eur:
404.53
usd:
373.77
bux:
74507.52
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

Több mint négy év után: a Milan az olasz bajnokság élén!

A Real Madrid nem bírt az Almeríával, a Milan ellenben, ha nehezen is, de begyűrte a Napolit. Mindez azt jelenti, hogy az európai futball két óriása közül a spanyol klub "csak" a harmadik helyen áll hazája bajnokságában, az olasz ellenben listavezető. Angliában a Liverpool elveszítette a veretlenségét, így ismét a Chelsea vezeti a Premier League-et.

Harry Redknapp igazán tapasztalt menedzser - Sir Alex mellett talán a legtapasztaltabb a Premier League jelenlegi szereplői között. Októberben ünnepelte edzői pályafutásának negyedszázados jubileumát. Ám ettől még nem hiszi azt, hogy mindent tud, s van annyira intelligens, hogy kérdez, amikor annak szükségét érzi. Ezt tette azt követően is, hogy átvette a Tottenham irányítását.

Úgy találta ugyanis, hogy nem teljesen igazságosak a nyáron egy kisebb vagyonért megvásárolt Luka Modriccsal kapcsolatos kritikák. A horvát középpályásnak egyáltalán nem ment a játék, ameddig Juande Ramos vezette a csapatot - miközben a képességeit senki sem vitatta. Sőt: a Juventus állítólag azt tervezte, hogy januárban kivásárolja londoni szerződéséből Modricot. Nem sok esélye maradt rá, mert a horvát középpályás az "új Spurs" kulcsemberévé vált.

Főleg azért, mert Redknapp új szerepkörbe állította: a középpályás sorból előre küldte Roman Pavljucsenko vagy Darren Bent mögé, arra a posztra, amelyet a nyárig Robbier Keane töltött be a csapatnál. Redknapp előtte konzultált Slaven Biliccsel, a horvát válogatott szövetségi kapitányával, aki történetesen a West Ham Unitednél a játékosa volt. Bilic egyetértett Redknapp-pel abban, hogy Modricnak sokkal inkább megfelelne ez a szerepkör.

Bevált a húzás. Persze, a mai Tottenham nem egyedül Modric: a történéseket figyelve nem nehéz azt a következtetést levonni, hogy Ramos érájában nem küzdött így a csapat. Szerdán, az Arsenal ellen az utolsó öt percben egyenlített ki a Tottenham kétgólos hátrányt, majd szombaton, a White Hart Lane-en az orosz Pavljucsenko a 91. percben szerzett gólja hozta meg a győzelmet az eddig még veretlen Liverpool ellen.

Más kérdés: egyet kell Rafa Benítezzel érteni abban, hogy a Pool a mérkőzés képe alapján nem érdemelt vereséget ezen a meccsen. A spanyol menedzser szerint akár 4-0-ra is megnyerhették volna a meccset, "hihetetlennek" minősítette, hogy a végén kikaptak. Ám mielőtt az ember nagyon sajnálná a Liverpoolt, nem árt, ha felidéz egy régi közhelyt: a szerencse forgandó. Az idény során a Vörösök több meccsüket is az utolsó percekben, némi szerencsével (is) nyerték meg - most Fortuna elpártolt tőlük.

"Nico" Anelka a Hull City elleni meccs előtt még azt mondta, őt különösebben nem zavarja, ha "csak" ronda győzelmekkel menetel előre a csapat, a lényeg, hogy nyerjen. Ehhez képest a Hullnak egy hármast, a Sunderlandnek egy ötöst vágott a csapat - a gólok felét maga, a góllövőlista élére ugró francia csatár szerezte. Frank Lampard is lőtt gólt: ez volt a 100 bajnoki találata.

