eur:
368.90
usd:
345.17
bux:
48337.54
2023. június 7. szerda Róbert
Nincs esély a Puskás Stadion építési költségeinek megtérülésére

Nincs esély a Puskás Stadion építési költségeinek megtérülésére

Reálisan nem elvárható, hogy itthon egy stadionberuházás költségei megtérüljenek, de arra törekedni kell, hogy a meccsnapokon kívüli események érdemben hozzájáruljanak a létesítmény működtetéséhez - mondta az InfoRádiónak Szabados Gábor sportközgazdász.

Szabados Gábor szerint nem kiugróan magas, de nem is alacsony az új Puskás Ferenc Stadion nettó 142,850  milliárd forintos építési költsége.

"Ebben a méretben mér óriási szórás lehet a költségekben a megvalósítás módozataitól függően, azaz, hogy milyen funkciókat terveznek bele, milyen helyszínre kell építeni és milyen egyéb kényelmi szolgáltatások vannak benne" - mondta a sportközgazdász, és megjegyezte: a klubstadionoknál a gazdaságos üzemeltetés hangsúlyosabb szempont, mint egy nemzeti arénánál.

Szabados Gábor fontosnak nevezte, hogy a labdarúgó-válogatott meccsei mellett más eseményekkel is megtöltsék a stadiont, például koncertekkel és egyéb rendezvényekkel, akár kiállításokkal, vásárokkal.

"Úgy célszerű megépíteni, hogy minél több mindenre alkalmas legyen a stadion, fontos, hogy milyen sporton kívüli  eseményekkel lehet megtölteni egész éven a stadiont" - mondta Szabados Gábor

A sportközgazdász szerint a stadionberuházás megtérülésére azonban így sincs sok esély: "Az új ferencvárosi stadiont leszámítva nemigen van olyan létesítmény Magyarországon, amely képes arra, hogy

tényleges pénzügyi megtérülést nyújtson.

A többi létesítménynél a társadalmi hasznosságot kell figyelembe venni, azt, hogy az adott közösség mire tudja felhasználni."

Szabados Gábor úgy látja, hogy a jelenleg tervezett 566 parkolónál több kellene, még ha a régi nemzeti stadion körül sem lehetett nagyobb számban parkolni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
HEC Paris: az EU létkérdése a magyar soros elnökség elhalasztása

HEC Paris: az EU létkérdése a magyar soros elnökség elhalasztása

Egyre hevesebb vita bontakozik ki arról az Európai Unión belül, hogy Magyarország ne láthassa el az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét 2024 második félévében. Az uniós ügyekben befolyásos HEC Paris egyetem professzora, Alberto Alemanno beszámolója szerint egy erős, Németországot is magában foglaló tömb támogatja a jogállamisági fellépés kibővítését az elnökség elhalasztásával kapcsolatban. Viszont szerinte nem arról van szó, hogy szankcionálni kellene a magyar kormányt, hanem hogy az EU működését kell megvédeni a kizárással.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×