eur:
400.36
usd:
367.33
bux:
74493.99
2024. október 15. kedd Teréz

Vízválasztó lehet a Kanadai Nagydíj

Péntek délután az első szabdedzéssel megkezdődik a Formula-1-es Kanadai Nagydíj versenyhétvégéje. A csapatoknak ezt követően valószínűleg át kell majd építeniük autóikat.

"Talán mert fekete vagyok" - válaszolta Lewis Hamilton a Monacói Nagydíj után arra a kérdésre, hogy vajon miért kap több büntetést a versenyhétvégéken, mint pilótatársai. Bár a McLaren világbajnoka viccnek szánta a kijelentést, a Nemzetközi Szövetség nem volt ilyen tréfás kedvében. Jean Todt, a Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke akár hat futamos eltiltást is adott volna Hamiltonnak, ám az angol gyorsan bocsánatot kért mindenkitől, még azoktól a versenyzőktől is, akikkel szó szerint összeütközésbe került a Monacói Nagydíjon. Az FIA végül ennek köszönhetően nem indított eljárást ellene, így ott lesz a Kanadai Nagydíjon.

Ahogy a hétvégi futamon indulhat Sergio Perez és Vitalij Petrov is. A Monacóban komolynak tűnő baleset során a két pilóta szerencsére nem szenvedett maradandó sérülést.

Kanadában próbálják ki először, hogy az állítható hátsó szárnyakat a pálya két pontján is használhassák a verseny során a pilóták. A szakértők ettől több oda-vissza előzést várnak. A hétvégére 60-65 százalékos biztossággal esőt is jósoltak, ami tovább fokozhatja az izgalmakat.

Vízválasztó lehet a Kanadai Nagydíj abból a szempontból is, hogy a csapatok talán ezen a hétvégén használhatják utoljára a kipufogó-diffúzor rendszert, a Nemzetközi Szövetség ugyanis várhatóan a jövő heti ülésén betiltja ezek alkalmazását. A világbajnokságot toronymagasan vezető Red Bull tervezője, Adrian Newey ezzel kapcsolatban elmondta: nemcsak az autó padlólemezét kell áttervezni emiatt, hanem megváltozik a hűtés is, ami megbízhatósági problémákhoz vezethet. Egyes értesülések szerint a Renault ezeket az átépítéseket próbálta ki akkor, amikor Nick Heidfeld alatt kigyulladt az autó a Spanyol Nagydíj harmadik szabadedzésén.

A Kanadai Nagydíj pénteki szabadedzéseit magyar idő szerint délután 4 és este 8 órától tartják. Az időmérő edzés szombaton, a verseny pedig vasárnap este hét órakor kezdődik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×