Szombaton Fülöp Mártont szórta meg a Chelsea, a magyar kapusnak hálátlan szerep jutott. Többször is kiszolgáltatott helyzetbe került egy olyan mérkőzésen, amelyen az ellenfél nagyságrendekkel jobban futballozott a Sunderlandnél. Roy Keane, a Fekete Macskák menedzsere nem győzte dicsérni a Kékeket, hangsúlyozva, nincs gondja az eredménnyel, az ellenfél egyszerűen sokkal jobb volt.

Két mérkőzését is elveszítette a héten Halmosi Péter csapata, a Hull City. A matematika nyelvére fordítva: kétszer annyi vereséget szenvedett, mint az első kilenc fordulóban összesen. Alkalmasint ez a realitás, az újoncnál a Chelsea és a Manchester United is nagyságrendekkel jobb. Valójában egyik mérkőzésen sem volt esélye a pontszerzésre, noha az Old Traffordon a hajrában szerzett két góllal szorossá tette az eredményt.

Cristiano Ronaldo szerdán és szombaton is két-két gólt szerzett, úgy tűnik, beindult. Utóbbi, tehát a Hull City elleni mérkőzés volt a 250. meccse a Man United mezében, hazai pályán sorozatban a kilencedik bajnoki meccsén szerzett gólt. Ez a legjobb széria a Premier League-ben, amióta Alan Shearer 1996-97-ben, 16 (!) mérkőzésig jutott.

Anglia, 11. forduló
Everton-Fulham 1-0
Portsmouth-Wigan 1-2
Chelsea-Sunderland 5-0
Manchester United-Hull City 4-3
Stoke City-Arsenal 2-1
Middlesbrough-West Ham United 1-1
West Bromwich-Blackburn 2-2
Tottenham-Liverpool 2-1
Bolton-Manchester City 2-0
Az élcsoport: 1. Chelsea 26, 2. Liverpool 26, 3. Man United 21 (10)A Barcelona vezeti a Primera Divisiónt - nagy ugrás ez ahhoz képest, hogy a csapat az utóbbi húsz év leggyengébb rajtját vette. Ám immár sorozatban hét bajnoki győzelemnél tart. A pocsék, rendkívül heves esőzéssel áztatott pályán Xavi vezérletével nyertek a katalánok a Málaga otthonában.

Xavi az első és a harmadik gólt szerezte, közben Lionel Messi lőtte a másodikat, majd Weligton öngólja hozta a negyedik találatot. A Málaga gólját Duda szerezte. A Barcelonához hasonlóan szombaton nyert a Villarreal is, méghozzá meglepően simán. A Sárga Tengeralattjáró, amely a hétközben megszégyenítő vereséget szenvedett a kupában, 4-1-re győzött a San Mamésben. A góljait "Joe" Rossi, majd Etxeberría egyenlítő gólja után Pires, Santi Cazorla és Jozy Altidore lőtték.

Elveszítette veretlenségét a Valencia, miután - főleg Tchité mesterhármasa miatt - 4-2-re kikapott a Mestallában a Racingtól. Villa megint gólt lőtt, tíz gólnál tart már.

A Real Madrid nem tudott nyerni az Almería otthonában. Bár Raúl megszerezte a vezetést, a hajrában Piatti kiegyenlített. A bajnok kétpontos hátrányba került így a Barcelonával szemben. Ugyanaz a három csapat áll a képzeletbeli dobogón, mint a 2008 tavaszi záráskor, ám a Barca és a Real helyet cserélt. Madridban remélik: egyelőre.

Spanyolország, 9. forduló
Betis-Deportivo 0-3
Almería-Real Madrid 1-1
Recreativo-Getafe 1-1
Valladolid-Sevilla 3-2
Espanyol-Osasuna 1-0
Sporting-Numancia 3-1
Málaga-Barcelona 1-4
Valencia-Racing 2-4
Atlético-Mallorca 2-0
Athletic Bilbao-Villarreal 1-4
Az élcsoport: 1. Barcelona 22, 2. Villarreal 21, 3. Real Madrid 20, 4. Valencia 20Az olasz élvonalban több mint négy esztendő után kezdődik újra a Milan nevével a táblázat. Carlo Ancelotti együttese két vereséggel kezdte az idényt, ám az utóbbi nyolc fordulóban hét győzelmet aratott, s egyszer döntetlenre játszott. Nem sok hiányzott azonban ahhoz, hogy a Napoli ellen ne nyerjen a csapat.

