eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Hó van, Chelsea-védők nincsenek

Ismét "selejtez" Európa: húsz mérkőzést játszanak kontinens-szerte. A korábbiakban egyedül a német válogatott biztosította a helyét a csoportokból a tizenhatos döntőben - ezúttal több gárda is követheti Joachim Löw együttesét.

A szerbek utolsó esélye

Az A csoportban a listavezető lengyelek barátságos mérkőzést játszanak, éppen a magyar csapat ellen. Az üldözők így közelebb léphetnek Leo Beenhakker csapathoz. Közülük a portugálok vannak a legjobb helyzetben, ha nyerni tudnának Kazahsztánban, kitűnő helyzetben kerülnek, utolsó két mérkőzésüket, az örmények és a finnek ellen, már otthon játsszák. A kazahok ugyanakkor nagyon jól tartották magukat, sőt vezettek szombaton Varsóban, csak az áramszünet miatti kényszerpihenő után csuklottak össze. Utóbbi négy hazai meccsükből csak egyet veszítettek el. A portugálokat, miután Scolari kapitány még mindig az eltiltását tölti, segítője, Flávio Teixeira irányítja majd. Az azeriek a szerbeket fogadják. Déli szomszédainknak ez az utolsó esélye a felzárkózásra, miután utóbbi hat meccsükből csak egyet tudtak megnyerni.

Kazahsztán-Portugália 16.00
Azerbajdzsán-Szerbia 18.00
Belgium-Örményország 20.45

Trezeguet még mindig nem kell

A B csoportban az Ukrajna-Feröer-szigetek mérkőzésnek a továbbjutás szempontjából már nincsen igazi tétje. Annál több a másik két találkozónak. A franciák Nantes-ban fogadják a litvánokat, Kassai Viktor játékvezetése mellett. Nicolas Anelka sérülése miatt nem játszhat, nem kétséges, hogy a feröeriek ellen két gólt is szerző Benzema helyettesíti majd. Érdekes, hogy a helyére Piquionne-t hívta meg Domenech kapitány, s nem David Trezeguet-t, az olasz bajnoki góllövőlista vezetőjét. Elképzelhető, hogy William Gallas visszatér a sérülése után. A skótok Tbilisziben lépnek pályára. Legutóbbi négy mérkőzésüket megnyerték. Alex McLeish csapatának a hátralévő két mérkőzésen (az utolsó a világbajnok elleni, glasgow-i meccs lesz) négy pontot kell szerezni a biztos továbbjutáshoz.

Ukrajna-Feröer 18.00
Grúzia-Skócia 19.00
Franciaország-Litvánia 21.00

A görögök még nem nyertek tétmeccsen a törökök ellen

A C csoportban - ha úgy tetszik: a magyar csoportban - minden szem a görögökön: ha nyerni tudnának Isztambulban, már továbbjutottak. Ám aligha lesz egyszerű dolga a címvédőnek, a két csapat tavaszi, egymás közötti mérkőzésén a törökök 4-1-re nyertek!



A szerdai mindössze a negyedik egymás elleni tétmérkőzés lesz a két válogatott történetében, az első kettő, a 2006-os világbajnokság előtt, 0-0-ra végződött. A törökök nincsenek jó formában, az utóbbi öt mérkőzésükből mindössze egyet nyertek meg. Mi, magyarok jól tudjuk, hogy az az egy is hogyan sikerült... Boszniában a harmadik és a negyedik helyezett találkozik egymással. A bosnyákok esélye már csak matematikai, ám az északi gárda okkal reménykedik. A következő körben Oslóban fogadja a törököket!

Málta-Moldova 19.30
Törökország-Görögország 19.30
Bosznia-H-Norvégia 20.30

Tartalékosak a csehek


A D csoportban már csak az írek és a csehek vetélkednek az egyetlen szabad továbbjutó helyért. A csehek nagyon jó helyzetben vannak. Ha az írek meg is szereznék a hátralévő két meccsük hat pontját, Karel Brückner együttesének akkor is három meccsen két pontot kell szereznie. A papírforma szerint menni fog... A csehek reménykednek abban, hogy legalább egy pontot szerezni tudnak Münchenben, noha négy kulcsjátékosuk - Marek Jankulovski, Jan Polák, Milan Baro¹ és Tomá¹ Rosický - hiányozni fog.

San Marino-Wales 20.15
Írország-Ciprus 20.30
Németország-Csehország 20.45

Hiányozni fognak a Chelsea védői

Az E csoportban rendezik a nap mérkőzését: Moszkvában Anglia játszik. Ha nyer Steve McClaren csapata, már Eb-résztvevő, miként a horvát csapat is. A két csapat londoni meccsét 3-0-ra nyerték az angolok, akik a döntetlenre most is biztos favoritok, noha a védelemből két alapember, John Terry és Ashley Cole is kidőlt.



Egy harmadik Chelsea-játékos, Frank Lampard, miként az észtek ellen, ezúttal is a kispadon "kezd", mert a kapitány szeretné megtartani a korábbi mérkőzéseken alkalmazott 4-4-2-es felállást. Moszkvában a hétvégén már havazott, de a szerdai találkozó idejére kilenc fokot, s száraz időt ígér a meteorológia. A meccsre nyolcvanezer nézőt várnak, a két csapat műfüvön játszik majd. Macedóniában nemzeti gyásznapon találkozik egymással a hazai és az andorrai válogatott. A szurkolók ingyen mehetnek be a mérkőzésre - ahol gyászolják majd egyben a napokban elhunyt Tose Proeskit, az ország legnépszerűbb popénekesét, aki többször is énekelte a himnuszt a válogatott mérkőzése előtt.

Oroszország-Anglia 17.00
Macedónia-Andorra 20.00

Ibrahimovic visszatér

Az F csoportban a dánoknak nyerni kell a litvánok ellen, különben a már így is csak matematikai esélyük is elveszik. Keleti szomszédaik az északíreket fogadják, s ha nyernek, továbbjutottak. A sárga-kékeknél eltiltása után visszatér a csapatba Zlatan Ibrahimovic, aki nagyon szeretné megszakítani rossz sorozatát: két éve nem tud gólt lőni a válogatottban. Igaz, azt is hozzátette: ameddig nyer a csapat, mindegy ki lövi a gólt.

Liechtenstein-Izland 20.00
Dánia-Litvánia 20.00
Svédország-Észak-Írország 20.30

Van Nistelrooy nem játszhat

A G csoportban még három együttes esélyes a továbbjutásra. Mindannyi pályára is lép szerdán - de a vetélytársak nem találkoznak. A legnehezebbnek a bolgárok, a legkönnyebbnek a hollandok sorsa ígérkezik. A románok a szombaton nagy meglepetésre idegenben a fehérorosz válogatott ellen nyerő luxemburgiaknál vendégeskednek. A hollandokhoz visszatér Wesley Sneijder és Robin van Persie, de hiányzik majd három eltiltott, Mathijsen, Van Bronckhorst - és Ruud van Nistelrooy.

Luxemburg-Románia 20.15
Hollandia-Szlovénia 20.30
Albánia-Bulgária 20.45

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×