eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Eb-selejtezők - Szigorú biztonsági intézkedések az albán-szerb mérkőzésen

A legszigorúbb biztonsági intézkedésekkel készülnek az albán hatóságok a jövő csütörtöki, Szerbia ellen sorra kerülő labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőre - számolt be a Koha Ditore című koszovói napilap kedden.

A hatóságok a legmagasabb kockázatúvá nyilvánították az Elbasanban sorra kerülő meccset a tavalyi belgrádi találkozón történtek miatt.

Az október 14-én rendezett mérkőzés a 41. percben félbeszakadt, miután valaki egy quadrokopterrel (négyrotoros távirányítható kis helikopterrel) Nagy-Albániát ábrázoló zászlót irányított a pálya fölé, ami miatt verekedés tört ki a játékosok között, és a szurkolók is csatlakoztak hozzájuk. A nézők megdobálták az albán labdarúgókat, akik az öltözőbe menekültek, és nem akarták folytatni a meccset. Egyórás szünet után a bíró a mérkőzést végleg lefújta.

Nagy-Albánia eszméje azért sérti a szerbeket, mert az Albániában, Koszovóban, Macedóniában és Görögországban élő albánok egy államban való egyesítését jelenti. A szerbek azonban nem ismerik el a többségében albánok lakta Koszovó függetlenségét sem, mert az szerintük Szerbia tartománya.

Az újabb botrány elkerülése érdekében azokat a szurkolókat, akik a legkisebb incidenst is elkövetik, azonnal eltávolítják a stadionból. Azt is megtiltották például, hogy a szurkolók Nagy-Albániát ábrázoló pólót viseljenek. A lap szerint a szigorú intézkedések elsősorban annak tudhatók be, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) közölte: minden felelősség a szervezőt terheli, és Albánia semmiféle toleranciát ne tanúsítson a bajkeverők iránt.

A Koha Ditore értesülései szerint az elbasani stadion környékét öt mesterlövész és egy helikopter is figyeli majd. Az Elbasan Aréna lelátóin 12 800-an férnek el, így fokozott rendőri felügyeletre lehet számítani.

A tavaly októberi mérkőzést 0-0-ás állásnál szakították félbe. A meccsért először Szerbiának ítéltek meg három pontot, majd júliusban a lausanne-i nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) Albániának ítélte meg a pontokat, mert a mérkőzést a rossz szerb szervezés és a fizikai fenyegetettség miatt nem folytatták a játékosok. Albánia számára a jövő csütörtöki lehet a futballtörténelem legfontosabb meccse, hiszen ha győz, először juthat ki Eb-re.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×