eur:
394.39
usd:
370.08
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Újabb totális támadásba kezdett Hosszú Katinka

Újabb totális támadásba kezdett Hosszú Katinka

Ismét nyílt levelet írt Hosszú Katinka, a háromszoros olimpiai bajnok úszónő a Facebookon közzétett nyilatkozatában ezúttal a Nemzetközi Úszó Szövetséget bírálja.

"Míg Iron Lady a budapesti vb-re készül, addig Katinka arra, mihez kezd majd pályafutása után. Bár a világ a legkitartóbb profik közé sorol minket, úszókat, akik szinte minden sportolónál többet dolgoznak egy eredményes karrierért, saját vezetőink szerint a sportágunk amatőr, így aztán mi is amatőrök vagyunk – és ennek megfelelően bánnak is velünk" - áll Hosszú Katinka levelének elején, jelezve, hogy nem ért egyeta FINA legutóbbi döntésével, amely korlátozta a világkupa-versenyeken az indulási lehetőségek számát.

Hosszú szerint a FINA inkább hátráltatni akarja a sportág legjobbjait, mint segíteni, pedig első lépésként leülhetne a sportág vezetése a versenyzőkkel, és meghallgathatná őket.

„Mindenki azt gondolja, hogy az új szabályok Hosszú Katinka ellen születtek. Ez részben igaz, hiszen becsaptak. Én vagyok az a diák, aki az összes tantárgyból kitűnő lett, önszorgalomból rajzszakkörre és énekkarra járt, hogy aztán közöljék vele, jövőre már nem rajzolhat és nem énekelhet, mert túl ügyes, és zavarja a többieket

pedig az igazság az, hogy csak a tanárnak nem tetszett a képem...”

- fogalmaz keményen a sportoló.

Hosszú Katinka azt kérdezi, miért hoznak olyan szabályokat, melyekkel ártanak a versenyzőknek, a verseny szervezőinek, a világkupa-sorozatnak, és a sportágnak, mert szerinte ezekkel az előírásokkal a sportág jövője kerül veszélybe, és ő ezt nem hajlandó támogatni.

„Melyik az a sportág, amelynek vezetése ráragasztja az innovatív jelzőt egy szabályrendszerre, mellyel legismertebb arcainak szereplését korlátozza?

Az NBA jövőre megakadályozza majd, hogy LeBron James zsinórban nyolcadszor is nagydöntőt játsszon?

Az ATP megpróbálja majd emlékeztetni Nadalt és Federert, hogy ha elfelejtették volna, az ő idejük már lejárt? Az úszósport egyik arcaként azért kellene küzdenem, hogy ne használják rongyosra a nevem, hogy ne rángassanak ide-oda Ausztráliától Ázsiáig bemutató eseményekre, hogy kapjak egy kis pihenőt, ehhez képest azért harcolok, hogy úszhassak még, és reklámozhassam a saját sportágamat?” - sorolja a kérdéseit levelében.

Az olimpiai bajnoknő szerint az úszósport profi szintre emelhető, de ehhez a „mindenki legyen egyenlő, de az egyenlők között legyenek egyenlőbbek“ múlt századi gondolkodásmódjával szakítani kell. A FINA vezetői szerinte a sportág és a versenyzők érdekei helyett kizárólag saját üzleti érdekeiket tartják szem előtt, miközben ugyanúgy akarják működtetni a sportágat 2017-ben, ahogy 1989-ben tették. Úgy látja, hogy a FINA-ban káosz uralkodik, átláthatatlan pénzügyek, ötletszerűen módosított szabályok és jövőkép nélküli vezetők vannak.

Példaként a kosárlabda NBA-t és a tenisz ATP-t említette, amelyek ma jelentős összeget adnak a sportolóknak, de nem maguktól, hanem a játékosok egységes fellépése miatt, ezért arra szólította fel a versenyzőtársaknak, hogy

álljanak ki magukért, ne hagyják, hogy mások mondják meg, hol, mikor, hányszor és mennyiért kell versenyezniük.

„28 éves vagyok. Összesen 21 aranyérmet nyertem olimpiákon, világ- és Európa-bajnokságokon, és biztos, hogy már többet úsztam, mint amennyit úszni fogok még életemben. Homokba dughatnám a fejem, elversenyezgethetnék szótlanul még egy kicsit, hogy aztán kényelmesen éljek életem végéig. Nekem elhihetitek, nem magam miatt írom ezeket a sorokat, hanem a mostani fiatal úszókért, és azokért, akik egyszer majd utánuk jönnek - írja Hosszú Katinka. - A lehetőség adott. Hogy elszánjuk-e magunkat, csak rajtunk múlik. Szerencsére a feladatunk ugyanaz, mint bármelyik úszódöntőn, mikor meghalljuk a rajtjelet: egyszerre elindulni. Csak most nem egymás ellen, hanem egymásért.”

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×