eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Görög tragédia: az utolsó felvonás előtt lement a függöny

Nem tudja megismételni négy évvel ezelőtti csodálatos szereplését a görög labdarúgó-válogatott, miután második mérkőzését is elvesztette az osztrák-svájci közös rendezésű Európa-bajnokságon. Otto Rehhagel tanítványait ezúttal Zirjanov góljával 1-0-ra verte Oroszország, így az Európa-bajnoki címvédő - a Spanyolországgal játszott utolsó Eb-mérkőzés eredményétől függetlenül - kiesett a tornáról.

Két pontnélküli csapat csapott össze a csoportmeccsek második körének utolsó mérkőzésén a salzburgi stadionban. A tét a továbbjutás lehetőségének megszerzése volt, amitől végül kapusuk, Nikopolidisz fosztotta meg az Eb-címvédő görögöket.

Az oroszok az első körben a spanyoloktól kaptak nagy zakót: David Villa mesterhármasával és Fabregas találatával 4-1-re kaptak ki, a szépítő gólt Pavljucsenko szerezte. A görögöket az előző körben a svédek sztárja, Ibrahimovics nullázta le.

Kapushiba

Nagy iramban kezdődött a mérkőzés, az első tíz percben a két csapat egymás után dolgozta ki a helyzeteket. Az első igazán veszélyes lövés Pavljucsenko nevéhez fűződött: az orosz támadó a 14. percben csavarta a görög kapu fölé a labdát.

A következő percekben egyre többet támadott az orosz válogatott, bár a játék elsősorban a középpályán folyt. A sok próbálkozás meg is hozta gyümölcsét: a 33. percben egy átívelt labdát Szemak ollózott vissza az ötösről, amit Zirjanov az üres kapuba bombázott. Az oroszok góljához kellett Nikopolidisz hatalmas hibája, aki épp Szemak felé tartott, amikor a labda a kapuban landolt (0-1).

A gól után a játék szinte csak a görög térfélen folyt: hiába küldte csapatát három támadóval harcba Otto Rehhagel szövetségi kapitány, Amanatidisz, Hariszteaasz és Liberopulosz csak nagyon ritkán tudott az orosz védelem mögé kerülni.

Küzdelem

Most vagy soha - ebben a szellemben futottak ki a görög játékosok a szünet után a pályára, támadásaikat és pontrúgásaikat azonban nem koronázta siker. Az oroszok kontrára játszottak, ami az eredmény tartására volt csak jó. Az 52. percben Pavljucsenko vágott ki hatalmas sprintet, majd, ékpárja nem lévén, egyedül próbálta megoldani a helyzetet, lövése a kapu mellett szállt el.

A címvédő egyre elkeseredettebben futott az eredmény után, az oroszok védelme azonban feltörhetetlennek bizonyult, ha pedig mégis sikerült kifogni rajtuk, Akinfejev biztosan védett. Bár a labdabirtoklást tekintve a játék kiegyenlített volt (50-50 százalék), Guus Hiddink tanítványai közül többen is remek egyéni teljesítményt nyújtottak, míg a görögöknél nem akadt, aki vezére lett volna a csapatának.

A játék az utolsó percekre újra felgyorsult, görög és orosz oldalon is akadt helyzet, de az eredmény már nem változott. Ez azt jelenti, hogy a címvédő Görögország - az utolsó csoportmérkőzéstől függetlenül - kiesett, míg Oroszországnak győznie kell Svédország ellen a 8 közé jutáshoz.

Jegyzőkönyv:

Görögország - Oroszország 0-1 (0-1)

Görögország: Nikopolidisz - Dellasz, Kirgiakosz, Pacazoglu, Szeitaridisz (Karagunisz, 40.), Toroszidisz - Baszinasz, Kacuranisz - Amanatidisz (Jannakopulosz, 79.), Hariszteasz, Liberopulosz (Gekasz, 60.)

Oroszország: Akinfejev - Anjukov, Ignasevics, Kologyin - Blijaletgyinov (Szaenko, 69.), Zsirkov (Berezutszkij, 87.), Zirjanov, Szemsov, Torbinszkij, Szemak - Pavljucsenko

Gól:
Zirjanov (33.)

Sárga lap: Karagunis (39.), Liberopulosz (58.), Szajenko (77.) A meccs embere az InfoRádió szerint: Konsztantyin Zirjanov

Konsztantyin Georgijevics Zirjanov 1977. október 5-én született Permben. Szülővárosában a Zvezda nevű futballiskolában kezdett futballozni, majd a helyi Amkar csapatában játszott éveken át, három osztályt is megjárva.

2000-ben elfogadta a Torpedo Moszkva hívását, és hét évig hű volt a fővárosi csapathoz. Az UEFA-kupában is bemutatkozott 2001-ben.

2002 októberében szörnyű tragédia történt az életében: felesége, a kislányukkal a kezében kiugrott a lakásuk erkélyéről. Mindketten szörnyethaltak.

A gyász után stabil csapattagja lett a Torpedónak, az utolsó három szezonban csak egy meccset hagyott ki. Azonban a moszkvai együttes búcsúzott az élvonaltól, az univerzális középpályás pedig elfogadta a feltörekvő Zenit ajánlatát 2007-ben.

Szentpétervárra kerülve pályafutása óriási fordulatot vett: bajnok lett a Zenittel, majd a Szport Ekszpressz című lap kérésére szavazó profi játékosok 2007 végén a bajnokság legjobbjának választották, és őt találták a szezon legjobbjának az edzők is.

Idén tavasszal újabb jelentős sikert ért el: az UEFA-kupa megnyerésével záruló menetelés valamennyi állomásán kezdőként számított rá Dick Advocaat edző, a középpályás pedig a Bayern elleni elődöntőben és a Rangers elleni fináléban is eredményes volt.

Remek formájára egy másik holland tréner, a válogatottat irányító Guus Hiddink is felfigyelt, és az Eb-selejtezők során szinte végig számított Zirjanovra. Első gólját a kazahok elleni barátságos meccsen szerezte a válogatott mezében

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×