eur:
388.49
usd:
360.55
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Mexikó mumusa a braziloknak - de nem Brazíliában

A házigazda brazil válogatott ma este - magyar idő szerint - este kilenc órától a mexikói válogatott ellen folytatja szereplését a labdarúgó-világbajnokságon. A két csapat 2013-ban és 2012-ben is találkozott egymással júniusban, két éve Arlingtonban a közép-amerikaiak, tavaly, a Konföderációs Kupán az aranyzöld mezesek nyertek.

Ebben a periódusban akadt még egy emlékezetes találkozója a két (olimpiai) csapatnak: Londonban, a Wembleyben a mexikóiak nyertek 2-1-re. Az aranyérmesek közül nyolcan, a vesztesek közül mindössze öten kerettagok a mostani tornán. A mexikóiak két kétját Oribe Peralta lőtte, aki Brazíliában a kameruniak elleni győztes gólt is lőtte.

Luiz Felipe Scolari együttese 2002 óta nem kapott ki Brazíliában, s szeptember óta minden meccsét megnyerte. Ugyanakkor érdekes, hogy a XXI. században egyetlen válogatott sem tudta annyiszor legyőzni az aranyzöld mezeseket. mint az El Trinek becézett mexikói csapat - de a fentiekből következően egyszer sem brazil földön.

Világbajnoki találkozón eddig háromszor találkozott a két csapat, a brazilok mindhármat megnyerték, ráadásul kapott gól nélkül. Más kérdés, hogy nagyon régen játszották a három találkozót, 1950 és 1962 között. Ugyancsak tétmérkőzés volt a tavaly június 19-i csata a Konföderációs Kupán, ugyanabban a stadionban, amelyben most is találkozik a két válogatott, Fortalezában. Neymar és Jo góljával 2-0-ra nyertek a brazilok.

Neymar a legutóbbi 29 válogatott mérkőzésén 24 gólt szerzett, ötven fellépésén 33 gólnál tart, ezzel már hetedik a brazil válogatott történetében, Jairzinhóval és Ronaldinhóval holtversenyben. Ha ma egyet lő, akkor utoléri, ha többet, megelőzi a hatodik helyen álló Rivaldót. Rivaldón kívül Pelé, Zico, Ronaldo, Romário és Bebeto előzi meg, azért ebben a sorban 22 évesen hetediknek lenni óriási bravúr!

Talán kevesen gondolják: a legutóbbi 44 évben, 1970 óta a brazil válogatott mindössze egy vereséget szenvedett (1998-ban egy vitatható büntetővel Norvégiától kapott ki) a csoportmérkőzéses szakaszban.

Scolarinak akad gondja az összeállítással, Hulk sérülése nagy valószínűséggel nem jön rendbe. A kapitány nincsen pánikban, úgy tartja, gazdag a kerete, tud megfelelő tartalékot választani. Játszhatna helyette Jo, vagy akár Bernard, aki a horvátok ellen váltotta, de a legvalószínűbb, hogy Scolari átszervezi a csapatot, s a Chelsea középpályását, Ramirest küldi csatába, s Oscar játszik a támadósorban. 

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×