eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Ronaldóval kiegészülve a Chelsea sorozatának megszakítására készül a Man United

Nem túlzás: vasárnap délután három órától a Stamford Bridge-re figyel majd a futballvilág. A Chelsea a Manchester Unitedet fogadja, az angol lapok szerint "először lehetőséggel bírva arra, hogy visszavágjon ellenfelének a moszkvai BL-döntőben elszenvedett vereségért".

A meccs presztízsfaktora amúgy sem lenne alacsony, ráadásul aligha csak erről van szó. Sir Alex Ferguson már a szerdai, a Villarreal elleni BL-mérkőzésen is érzékeltette, számára a hét két találkozója közül a vasárnapi a fontosabb. A Man United, esetleges vereségével, már az ötödik forduló után kilencpontos hátrányba kerülhetne a legnagyobb riválissal (és a Liverpoollal) szemben is - ami, bármenyi is van még hátra az idényből, sok. Noha, természetesen nem ledolgozhatatlan.

A Man United nincs jó formában, noha kétségtelenül olyan képességű futballistái vannak, akik a világ bármelyik arénájában képesek lehetnek nyerni. A baj eddig a gólképességgel volt: Cristiano Ronaldo, az előző idény szupersztárja, s egyben angol és egyszersmind európai gólkirálya szerdán tért vissza az operációja után.

Az őt helyettesítő, illetve a korábban mellette játszó támadók közül Wayne Rooney még nem szerzett gólt a szezonban, Carlos Tévez egyet, azt is vesztes meccsen. Dimitar Berbatov nem lőtt még gólt a Man United mezében - de még csak 90 percnyi játékon van túl.

Sir Alex támadni akar a Stamford Bridge-en is, ami azt jelenti, hogy várhatóan Rooney és Ronaldo lesz a két szélső középpályás, Berbatov és Tévez játszanak elöl. Mindez egyben azt is jelenti, hogy nagyon meg kell szervezni a további hat mezőnyjátékossal a védekezést. A gondot Nemanja Vidics eltiltása jelenti.

A szerb hátvéd helyén Johnny Evans játszhat, aki ezért játszhatott a Villarreal ellen. De elképzelhető változat a Liverpool ellen halványabban szerepelt Wes Brown csapatba állítása is. Minden bizonnyal Gary Neville marad a jobbhátvéd.

Luiz Felipe Scolari az állandóság híve. Miután kijelentette, hogy Didier Drogba állapota még nem teszi lehetővé, hogy az elefántcsontparti csatár 90 percet játsszon, valószínű, hogy marad a Manchester City és a Bordeaux ellen kezdett tizenegy: Cech - Bosingwa, Ricardo Carvalho, Terry, A. Cole - Mikel Obi, Lampard, Deco, Malouda, J. Cole - Anelka

A fenti névsor két tényt is rejt: az egyik hogy a sérülése után Michael Ballack sem elég fitt még ahhoz, hogy Scolari a kezdőcsapatba jelölje, a másik, hogy John Terry kiállítása után a Chelsea eredményesen fellebbezett, a kapitány játszhat.

Utóbbi egyébként alaposan felbőszítette Sir Alexet, aki levonta azt a következtetést is, hogy a liga a Chelsea-t segíti. A semlegesek óvatosabban fogalmaznak: a kiállított John Terry felmentése precedenst teremthet. Vélhetően nem lenne ekkora tűz az ügyből, ha nem a Man United lenne az ellenfél.

A két csapat közül a Chelsea a szezon eddigi öt mérkőzésén 13, a Man United hat meccsen mindössze négy gólt szerzett. A Kékek 2004. február 21., az Arsenal elleni mérkőzés óta nem kaptak ki bajnoki meccsen a Stamford Bridge-en, s egyébként 2008-ban még veretlenek a Premier League-ben.

(Pontosítsunk: a tavaszi szezont is beleértve). Legutóbb 2007. december 16-án, ugyancsak az Arsenaltól kapott ki bajnoki meccsen a Chelsea. A hazai veretlenségi sorozat 84, a bajnoki 25 mérkőzést számlál. Ugyanakkor a Man United 2005 áprilisa óta nem veszítet el egymás után két bajnoki mérkőzést, s ugyebár a múlt héten kikapott az Anfield Roadon.

Anglia, 5. forduló
Blackburn-Fulham
Bolton-Arsenal
Liverpool-Stoke City
Sunderland-Middlesbrough
West Ham United-Newcastle
Chelsea-Manchester United
Hull-Everton
Manchester City-Portsmouth
Tottenham-Wigan
West Bromwich-Aston VillaAz olasz bajnokságban "meleg" meccseket rendeznek délen (a még százszázalékos Atalanta, például a Cataniához, az egyik élcsapat, a Juve a szárd Cagliarihoz látogat), ugyanakkor Piemont és Lombardia sem marad érdekes meccs nélkül. Sőt...

