eur:
401.2
usd:
366.62
bux:
74264.68
2024. október 11. péntek Brigitta

Õrült török hajrá

Törökország jutott a negyeddöntőbe az osztrák-svájci közös rendezésű Európa-bajnokságon, miután kétgólos hátrányt ledolgozva 3-2-re nyert Csehország ellen egy végletekig izgalmas találkozón az A csoport záró fordulójában. A meccs hőse Nihat Kahveci volt, aki két perc alatt fordította meg a meccset egy szerencsés és egy bombagóllal. A törökök a horvátokkal találkoznak a legjobb nyolc között.

The winner takes it all, vagyis A győztes mindent visz - bár nem valószínű, hogy az ABBA-slágert hallgatta bármelyik válogatott is a taktikai értekezlet közben, ennyivel összefoglalható, mi is volt a Törökország-Csehország meccs tétje az Európa-bajnokság A csoportjának záró fordulójában.

A két együttes mindent figyelembe véve azonos mutatókkal állt, így taktikázás nélkül csakis a győzelem jelentett továbbjutást a sorsdöntő összecsapáson. A múlt a csehek mellett szólt, hiszen 14 egymás elleni meccsükből 10 alkalommal nyertek, és a legutóbbi 11 összecsapáson nem kaptak ki a törököktől.

Fatih Terim szövetségi kapitány csapatába bekerült a svájciak ellen gólt szerző Semih Sentürk, míg cseh kollégája, Karel Brückner ígérete ellenére egyszerre nem merte pályára küldeni két legveszélyesebb támadóját, Jan Kollert és Milan Barost, így csak a kétméteres óriás rohamozta a kaput.

Az élet-halál harcot kezdetben a csehek vették komolyabban, és az első perctől aktívabban támadtak, de akcióik nagy része kimerült abban, hogy Koller felé ívelték a labdát. Mindkét együttes több hibával, kapkodva játszott - nem hiába, hatalmas volt a tét.

Az első negyedóra után a törökök is nagyobb iramra kapcsoltak, de csak távoli lövésekre futotta erejükből a jól védekező csehek ellen. Sionkóék visszahúzódtak, de amint megszerezték a labdát, villámgyors kontrákat vezettek. A taktika eredményre vezetett, ugyanis egy ellenakció végén megszerezték a vezetést: a 34. percben Grygera jobb oldali beadását a szinte az égig emelkedő Koller a jobb felső sarokba fejelte (0-1). A csatárnak ez volt 55. találata a válogatottban.

A szünetben alapos fejmosásban részesíthette játékosait Fatih Terim, ugyanis a törökök sokkal harciasabb szellemben folytatták a meccset, és beszorították a cseheket, ám Karel Brückner legénysége magabiztosan állt a talpán. Rozenhal kétszer is az utolsó pillanatban szabadított fel, és Cechen sem tudtak kifogni a törökök, akik közül ekkor Arda volt a legveszélyesebb.

Gyors emberekkel frissítette csapatát a török szakvezető, de egy mintaszerű kontra végén növelte előnyét a cseh együttes. Kidőlt a védelemből Emre Güngör, és helyettese még nem állhatott be, az emberelőnyt kihasználva átrobogtak a pályán a csehek, majd Sionko jobb odali beívelése Koller előtt elszállt, de Plasil bevetődve a jobb alsó sarokba lőtt (0-2).

Túl sokáig nem örülhettek a csehek, ugyanis a 75. percben Arda 15 méterről a jobb alsó sarokba lőtte Hamit Altintop passzát (1-2). A gól visszahozta a törökök hitét, és újfent a kapujuk elé szögezték az ellenfelet, de a cseh ellenakciók is veszélyesek maradtak.

Az igazi dráma az utolsó percekre maradt, az izgalmak elérték a legjobb hollywoodi thriller színvonalát. Hamit Altintop beívelése után a vizes labda kicsúszott Cech kezéből, egyenesen Nihat elé, aki köszönte szépen a váratlan lehetőséget, és közelről bepofozta a labdát (2-2). A cseh kapus hasonló bakit a bajnoki sorozatban is vétett idén a Chelsea színeiben.

Ekkor még nem volt vége, hiszen szinte a középkezdés után a leshatáron kilépő Nihatot ugratták ki, aki húsz méterről a hosszú felsőbe varázsolta a labdát (3-2). A torna eddigi legszebb találata volt.

Halvány reménysugárt még kaptak a csehek, ugyanis a 91. percben Volkant kiállította a svéd játékvezető, mivel a török kapus ellökte Kollert. Már nem volt több cserelehetőség, így Tuncay állt a gólvonal elé, de a szükségkapust nem tudták tesztelni a csehek, akik ezzel az őrült csatával búcsúztak az Eb-től. Több kulcsembernek, köztük Jan Kollernek, valamint Karel Brückner szövetségi kapitánynak is ez volt az utolsó meccse a válogatottnál.

