eur:
388.47
usd:
361.79
bux:
68995.31
2024. május 9. csütörtök Gergely

A Barcelona egy hatost lőtt a Real Madridnak - videóval

A Barcelona története során sohasem szerzett hat gólt a Bernabéuban - most igen! A Bernabéuban szinte biztosan eldőlt az idei bajnoki cím sorsa, a 6-2-re nyerő Barcelona négy fordulóval a zárás előtt hét ponttal vezet a címvédő előtt. A Madrid december 13. óta először veszített bajnoki mérkőzést, semmilyen faktort tekintve sem tudott méltó ellenfele lenni nagy riválisának. Higuaín vezető gólja után Henry, Puyol és Messi, majd Sergio Ramos találata után Henry, Messi és a másik középső védő Pique szerzett gólt. A két hasonló félidő teljes kiütést eredményezett.

A Barcelona története során meglehetősen ritkán szerzett eddig hat gólt a Bernabéuban - most igen! A Bernabéuban szinte biztosan eldőlt az idei bajnoki cím sorsa, a 6-2-re nyerő Barcelona négy fordulóval a zárás előtt hét ponttal vezet a címvédő előtt. A Madrid december 13. óta először veszített bajnoki mérkőzést, semmilyen faktort tekintve sem tudott méltó ellenfele lenni nagy riválisának. Higuaín vezető gólja után Henry, Puyol és Messi, majd Sergio Ramos találata után Henry, Messi és a másik középső védő Pique szerzett gólt. A két hasonló félidő teljes kiütést eredményezett.

A Barcelona kezdte valamivel jobban a mérkőzést, az első öt percben három helyzete is volt a vendégeknek. Főleg ennek tudatában meglepő, hogy a Madrid még az első negyedórában vezetést szerzett: házi gólkirálya, Gonzalo Higuaín (Sergio Ramos tökéletes beadásából) a 13. percben Victor Valdés kapujába fejelte a labdát. Már akkor érezni lehetett azonban, hogy a Barcelona nem fog összezuhanni attól, hogy hátrányba került.

Thierry Henry négy perc alatt kiegyenlített: Lionel Messi nagyszerű labdáját a leshatáron átvéve belépett a balszélső helyén a tizenhatoson belülre, aztán a kilépő Iker Casillas mellett a kapu bal oldalába küldte a labdát. A francia csatár sérüléssel kínlódott a mérkőzés előtt, kétséges volt a játéka. Henry nagyon akart játszani, mert imádja a Bernabéut. Korábban egyszer játszott ott az Arsenallal, egyszer pedig a Barcelonával, s mindkét mérkőzésen gólt szerzett. Most sem adta alább, a harmadik mérkőzésén sem úszta meg a Real Madrid az Henry-gólt.

Ha ilyen szempontból a francia világ- és Európa-bajnokot rendszeres gólszerzőnek minősítjük, érdemes megemlíteni, hogy Carles Puyol, 2009. május 2-án 20 óra 20 percig még soha nem tudott a legnagyobb vetélytárs kapujába találni. A középhátvéd azonban megtörte a jeget: bombafejest küldött Iker Casillas hálójába. S még nem volt vége a Madrid kínjainak a félidőre.

A katalánok egymás után vezették a támadásokat, sokkal attraktívabban futballoztak, mint decemberben a Camp Nouban, Juande Ramos első bajnokiján, pedig akkor is simán nyertek. A 28. percben Lionel Messi helyzeténél Casillas tisztázott. Csak a kapuson múlt, hogy nem kapott félóra alatt egy ötöst a Barçától.

Azért nem múlt el a félidő az argentin világklasszis találata nélkül: a nagy formában játszó Xavi ellopta a középpályán a labdát Lassana Diarrától, kipasszolta azt Lionel Messinek, akinek nem okozott gondot a gólszerzés. Ha Henryról megjegyeztük, hogy szeret a Bernabéuban játszani, tegyük hozzá: Lionel Messi igazi mumusa a Real Madrid védőinek.