Az Inter Torinóban, a Bikáknál vendégszerepel majd. José Mourinho célja az első idegenbeli bajnoki győzelem a Serie A-ban, csapata hétközben, a Panathinaikosz ellen már megmutatta, hogy képes nyerni a San Sirótól távol is. Mourinho első sikere a Catania elleni bajnoki volt - az a találkozó után az ellenlábasok vitatták a gólok szabályosságát.

Cordoba lesz a középső védő, Figo is vélhetően játszik, mint ahogy Ibrahimovic és Vieira is. A tervezett összeállítás: Julio Cesar - Maicon, Cordoba, Materazzi, Maxwell - J. Zanetti, Cambiasso, Vieira - Quaresma, Figo - Ibrahimovic. Az Inter a legutóbbi hat meccsét megnyerte a Torino ellen.

A forduló rangadója a záró mérkőzés lesz: a két vereséggel álló Milan a két győzelemmel kezdő Laziót fogadja. A piros-feketék az FC Zürich elleni UEFA-kupa-mérkőzés megnyerésével jelezték, nem felejtettek el futballozni, ugyanakkor tavaly ősszel is volt rá példa, hogy a nemzetközi porondon elért győzelem után a bajnokságban megint pocsékul játszottak.

Ancelotti továbbra sem számíthat Gennaro Gattusóra, megsérült Andrea Pirlo is - elől Ronaldinho, Kaka és Sevcsenko kezd majd. A svájci Senderos felépült, bemutatkozhat a Serie A-ban. Az edző egyébként hat olyan futballistát jelölt a kezdő tizenegybe (Ronaldinho, Sevcsenko, Senderos, Abbiati, Flamini, Zambrotta), aki tavasszal nem volt a Milan tagja.

Olaszország, 3. forduló
Catania-Atalanta
AS Roma-Reggina
Torino-Inter
Udinese-Napoli
Fiorentina-Bologna
Sampdoria-Chievo
Cagliari-Juventus
Palermo-Genoa
Lecce-Siena
AC Milan-Lazio

A spanyol bajnokság őszi sorsolásnak egyik érdekessége, hogy a Real Madrid mindig azzal játszik, aki az előző fordulóban a Barcelona ellen szerepelt. Most a Racinggal - a santanderiek egy héttel korábban 1-1-es döntetlent játszottak a Nou Campban. Azt követően, hazai pályán, nyertek az UEFA-kupában, egy finn csapat, az Espoo ellen.

Mindent figyelembe véve nem lenne meglepő, ha a Racing képes lenne egy újabb döntetlenre, noha Bernd Schuster az idény során először tudja a legjobbnak tartott védőnégyesét pályára küldeni: Sergio Ramos, Pepe, Cannavaro, Marcelo.

Wesley Sneijder még nem épült fel, Bernd Schuster szerint nem elég fitt még Raúl sem. Van Nistelrooy lesz az ék, s mögötte Rafael van der Vaart és Gonzalo Higuaín játszik majd. A Madrid nincs rossz formában: a Deportivo elleni idegenbeli bajnokijától eltekintve megnyerte a legutóbbi öt meccsét. Igaz, az volt az egyedüli idegenbeli mérkőzés a sorban, most jön a következő.

Gijonban két még nyeretlen csapat játszik majd, ami az újonc Sporting esetében nem meglepő, a Barcelonáéban annál inkább. Pep Guardiola, vezetőedzőként még nem tudott meccset nyerni a Primera Divisiónban. A BL-meccset megnyerte a csapatával (3-1 egy másik Sporting, a lisszaboni ellen), de aztán Thierry Henry és Rafael Márquez is kihagyta a következő edzést. Van remény a felépülésükre.

Spanyolország, 3. forduló
Athletic Bilbao-Valladolid
Atlético Madrid-Recreativo
Betis-Sevilla
Deportivo-Mallorca
Espanyol-Getafe
Racing-Real Madrid
Sporting Gijon-Barcelona
Valencia-Osasuna
Almería-Málaga
Numancia-Villarreal

A Bundesliga magyarjai közül Huszti Szabolcs már túl van a hétvégi bajnokin - 45 percet játszott a Leverkusen ellen 4-0-ra elveszített bajnokin. A mérkőzés hőse a nyáron a Kölnből érkezett fiatal válogatott csatár, Patrick Helmes volt, aki az első gólt előkészítette, aztán hármat maga lőtt. Öt meccse után hat góllal vezeti a góllövőlistát.

A forduló rangadója a két BL-résztvevő csapat müncheni rangadója. Mindkét csapatnak akadnak gondjai. Jürgen Klinsmann még mindig nem számíthat Franck Ribéryre - pedig korábban erre a találkozóra tervezte a visszatérést -, s Miroslav Klose sem teljesen egészséges. Ribéry biztosan nem játszhat, s amennyiben Klose sem, Lukas Podolski kerül a kezdő csapatba.

Németország, 5. forduló

Leverkusen-Hannover 4-0
Bayern München-Werder Bremen
Wolfsburg-Hamburg
Schalke-Frankfurt
Stuttgart-Karlsruhe
Hoffenheim-Dortmund
Mönchengladbach-Hertha
Bielefeld-Köln
Cottbus-Bochum

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×