A törökök a svájciak ellen már megmutatták, hogy hihetetlen küzdők, és vert helyzetből is tudnak fordítani, mostani feltámadásuk azonban még szédületesebb, és még többet, negyeddöntőt ér. (Hasonlót legutóbb éppen a csehek mutattak be, 2004-ben a hollandok ellen nyertek 3-2-re.) A félholdasok a negyeddöntőben a horvát válogatott ellen lépnek pályára.

Jegyzőkönyv

Törökország-Csehország 3-2 (0-1)

Törökország: Volkan Demirel - Hamit Altintop, Emre Güngor (Emre Asik, 63.), Servet Cetin, Hakin Balta - Tuncay Sanli, Mehmet Topal (Colin Kazim-Kazim, 57.), Mehmet Aurelio, Arda Turan - Semih Sentürk (Sabri Sarioglu, 46.), Nihat Kahveci.
Csehország: Petr Cech - Zdenek Grygera, Tomas Ujfalusi, David Rozehnal, Marek Jankulovski - Libor Sionko (Stanislav Vlcek 84.), Jan Polak, Marek Matejovsky (David Jarolim, 38.), Tomas Galasek, Jaroslav Plasil (Michal Kadlec, 80.) - Jan Koller.
Gól: Jan Koller (34.), Jaroslav Plasil (62.), Arda Turan (75.), Nihat Kahveci (87., 89.)
Sárga lap: Mehmet Topal (6.), Mehmet Aurelio (10.), Arda Turan (64.), Emre Asik (72.) Tomas Galasek (80.), Tomas Ujfalusi (93.)
Piros lap: Volkan Demirel (91.)

A meccs embere az InfoRádió szerint: Nihat Kahveci

A bosnyák felmenőkkel is bíró Nihat Kahveci 1979. november 23-án született Giresunban. Neve kávéárust jelent. A Dikilitas csapatából került a Besiktasba, az 1997-1998-as szezonban már az első csapat keretéhez tartozott. Egy török kupasiker és két bajnoki ezüstérem után 2002 januárjában korábbi isztambuli klubedzője, John Toshack kezdeményezésére a Real Sociedadhoz szerződött. Már egy évvel korábban meg akarta őt vásárolni a San Sebastian-i klub, de akkor Nihat a térdsérülése miatt nem felet meg az orvosi vizsgálaton.

Első teljes idényében, Ronaldóval holtversenyben, második lett a spanyol bajnokság góllövőlistáján 23 góllal. A szerb Darko Kovacseviccsel alkotott ellenállhatatlan párost, és a BL-ben is pályára léphetett.

2005 első felében közel hat hónapot kihagyott februári szalagszakadása miatt, 2006 nyarán klubot is váltott, azóta is a Villarreal futballistája. Az első idényben mindössze 9 mérkőzésen játszott a Sárga Tengeralattjárónak becézett csapatban, miután az egyik edzésen klubtársával, Javi Ventával ütközve ismét súlyos térdsérülést szenvedett. A 2007-2008-as szezonban már nem hátráltatták sérülések, így 18 góljával kulcsszerepet játszott a bajnoki második hely megszerzésében. Az UEFA-kupában hat meccsen négy gólt is lőtt, de jövőre ismét a BL-ben bizonyíthat.

A török válogatottban 2000-ben debütált, és a 2002-es vb-n bronzérmes együttesnek is tagja volt, de Hakan Sükür mögött még kevés lehetőséget kapott. A generációváltás után stabil csapattaggá vált, mára az együttes csapatkapitánya. Nihat szerezte a török válogatott sorsdöntő gólját Oslóban, amellyel nyertek a norvégok ellen, és kijutottak az Eb-re.

A tornán eddig kevés veszélyt jelentett az ellenfelek kapujára, lekötötte erejét a küzdés a mezőnyben, de a csehek ellen kétszer is megvillant, és ismét sorsdöntő gólt szerezve a nyolc közé juttatta a félholdasokat.

Címlapról ajánljuk
Kijött a sodrából a német kancellár, és magához ragadta a mikrofont

Kijött a sodrából a német kancellár, és magához ragadta a mikrofont

Ritkán látott jelenet zajlott le a német Bundestagban. Friedrich Merz, az ellenzéki konzervatív CDU elnöke azzal vádolta a kormányt, hogy korábbi ígérete ellenére nem szállít fegyvert Izraelnek. Ennek nyomán a kancellár, Olaf Scholz a krónikák szerint olyat tett tett, amire nemigen volt példa több mint három éve tartó hivatali idejében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 11. 20:09
2024. október 11. 18:45
×
×
×
×