eur:
389.41
usd:
364.53
bux:
68298.86
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Rajtol az olasz liga: Ördögök, Zebrák és Farkasok üldözik majd az Intert

Az olasz futball egyetlen angol nyelvű magazinja, a Calcio Italia ismert elemzője a Serie A szombati rajtja előtt minden csapatot értékelt. Paul Watson szerint (is) a címvédő Inter a legnagyobb esélyes, legnagyobb vetélytársai a Milan, a Roma és esetleg a Juventus lehetnek.

ATALANTA:

A korábban gyakran liftező gárda a legutóbbi szezont a nyolcadik helyen zárta, ez 2001 óta a legjobb helyezése. A kék-feketék csak "kozmetikázták" a keretüket a nyáron, legfőbb erősségük továbbra is az előző idény egyik legjobb középpályása, Cristiano Doni. Ugyanakkor váltottak az edzői poszton, Stefano Colantuono helyére a hajdanán a Chievóval csodát tevő Luigi Del Neri került.
A várható kezdőcsapat:
COPPOLA - Rivalta, Talamonti, Carrozzieri, Bellini - Ferreira, Pinto, DE ASCENTIS, Tissone, LANGELLA - Doni - Zampagna (Nagy betűkkel az új szerzemények.)
Remények: Középcsapatnak lenni
Realitás: Nem lesz könnyű idény, de a kieséstől nem kell tartani.

CAGLIARI: A csalódást hozó legutóbbi idény után újabb csalódás: távozott az előző idényben 14 gólt szerzett csatár, David Suazo. Nincs már a keretben az As Romába igazolt Esposito sem. A gólszerzést tekintve minden remény a fiatal Robert Acquafrescában van.
A várható kezdőcsapat: Fortin - Ferri, Lopez, Bianco, Del Grosso - FOGGIA, PAROLA, Conti, FINI - ACQUAFRESCA, MATRI
Remények: Elkerülni a kiesést
Realitás: Az utolsó pillanatig küzdeni kell, a csapat kiesőjelölt.

CATANIA: Az előző szezonban jól rajtoltak az "Eelefántok" aztán a rendőrgyilkosság miatti büntetés és a sokk visszavetette a csapatot. Végül csak az utolsó fordulóban harcolták ki a bennmaradást. Christian Terlizzi személyében jó védőt igazoltak a Sampdoriától, az új kapus, Albano Bizzarri hajdanán a Real Madridban is védett - szükség lesz rájuk a kiesés elleni harcban.
A várható kezdőcsapat: BIZZARRI - Silvestri, TERLIZZI, Stovini, Vargas - Baiocco, G. TEDESCO, Mascara, Edusei - Caserta, Spinesi
Remények: Elkerülni a kiesést
Realitás: A nagyon nehéz szezon végén lehet, hogy nem sikerül a 2007 tavaszi bravúr...

EMPOLI: A 2006-2007-es szezon végén az Empoli, nagy meglepetésre, az UEFA-kupa-indulást jelentő hetedik helyen végzett. Gigi Cagni szinte sztárok nélküli csapattal érte el a sikert, ráadásul a legjobb játékost, Sergio Almiront elvitte nyáron a Juventus. Igaz, cserébe érkezett három fiatal játékos is a Juvétól, köztük az utánpótlás-válogatott Sebastian Giovinco.
A várható kezdőcsapat: Bassi - Raggi, Adani, Marzoratti, Tosto - Marianini, MARCHISIO - Buscè, GIACOMAZZI, Vannucchi - Saudati
Remények: Megragadni az UEFA-kupa-szereplős helyek egyikén
Realitás: Középcsapat lesz az Empoli.

FIORENTINA: A legutóbbi szezonban a 15 pontos levonás nélkül a Violák biztosan harcban lettek volna a BL-szereplésért. A keret azonban kétségtelenül gyengült Luca Toni eladásával. A román Mutu és a fiatal Giampaolo Pazzini próbálja meg majd pótolni az első számú olasz csatár "hiányzó" góljait. A Fiorentina szerencséje: Cesare Prandelli a liga egyik legjobb edzője. Érdekes lesz figyelni, mire képes még Christian Vieri, az egyik új szerzemény. Itt játszik majd az Arsenal a nevelése, a bresciai születésű Arturo Lupoli is.
A várható kezdőcsapat: Frey - Ujfalusi, Dainelli, Gamberini, Pasqual - Donadel, Montolivo - Santana, Mutu, SEMIOLI - Pazzini
Remények: BL-selejtezős hely elérése
Realitás: Harcban lesz a Fiorentina az egyik UEFA-kupás helyért.


