán. Kijöttek a hibák, azok kijavításán dolgozunk. Még védekezésben vannak hullámvölgyek, de jó jel, hogy képesek vagyunk hátrányból is fordítani” - mondta a hatodik vb-jén szereplő játékos.

Az első két meccsen is jó játékot vár Görbicz Anita, és azzal elégedett lenne, ha tiszta lelkiismerettel jöhetnének le a pályára, miután mindent megtettek.

„Argentína ellen kötelező a győzelem, de az ilyen meccsek a legnehezebbek. Ezzel együtt hoznunk kell, ahogy az utolsó két csoportmérkőzést is. Az éremért szeretnék játszani, még ha most nem is ez a realitás, de a nyolcba jutásra képesek lehetünk” - nyilatkozta.

Egyetértett vele Klivinyi Kinga is, az átlövő is a negyeddöntőben bízik. A felkészülésről azt mondta, hogy hasznos meccseken vannak túl, amelyekből sokat tanultak, és nem úgy mennek ki a vb-re, hogy ott derülnek ki a hibák. Úgy érzi, védekezésben kell előrelépni, valamint lerohanásban fejlődni.

A magyar keret

kapusok: Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Janurik Kinga (Érd)

jobbszélsők: Bódi Bernadett (Győri Audi ETO), Lukács Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria)

jobbátlövők: Háfra Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), Kovács Anna (Dunaújvárosi KKA)

irányítók: Görbicz Anita (Győri Audi ETO), Kovacsics Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tóth Gabriella (Érd)

beállók: Kisfaludy Anett (Érd), Mayer Szabina (Alba Fehérvár KC), Mészáros Rea (FTC-Rail Cargo Hungaria)

balátlövők: Klivinyi Kinga (Érd), Szekeres Klára (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szöllősi-Zácsik Szandra (Budaörs)

balszélső: Schatzl Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)

A csoportok

A csoport (Trier): Franciaország, Románia, Spanyolország, Szlovénia, Angola, Paraguay

B csoport (Bietigheim-Bissingen): Norvégia, Svédország, Csehország, Magyarország, Argentína, Lengyelország

C csoport (Oldenburg): Dánia, Oroszország, Brazília, Montenegró, Japán, Tunézia

D csoport (Lipcse): Hollandia, Németország, Szerbia, Koreai Köztársaság, Kína, Kamerun

A csoportok első négy helyezettje jut a nyolcaddöntőbe, az ötödik-hatodik helyezettek az Elnöki Kupában játszanak a 17-24. helyekért.

A nyolcaddöntőkben (december 10., 11.) a csoportelsők a csoportnegyedikekkel, a csoportmásodikok a csoportharmadikokkal találkoznak. A nyolcad- és a negyeddöntők vesztesei nem játszanak további mérkőzéseket. 

A magyar válogatott csoportmérkőzései

December 2., szombat 20:30: Norvégia-Magyarország (tv: Sport1)

December 3., vasárnap 18:00: Magyarország-Svédország (tv: Sport1)

December 5., kedd 14:00: Magyarország-Argentína (tv: Sport1)

December 7., csütörtök 14:00: Lengyelország-Magyarország (tv: Sport1)

December 8., péntek 18:00: Csehország-Magyarország (tv: Sport1)

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×