A második félidőben még egyszer felcsillant a remény a Madrid előtt: Sergio Ramos befejelte Arjen Robben beadása után a labdát. A Barcelona azonban, akárcsak az első találatot követően, góllal válaszolt a hazaiak góljára. Ismét Thierry Henry vette be Iker Casillas kapuját, Xavi nagyszerű labdájára futva a francia szélső megelőzte a büntetőterületen kívülre futó kapust is, labdája így akadálytalanul jutott a bal alsó sarokba.

A 4-2 után jött az 5-2, a katalánok még azon sem akadtak fenn közben, hogy Lassana Diarra a tizenhatosán belül szabálytalankodott Messivel. Góllal büntettek. A csapat karmestere, az Európa-bajnoki formáját idéző (ott ugyebár a torna legjobb játékosának választott Xavi szenzációs mozdulattal tálalta a labdát Lionel Messi elé, aki kihasználta, hogy Gabriel Heinze rossz ütemben lép ki. Csinált még egy pimasz lövőcselt is, aztán egyenesen belőtte a labdát Iker Casillas kapujának rövid (ezúttal is a bal) sarkába.

A Madrid védelme teljes csődöt mondott. Ráadásul szegény Casillas, aki a kapott gólok dacára a csapata legjobbja volt, a 82. percben kapott még egyet. Ritka gól volt, ami a szerzőt illeti: talán még sohasem történt meg, hogy egy olyan futballista lőjön gólt a Madridnak a Bernabéuban, akinek a(z anyai) neve Bernabéu. Most igen: Piqué is góllal tette fel a teljesítményére a koronát.

A Barcelona a 6-2-es győzelemmel hét ponttal vezet a Real Madrid előtt, s akár már a jövő vasárnap bajnok lehet, ha a Madrid nem nyer a Valencia ellen, a katalánok pedig legyőzik a Villarrealt. Piqué találata volt az idényben a csapat 100. bajnoki gólja, a spanyol ligarekord 107 gólt, 1989-90-ben a Real Madrid állította fel. Nagy csodának kellene történnie, hogy a Barcelona négy mérkőzésén ne szerezzen hét gólt. A Barcelona most 27 győzelemmel, 4 döntetlennel és három vereséggel áll, 85 pontot gyűjtött. A legutóbbi szezonban a bajnok Real Madrid éppen 85 ponttal (27-4-7) lett bajnok.

A Barcelona a korábbi történetében még soha nem szerzett 85 bajnoki pontot egy idényben, a klubcsúcsot eddig Frank Rijkaard csapata tartotta a 2004-2005-ös szezonban 84 pontot szerzett (25-9-4). A katalánok korábban nem szereztek még hat gólt a Bernabéuban, a csúcsot az 1974. február 17-i, 5-0 jelentette. A Barça 146 gólnál jár a bajnokságban, az országos kupában és a BL-ben szerzett találatokat tekintve, az eddigi klubcsúcsot sikerült megdönteni, ami 143 találat volt. Kétszer is eljutott már odáig a Barcelona, 1959-60-ban, Kubala, Kocsis és Czibor személyében három magyarral, 49 mérkőzésen, illetve az 1996-97-es idényben, 60 meccsen.

A Messi (23), Eto'o (27), Henry (19) trió 69 gólnál jár a bajnokságban, s ezzel minden idők legeredményesebb támadótriója a spanyol ligában. Ezzel megdöntötték Puskásék csúcsát: az 1960-61-es idényben a legendás ,,Pancho", azaz Puskás Ferenc (28), valamint Alfredo Di Stefano (21) és Luis Del Sol (17) 66-ig jutott. A bajnokságban ez a trió több gólt szerzett eddig, mint a Real Madridot kivéve az összes többi csapat!

Címlapról ajánljuk

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×