GENOA:
Az olasz bajnokság hőskorának egyik legjobb csapata most 12 éves szünet után tért vissza az elitbe. Viszonylag gyenge a védelme, jobb a Milantól érkezett Borriellóval megerősített csatársor - de kérdés, hogy elég lesz-e ez a bennmaradáshoz. A legutóbbi szezon csapatának egyik legjobbja, a védő Criscito a Juventushoz igazolt.
A várható kezdőcsapat: Rubinho - BOVO, De Rosa, SANTOS - Rossi, Milanetto, PARO, Fabiano - PAPA WAIGO, BORRIELLO, Di Vaio
Remények: Megúszni a kiesést.
Realitás: Meglepetés lenne, ha a csapat 2008 nyarától is a Serie A-ban játszana.

INTER: Bár az átigazolási tervek többsége nem valósult meg, az Inter az első számú esélyese a bajnoki címnek. A harmincas keretben mindössze négy olasz játékos van, a külföldi kontingens ellenben olyan gazdag, hogy a B csapat is az élvonal első felében végezne talán. Legyen azért valami nehézség is a csapatnak: az Inter mindazonáltal nem lesz olyan fölényben, mint az előző idényben. Filkor Attila is a bő keret tagja, minden bizonnyal immár bajnoki mérkőzésen is bemutatkozhat a csapatban majd.
A várható kezdőcsapat: Julio Cesar - Maicon, Cordoba, Materazzi, CHIVU - Vieira, Cambiasso, Zanetti, Sztankovics - Crespo, Ibrahimovic
Remények: Bajnoki cím, sőt BL-győzelem.
Realitás: Az Inter a Serie A legnagyobb esélyese. A BL-re ezt nem mondhatjuk, de bárkit meglephet.JUVENTUS: Szinte minden olasz szurkoló örül a Juventus visszatérésének, de már közel sem ilyen egységes a vélemény, ha a "Zebrák" esélyeiről van szó. A legvérmesebb a bajnoki címet sem tartják elképzelhetetlennek, de valószínűbb, a 3-4. hely. Sok új játékost szerződtetett a csapat, de közülük, beleértve az alaptizenegybe egyelőre be nem férő portugál Tiagót és a világbajnok Iaquintát is - egyik sem világklasszis. Didier Deschamps-ot Claudio Ranieri váltotta az edzői székben.
A várható kezdőcsapat: Buffon - GRYGERA, ANDRADE, CRISCITO, Chiellini - Camoranesi, ALMIRON, NOCERINO, Nedved - Del Piero, Trezeguet
Remények: Bajnoki cím
Realitás: harcban lesz a BL-szereplésért.

LAZIO: A római "Sasok" a csodatévő edzőjükben, Delio Rossiban bízhatnak elsősorban. A sztárok nélküli csapatot a harmadik helyig repítette. Sztárok továbbra sincsenek, a pontlevonások nélkül induló Milan és Fiorentina, valamint a visszatérő Juve erősebbnek tűnik - de a Lazio egy-egy meccsen bármelyik csapatot megcsípheti.
A várható kezdőcsapat: Ballotta - SCALONI, Siviglia, Stendardo, Zauri - Mudingayi, Ledesma, Mutarelli, Mauri - Pandev Rocchi
Remények: A BL-indulást jelentő helyek egyikének elérése.
Realitás: Inkább az 5-6. hely.

LIVORNO: Cristiano Lucarelli távozását nehéz lesz kiheverni, helyette, Francesco Tavanónak és a spanyol Diego Tristannak kell szállítani a gólokat. Kiesési gondok aligha lesznek - de nem a Livorno meccseire érdemes majd járni a szezonban. A tapasztalatlan edzőnek, Fernando Orsinak a középmezőnyben kell tartania a csapatot.
A várható kezdőcsapat: Amelia - Grandoni, Knezevic, Galante, Pasquale - A. Filippini, PULZETTI, GIANNICHEDDA, E. FILIPPINI - TRISTAN, TAVANO
Remények: UEFA-kupa-indulást jelentő hely
Realitás: Inkább az 8-10. hely.

