eur:
392.87
usd:
366.09
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

"Az a fontos, hogy a sportban meglegyen a helye a pénznek"

Beterjesztette a sporttörvény módosításának javaslatát a kormány, ez alapján átalakul a terület irányítási és finanszírozási rendszere. Szabados Gábor sportközgazdász szerint azt még nem tudni, hogy a sportszervezetek ezáltal egyszerűbben juthatnak-e pénzhez.

A kormány módosítani kívánja a sporttörvényt, így a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) szakmai munkája alapvetően sportszakmai javaslattételre, szakmai koncepciók megalkotására, valamint az abban való közreműködésre szűkülne, több feladatát az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportállamtitkársága venné át.

Szabados Gábor sportközgazdász szerint az, hogy a MOB által a szövetségeknek nyújtott finanszírozása áttevődik a minisztériumhoz és az államtitkársághoz, inkább csak technikai változtatás, hiszen az ötkarikás testületben eddig is nagyon erős volt az állami befolyás. A MOB-nak megvan a szakmai önállósága, de a finanszírozás létrehozásában és működtetésében az államnak eddig is nagy volt a szerepe, ezentúl pedig még nagyobb lesz – emelte ki az InfoRádiónak adott interjúban.

A szakértő arra számít, hogy a szakmai munkával foglalkozók közül néhányan átkerülhetnek a MOB-tól az államtitkársághoz.

„A MOB-nak megmarad a szakmai javaslattévő lehetősége, így a gyakorlat mutatja meg, hogy az államtitkárságon belül milyen szakmai döntéseknek kell megszületniük. Arra számíthatunk, hogy az államtitkárság szakmai működése erősödik, még akkor is, ha a MOB befolyása valamennyire megmarad. Ehhez szükség van olyan munkatársakra, akik szakmai téren is döntéseket tudnak hozni” – fejtette ki.

Szabados Gábor szerint attól nem kell tartani, hogy az ötkarikás szervezet szponzorai hátat fordítanak amiatt, mert kevésbé lesz erős a MOB.

„A szervezet marketing és a szponzorációs erejét eddig sem az adta, hogy milyen központi szerepet tölt be, hanem az, hogy a magyar sportélet hagyományaiban milyen szerepet tölt be, és az, hogy az olimpia, az olimpiai sportágak és sportolók milyen szerepet töltenek be a magyar sportban és a magyar közéletben. Ez nem változott, az olimpia és az olimpikonok ugyanolyan fontos ezután is a magyar sport számára. Nem a finanszírozás központosításától várható, hogy a szponzorok támogassák a MOB-ot, hanem éppen attól, hogy milyen sportolók állnak a magyar sport mögött” – vélekedett.

Azt nem tudni még, hogy a sportszervezetek egyszerűbben juthatnak-e pénzhez azzal, hogy egy szereplő kikerül a rendszerből, mert eddig is egycsatornás finanszírozás működött. Ha ezentúl több egyeztetést igényel egy-egy döntés az államtitkárság és MOB között, akkor akár még lassíthatja is a folyamatot – emelte ki. A sportközgazdász szerint éppen ezért szükséges az, hogy sportszakmai tudást és tapasztalatot is átvigyenek az államtitkársághoz, ha az ilyen döntések felelőssége őket terheli, éppen azért, hogy a folyamatok ne lassuljanak, hanem ha lehet, akkor gyorsuljanak és egyszerűsödjenek.

Szabados Gábor úgy véli, fontos lenne, hogy ne csak a finanszírozás legyen a magyar sportrendszer homlokterében, ne csak az legyen a kérdés, hogy mennyi pénz érkezik és honnan, hanem meglegyen ennek a pénznek a helye, és minden olyan funkció a sportorvoslástól a gazdasági, marketing háttérig, amely szükséges a magyar sport megfelelő működéséhez.

„Ezek a funkciók a szakszövetségekben, az egyesületekben alakuljanak ki, legyenek felépítve, és legyenek megfelelő szakemberek. Ez mind egy olyan rendszert feltételez, amely már tud eredményeket garantálni, és akkor már el lehetne mondani, hogy a magyar csapat olimpiai szereplése az a magyar sportrendszer hozadéka. Jelenleg ugyanis azt látjuk, hogy tehetséges és felkészült sportolók és szakemberek kezében van a magyar olimpiai csapat sikerének a kulcsa, tőlük függ, hogy jól szereplünk-e, milyen lesz a megítélésünk, és a magyar sportrendszer ehhez nagyon keveset tesz hozzá” – fejtette ki.

A sportközgazdász hangsúlyozta: az lenne a fontos, hogy a finanszírozás ne csak annyit jelentsen, hogy mekkora fizetést lehet adni a sportolóknak, edzőknek, hanem ez egy olyan rendszer kiépülésére legyen felhasználva, amely hosszú távon, személyektől függetlenül is garantálja a sikeres szerepléseket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×