eur:
389.31
usd:
363.01
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Overdose tulajdonosa: "Egyszerűen átvertek!" - Nyilatkozatháború vereség után

"A tréningben sok hibát elkövettek, Overdose-nak elment a kedve az élettől" - állította egy lapinterjúban az előző munkalovas. Mikóczy Zoltán, Overdose tulajdonosa szerint viszont korábban átverték, de az új team már megfelelően foglalkozik a lóval. A baden-badeni vereség utáni felelősségkeresés a pozsonyi Új Szó hasábjain folytatódik.

"Kötelességemnek tartom, hogy a pontatlanságokat, csúsztatásokat, valótlan információkat cáfoljam és helyreigazítsam. Sajnos, csak úgy lehet ezt megvalósítani, hogy egyfajta nimbuszromboló szerepet kell felvállalnom, és el kell mondanom az igazságot mind Budinszki Barbaráról, mind Overdose volt tréneréről, Ribárszki Sándorról." Ezekkel a szavakkal reagál az Új Szóban megjelent pénteki nyilatkozatában Mikóczy Zoltán a csapatával szemben korábban megfogalmazott kritikákra.

Budinszki Barbara, Overdose korábbi munkalovasa néhány nappal ezelőtt az Új Szó hasábjain közölte: Amit Overdose Baden-Badenben a startgépnél művelt, "az az elmúlt két-három hónapnak az eredménye. A tréningben sok hibát elkövettek, Overdose-nak elment a kedve az élettől. Többek között azért nem vagyok már a lóval, mert amikor hazajöttünk Németországból, átkerült egy másik tréningbe, másik csapatba, s nem értettem egyet azzal, amit csináltak vele."

"Ez egy keserű és csalódott nyilatkozat" - reagált a fentiekre Mikóczy Zoltán. A ló tulajdonosa elmondta: "Overdose-zal maximális mértékben törődünk, maximálisan odafigyelünk a takarmányozására, kedélyállapotára, viselkedésére, tisztítására, mindenre. Az Budinszki Barbit minősíti, hogy csak 2002 óta lovagol, de már veszi a bátorságot, hogy tréningmódszereket illetően kritizáljon olyan szakembereket, akiknek több mint harminc éves szakmai múltjuk van. Mint ahogyan az is őt minősíti, hogy egereknek nevezi azokat a lovakat, amelyekkel Overdose Pozsonyban és Budapesten versenyzett, ezzel is megalázva nemcsak azokat a tulajdonosokat, akik milliókat ölnek ezeknek a lovaknak a megvásárlásába, hanem magát Overdose-t is."

Mesterségesen felépült mítosz

Mikóczy hozzátette: "A Barbara és Overdose közötti szimbiózis mítosza mesterségesen lett kiépítve, s az ember hagyta, nőjön, nőjön, amíg aztán majdnem túlnőtt a fejünkön. Ami meg Barbi úgymond odaadását és szeretetét illeti - s ezért sajnos kénytelen vagyok mítoszromboló szerepben is feltűnni -, ezt legjobban az az eset jellemzi, amikor Overdose Angliából visszajött, pont az én romániai szerencsétlenségem idején. A lányom és a legjobb barátom, Czére Jenő dunaszerdahelyi vállalkozó, akik akkor Overdose sorsát irányították, szinte térden állva könyörögtek neki, maradjon a ló mellett, ne akarjon kimenni Németországba, mire ő szó szerint azt mondta: 'Tele van a tököm ezzel az egésszel, dögöljön meg ez a rohadt patkány! Nem érdekel, mi lesz vele, én megyek Németországba.' Csak úgy volt hajlandó azt az átmeneti időszakot a lóval tölteni, hogy megígérték neki, a ló is kimegy majd Németországba."

Mikóczy Zoltán szerint Overdose németországi felkészítése körül komoly problémák voltak. "A lóval nem az történt, amit nekem folyamatosan kommunikáltak, hogy készül a versenyére, jól alakul a rehabilitációja, gyógyulófélben van. Egyszerűen átvertek."

Overdose tulajdonosa szerint "januártól március közepéig a ló egy húsz méter átmérőjű jártatógépen ügetett körbe, lovassal a hátán, mert kint fagyos volt a talaj. Ez a lehető legrosszabb, ami a lóval akkor történhetett. Ugyanezt meg lehetett volna oldani otthon, fedett pályán, ahol a gyógyuló lábai nincsenek akkora erőfeszítésnek kitéve. De hát nekem azt mondták, hogy a ló rehabilitációjának ez a jó. A rehabilitáció utolsó időszakában is ment a folyamatos félrevezetésem. Ha telefonáltam, akkor csak azt hallottam, 'a ló tipptopp, minden rendben van'."

Ki a felelős Overdose betegségéért?

Az interjúban Mikóczy Zoltán további problémákat is megemlít: "A nyilvánosság látott egy szinte mítoszként kezelt Barbarát, aki elképesztően ragaszkodik a lóhoz, és egy szupertrénert, akinek az ideje alatt a ló csak nyert és nyert és nyert. De azért ne felejtsük el, hogy nem Ribárszki csinált lovat Overdose-ból, hanem Overdose-nak köszönhetően értékelődött fel Ribárszki szakmai értéke. Sajnos azt is el kell mondani, amit eddig mindig bölcsen elhallgattam, mert nem volt érdekemben kiteregetni a szennyest: egyértelműen a tréner felelőssége, hogy a patairhagyulladás előjött a lónál. Ha egy kicsit mélyebben vizsgáljuk ennek a betegségnek a kiváltó okait, láthatjuk, hogy a szervezet megmérgezésével, túlzott fehérjebevitellel kezdődik."

A vereségért ugyanakkor Overdose tulajdonosa teljes mértékben magára vállalja a felelősséget: "Be kell vallanom, hogy bármennyire is közrejátszott a baden-badeni vereségében a start előtti procedúra - a ló jelezte, nem akar futni -, s hibáztathatjuk a startert, hibáztathatjuk Soumillont, a legnagyobb hibát én követtem el. Azzal, hogy hat hét alatt három versenyt adtunk Overdose-nak. Még ha kipihente is magát, nem tudott energiával feltöltődni. Ezért volt üres a ló, ahogyan a zsoké, Christophe Soumillon fogalmazott."

Mikor lehet a következő verseny?

Mikóczy Zoltán beszélt Overdose jövőjéről is: A ló zsokéja, "Soumillon azt mondta, hogy ha a ló egészséges, vállaljuk be vele az október 3-i párizsi Group I-es megmérettetést. Az ilyen szintű lovakra az a jellemző, hogy egyszer nyernek, egyszer helyezettek, egyszer helyezetlenek, de mindig ott vannak a Group I-es versenyeken. Most már, hogy nem kimondottan csak a győzelem az elfogadható számára, könnyebb a részvétel a Group I-es kategóriában. De arról, hogy ezt vállaljuk-e, elsősorban a ló egészségi, edzettségi és kedélyállapota dönt. Leghamarabb szeptember 15. és 20. között lehet választ adni a kérdésre, elindul-e Overdose Párizsban."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×