eur:
389.34
usd:
362.38
bux:
67961.02
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Dresszverseny: a gazdag gyerekek előnyben vannak

Az olasz fővárosban vasárnap véget ért vizes világbajnokságon már nemcsak az úszók, hanem a szuper dresszekkel a sportszergyártók is versenyeztek: e különviadalt a magyar válogatott által is használt X-Glide nyerte.

Ez volt az első és egyben az utolsó alkalom, hogy egy világversenyen külön dresszverseny zajlott. A swimnews.com internetes szaklap összegyűjtötte, hogy mely dresszek hogyan szerepeltek a római világbajnokságon.

Az olasz vb-n csak a harmadik helyen zárt a folyamatot a maga szupermezével, az LZR Racerrel elindító Speedo cég, amelynek termékében 2008-ban több mint száz világcsúcs született. Az európai riválisok azonban 2009-re utolérték, sőt el is hagyták az amerikai vetélytársat. Rómában már az Aréna által gyártott és a magyarok által is használt X-Glide végzett a képzeletbeli éremtáblázat élén 36 vb-éremmel, amelyből 14 volt arany. A második legjobb a Jaked 01 volt, az ezt használók 37 vb-medálig jutottak, ebből 9 elsőség született, a harmadikként záró LZR Racer 6 győzelemmel zárt.

Mikor pedig igazán élesbe fordult a dresszverseny, a FINA, a vizes sportokat összefogó nemzetközi szövetség arról döntött, hogy január elsejétől vége az űrkorszaknak, tilos lesz a teljesítménynövelő szuper dresszek viselete. A férfiak a hagyományos textil nadrágban úszhatnak, amely deréktől térdig fedi a lábat, a hölgyek pedig egyrészes textil ruhában úszhatnak, a válluk azonban szabadon kell, hogy legyen. Cseh László vb után arról beszélt az InfoRádiónak, hogy két úszásnemben is hátráltatta a speciális dressz.

A pillangó, a hát a 400 vegyesnél nem ment olyan jól, ezt a dresszek számlájára írnám. Amennyi pluszt az úszáshoz hozzáadott, annyit el is vett, mert mellen és gyorson nagyon sokat tudott segíteni. Ameddig lehet, használom, de azért örülök, hogy visszatérünk a normál textil alapú dresszekhez - mondta a sportoló.

A világbajnokság előtt Kiss László azt mondta az InfoRádiónak, hogy a vb a dresszek háborúja lesz, és reményei szerint a magyarok által használt X-Glide típusú ruha a legjobb három között szerepel majd.

Egy-egy ilyen dressz százanként jelent legalább egy másodpercet, ha nem másfelet. Ilyen szempontból a magyarok tényleg a legjobb három minőségű dressz egyikét birtokolják - mondta az edző.

Kiss László hangsúlyozta, hogy ezek a dresszek legjobb esetben is csak három vagy négy alkalommal használhatóak és meglehetősen drágák, mintegy 300-400 euróba kerülnek. Éppen ezért a serdülő versenyektől eltiltották a használatukat, hogy a gazdagabb gyerekek ne kerüljenek előnybe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×