eur:
394.67
usd:
365.34
bux:
0
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Dénes Tamás: Megérdemelt a portugálok sikere

Az InfoRádió labdarúgó szakírója szerint megérdemelt volt a portugál labdarúgó-válogatott sikere a franciaországi Európa-bajnokság döntőjében, bár a finálét a franciák veszítették el.

Csak a tét miatt volt ennyire eseménytelen a döntő? Vagy ez tényleg nem volt jó meccs?

Nem volt jó meccs, ez kétségtelen, értetlenül állok magam is, hogy a franciák miért játszottak így. Úgy futballoztak, mint akikre nagyon ráijesztettek a mérkőzés elején és abból nem is tudtak utána egyszer sem kijönni. Lehet futballtörténeti párhuzamokat hozni. Emlékeimben ott él a '78-as világbajnoki döntő, amikor a 90. perc után a hollandoknak volt egy kapufája - ha az bemegy, akkor nincs tovább. Most André-Pierre Gignac találta el a 92. percben a kapufát - ha bemegy, akkor vége lett volna a mérkőzésnek. De Cristiano Ronaldo sérülése miatt megérdemelt a portugálok sikere. Portugália a tizedik volt, amelyik elnyerte az Európa-bajnoki címet.

Ki mernéd jelenteni, hogy ezt a franciák vesztették el?

Azt hiszem, igen. Bármennyit is tettek a portugálok a győzelemért, ha a franciák úgy játszanak mint az egyenes kieséses szakasz addigi mérkőzésein, akkor biztosan megnyerték volna. Azt mondta Fernando Santos a portugálok edzője a mérkőzés után, hogy egyszerűek voltunk mint a galambok és bölcsek mint a kígyók – ezt értse mindenki úgy, ahogy akarja.

De ha az egész EB-t végignézzük, akkor azt a mondatot nem mondanánk, hogy a "portugálok menetelése".

Kimondhatjuk, csak nem lenne igaz. A magyar válogatott három gólt szerzett a portugálok ellen, többet, mint az összes többi csapat összesen és a portugálok úgy lettek Európa-bajnokok, hogy a rendes játékidőt a 90 perceket tekintve mindössze egy mérkőzésüket nyerték meg. Én nem voltam boldog 2004-ben sem, amikor a görögök nyerték az Európa-bajnoki címet, kicsit számomra hasonló az ő sikerük a mostanihoz, azzal együtt, hogy ők legalább megnyerték a mérkőzéseiket. A világ egy idő után tud majd érveket felsorakoztatni amellett, hogy miért lett Portugália az Európa-bajnok, amellett, hogy például a legjobb fiatal játékosnak járó díjat megkapta éjszaka Renato Sanches. De például nem láttam azt, hogy ki lett a tornán a legjobb játékos. Kérdés, vajon kinek adják majd ezt a díjat. Lehet, hogy Cristiano Ronaldónak. 

Változott valamit a futball, ha ezt az Európa Bajnokságot nézzük? 

Lehet általánosságokat mondani, hogy például nagyobb lett a kiegyenlítődés. De sajnos nem a kisebb vagy a közepesebb csapatok emelkedtek fel, hanem a korábbi nagy csapatok mentek egy kicsit lejjebb. Ha összességében nézzük, a spanyol, a német és a francia csapat is várakozás alatt teljesített, de a franciákra inkább csak a döntő miatt mondom ezt, mert korábban nem játszottak rosszul. Ma nincsen Európának uralkodó futball válogatottja, mint ahogy ezt mondtuk 2014-ben a németek világbajnoki sikere után. Kevés volt a gól és az európai futball újra el fog azon gondolkodni, hogy jó-e így az Európa Bajnokság, jó-e, hogy ennyire kizsigerelt játékosok játszanak végig a hosszú bajnoki idény után.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×