eur:
389.39
usd:
361.75
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Az oroszok már az Arsenalnál is a spájzban vannak!

Az áprilisban leváltott alelnök, David Dein 75 millió fontért eladta 14,5 százalékos részvénycsomagját a Red & White Holdings nevű cégnek, amelynek főtulajdonosa egy orosz milliárdos, bizonyos Aliser Uszmanov.

David Dein kulcsfigura volt az Arsenal korábbi életében: éppen az ő távozása miatt gondolkodik Arsene Wenger, hogy nem hosszabbítja meg jövő nyáron lejáró szerződését, illetve a lemondása miatt bizonytalanodott el Thierry Henry, aki végül a Barcelonához igazolt.

A 63 éves korábbi alelnök meggyőződése szerint az Arsenalnak új, rendkívül tőkeerős tulajdonosra van szüksége, ha lépést akar tartani a vetélytársaival. Tény: az elmúlt fél évtizedben a jelenlegi legerősebb három klub mindegyike, időrendi sorrendben a Chelsea, a Manchester United és a Liverpool is új tulajdonos kezébe került.

Érdekes egybeesés: a Chelsea-nek orosz (Roman Abramovics), a másik két egyesületnek amerikai (Malcolm Glazer, illetve George Gillet és Tom Hicks) tulajdonosa van. David Dein az utóbbi félévben megpróbálta a kettőt ötvözni az Arsenalnál.

David Dein mindent megtett azért, hogy az amerikai milliárdos, a 60 éves - a Forbes listáján a világ leggazdagabb emberei között szereplő, 2,1 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező - Stanley Kroenke minél nagyobb részesedést szerezhessen a klubban.

Kroenke a St. Louis Rams amerikaifutball-csapat egyik tulajdonosa, valamint a Denver Nugets kosárlabda-csapat (NBA), a Colorado Avalenche hokicsapat (NHL), s a Colorado Rapids labdarúgó-csapat (MLS) többségi tulajdonosa is.

Dein fáradozása nem érte el a kívánt eredményt, de a Stan Kroenke két menetben így is megszerzett 12,19 százalékot. Az újabb akcióval - Aliser Uszmanov színrelépésével - már 26,77 százalék van a Dein mögött állók kezében.

Uszmanovék (többes számban, mert akad egy társtulajdonosa is a Red & White Holdingsban, az iráni származású Farhad Moshiri személyében) 14,5 százaléka a legnagyobb részvénycsomag, ami az Arsenalnál az elnökség tagjainak kezén kívül van.Egyelőre a mostani vezérkar tagjai magabiztosak. Keith Edelman ügyvezető igazgató szerint Uszmanovéknak "csak néhány" részvényük van, s ezek mennyisége nem elégséges arra, hogy valódi befolyást szerezzenek a klubban.

Ugyanakkor nem árt tudni: a 26,77 százalék már nincs messze a 29,9 százalékos határtól: ha egy tulajdonos, vagy tulajdonos-csoport ekkora részvénycsomagot birtokol, a tőzsde szabályai szerint azonnal lehetősége nyílik a klub átvételére.

Ezért aztán a Sun máris usankában ábrázolta péntek reggeli számában Arsene Wengert - aki amúgy egyáltalán nem bánja a történéseket, hiszen az új helyzet nyilvánvalóan előrevetíti barátja, David Dein visszatérését.

Uszmanov egyébként egyrészt nagyon gazdag (a Forbes listáján benne van az első húszban az orosz milliárdosok között), másrészt ismert a sport világában: ő az orosz és az európai vívószövetség elnöke is. Érdekeltségeinek nagy része a fémiparhoz és a gáziparhoz kötődik.

Az angol Premier League húsz csapatból egyelőre kilenc van külföldi tulajdonban. Köztük a legutóbbi bajnokság első három helyezettje, valamint a szezon eddigi meglepetéscsapata, a Manchester City is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×