Miután a vendégek a teljes második félidőben emberhátrányban játszottak Maggio kiállítása után, a piros-feketék több periódusban a kapujához szegezték a Napolit. Ám nagyon sokáig nem tudtak gólt szerezni. A 86. percben még egy erősen vitatható büntetőhöz jutottak a hazaiak, Kaka lövését azonban Iezzo kivédte. Egy perccel később mégis megszületett a mérkőzést eldöntő találat: Ronaldinho veszélyesen belőtt szabadrúgása után a nápolyi Denis a saját kapujába csúsztatta a labdát.

Nyert az Inter is, igaz, nem könnyen. José Mourinho csapata az első félidőben kétgólos előnybe került, ám a hazaiak ki tudtak egyenlíteni. Úgy festett, a bajnok újabb pontokat veszít el, ám a 89. percben a kolumbiai Ivan Cordoba megszerezte ritka góljainak egyikét.

Nagy bajban van az AS Roma, csak egyetlen ponttal áll a kiesőzóna előtt. A Farkasok sorozatban a negyedik bajnoki mérkőzésüket veszítették el, ezúttal a Juventus ellen. A jelek szerint Ranieri csapata magához tért ellenben, sorozatban a negyedik fontos meccsét nyerte meg, beleértve a Real Madrid elleni BL-találkozót is. Alessandro Del Piero újabb remek gólt szerzett távoli lövésből.

Az Udinese hazai pályán nem bírt a jó szériában lévő Geniával, így a friuliai csapatnak át kellett engednie az első helyet a Milannak.

Olaszország, 10. forduló
Atalanta-Lecce 0-0
Cagliari-Bologna 5-1
Juventus-Roma 2-0
Lazio-Catania 1-0
Milan-Napoli 1-0
Palermo-Chievo 3-0
Reggina-Inter 2-3
Sampdoria-Torino 1-0
Siena-Fiorentina 1-0
Udinese-Genoa 2-2
Az élcsoport: 1. Milan 22, 2. Udinese 21, 3. Inter 21, 4. Napoli 20.

4

A német Bundesligában a Hoffenheim, az idény meglepetés-csapata nyolc napon belül harmadszor is visszaelőzte az élen a Bayer Leverkusent, s továbbra is vezeti a Bundesligát. Az újonc ezúttal a Karlsruhét ütötte ki, az ősz felfedezettje, Ibisevic újra szerzett gólt. A további találatokat Fries és Obasi (2) szerezték.

A Bayern München, bár nagyon sok pontot elszórt korábban, már harmadik, miután legyőzte a meccset tíz emberrel befejező Arminia Bielefeldet. Miroslav Klose gólját még Artur Wiechniarek ki tudta egyenlíteni, ám aztán Ribéry és Podolski gólhára már nem érkezett válasz.

A Werder 5-1-re győzte le Dárdai Pál csapatát, a Herthát, Hajnal Tamás nem játszott a Dortmundban. Hiszti Szabolcs egy gólpasszal járult a Hamburg legyőzéséhez.

Németország, 11. forduló
Dortmund-Bochum 1-1
Mönchengladbach-Frankfurt 1-2
Werder-Hertha 5-1
Cottbus-Schalke 0-2
Hoffenheim-Karlsruhe 4-1
Bayern-Bielefeld 3-1
Hannover-HSV 3-0
Stuttgart-Köln 1-3
Leverkusen-Wolfsburg 2-0
Az élcsoport: 1. Hoffenheim 25, 2. Leverkusen 24, 3. Bayern München 21

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×