eur:
401.39
usd:
366.92
bux:
74216.64
2024. október 11. péntek Brigitta

Ilyen még nem volt: büntetőpárbajban dőlhet el az Eb-csoportmeccs

Portugália már a nyolc között van, azonban az csak vasárnap este dől el, hogy ki lesz az A csoport másik továbbjutója a svájci-osztrák közös rendezésű Európa-bajnokságon. Csehország és Törökország jelenleg minden mutató alapján azonosan áll, és ha ez vasárnapi egymás elleni meccsük után is így marad, vagyis döntetlennel ér véget a találkozó, büntetőkkel döntenek a negyeddöntős helyről - az Eb-k történetében először.

Sorsdöntő lesz a vasárnap esti Csehország-Törökország mérkőzés az Eb A csoportjának zárófordulójában, hiszen két azonos pontszámmal álló csapat találkozik, és dönt a negyeddöntőbe kerülésről.

A két válogatott jelenleg minden mutatóban azonosan áll: három pont, mínusz egyes gólkülönbség, két rúgott és három kapott gól.

Az Európai Labdarúgó-szövetség 7.07-es szabálya szerint ha ez így marad az utolsó forduló után is, vagyis ha döntetlenre végez a két válogatott, akkor az UEFA-koefficiens dönt arról, hogy ki kerül a legjobb nyolc közé.

Mivel azonban a két érintett együttes egymás ellen játszik az utolsó fordulóban, erre egy külön, a 7.08-as UEFA-rendelet vonatkozik. "Ha a csoportmérkőzések során két együttes egymás ellen játssza az utolsó csoportmérkőzését, és a találkozón döntetlen születik, amelyet követően azonos pontszámmal, azonos gólkülönbséggel és azonos több rúgott góllal rendelkeznek, tizenegyes rúgásokkal kell eldönteni a továbbjutás sorsát, közvetlenül a rendes játékidő letelte után" - szól a szabály.

"Orosz rulett"

Tehát ha döntetlen lesz a genfi meccs, készülhetnek a büntetőkre a csapatok. Ez jót is tehet a meccsnek, hiszen várhatóan egyik válogatott sem fog tartalékolni, hogy aztán az "orosz rulett" döntsön sorsáról.

Első alkalommal a 2003-as női U19-es Európa-bajnokságon alkalmazták az eddig kevésbé ismert szabályt. Akkor Olaszország és Svédország azonos pontszámmal és a többi mutatóval rendelkezett, és egymás elleni meccsük 3-3-re lett. Ezt kővetően büntetőkkel az északiak 4-1-re győztek, és jutottak tovább.

A török válogatottnak korábban nem kellett büntetőpárbajt játszani egyik tornán sem, míg a cseheknek kellemes emlékeik lehetnek, hiszen az 1996-os Eb-n az elődöntőben tizenegyesek után győzték le a franciákat.

A két válogatottban tapasztalt hálóőrök vannak, már ami a büntetőket illeti. Petr Cech a május 21-i BL-döntőn kivédte Cristiano Ronaldo tizenegyesét, igaz, csapata vereséget szenvedett. Volkan Demirel pedig a Sevilla elleni BL-találkozón hárított egy büntetőt, ezzel továbbjuttatva csapatát, a Fenerbahcét.

Címlapról ajánljuk
Van egy érdekes záradék Jürgen Klopp Red Bull-szerződésében

Van egy érdekes záradék Jürgen Klopp Red Bull-szerződésében

Inkább megdöbbenést, mint megértést váltott ki a német szurkolók körében Jürgen Klopp hirtelen váltása: januártól a Red Bull osztrák energiaital-vállalatnál a nemzetközi futballhálózat stratégiai sportigazgatója lesz. Ugyanakkor nem kizárt, hogy mindez csak egy lépés "álmai állása" felé.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×