AC MILAN: A Bajnokok Ligája védője Európa egyik legerősebb csapata, célja a hazai fronton is csak az elsőség lehet. Mindazonáltal az átigazolási piacon nem voltak sikeresek a vezetők: Émerson nem döntő erősítés, a fiatal brazil, Pato tehetséges, de még nem ő fogja megnyerni a bajnoki címet. Egyébként is csak jövőre játszhat a Milanban. Carlo Ancelottinak elsősorban az egyre korosodó védelem teljesítménye jelentheti a legnagyobb gondot.
A várható kezdőcsapat: Dida - Oddo, Nesta, Maldini, Jankulovski - Gattuso, Pirlo, Seedorf, Kakà - Ronaldo, Inzaghi
Remények: Bajnoki cím
Realitás: Második, de végig harcban lesz a scudettóért. A BL-ben is bármeddig eljuthat.

NAPOLI: Maradona egykori klubja visszatért a Serie A-ba. A Roma alatti Olaszország legnépszerűbb csapata, soraiban a magyar születésű Garics Györggyel, biztos bennmaradásra számíthat. A legtöbbet ezért a fiatal argentin, Ezequiel Lavezzi teheti.
A várható kezdőcsapat:
Iezzo - P. Cannavaro, Domizzi, CONTINI, Grava - HAMSIK, GARGANO, Bogliacino, Rullo - LAVEZZI, Calaiò
Remények: Bennmaradás
Realitás: Középmezőny.

PALERMO: Tavaly fantasztikusan rajtolt a csapat a bajnokságban, most aligha számíthat erre. Az Atalantától érkezett új edző, Stefano Colantuono összerakhatja a védelmet, sokat segíthet a csapat tavaszi formájának javításában, hogy Amauri ismét egészséges, s hogy Fabrizio Miccoli a Palermóhoz szerződött - de legalább hat erősebb csapat is van a Palermónál.
A várható kezdőcsapat: Fontana - Zaccardo, Barzagli, RINAUDO, Pisano - Diana, Guana, Simplicio, JANKOVIC - MICCOLI, Amauri
Remények: BL-szereplést jelentő hely
Realitás: Talán elérheti az egyik UEFA-kupa-indulást jelentő helyet.

PARMA: A sárga-kékek hiába álmodoznak a kilencvenes évek sikereinek visszatéréséről, a szűkös anyagi lehetőségek miatt legfeljebb a középmezőnyt veheti célba a csapat. Ha nehezen is, de ott megkapaszkodhat a Parma.
A várható kezdőcsapat: Bucci - ZENONI, FALCONE, Couto, Castellini - Parravicini, Cigarini, MORRONE, Gasbarroni - Budan, REGINALDO
Remények: 5-8. hely
Realitás: A középmezőny elérése.REGGINA: Tavasszal az utolsó fordulóban a Milan ellen elért "bravúros" győzelem megmentette a csapatot, de azóta távozott a legjobb játékos, Rolando Bianchi. A legnagyobb meglepetés lenne, ha a Reggina még egy szezont túlélne a Serie A-ban.
A várható kezdőcsapat: Campagnolo - Lanzaro, VALDEZ, Aronica, Modesto - Vigiani, CASCIONE, Tognozzi - COZZA - Amoruso, JOELSON
Remények: Bennmaradás
Realitás: Az út vége. A calabriai gárda a 2008-2009-es szezont a B-ligában kezdi majd.

AS ROMA: A bordó-sárgák alaptizenegye nagy erős, de ha a kulcsemberek valamelyike kidől, nehezen tudnák pótolni. Chivut tudja majd Spalletti pótolni - de az Intert és a Milant nem fogja tudni utolérni a "farkasok csordája". Az új szerzemények közül a két brazil, Juan és Cicinho és a francia Giuly is erősítés.
A várható kezdőcsapat: Doni - Cicinho, Mexes, JUAN, Tonetto - De Rossi, Pizarro, Taddei - Perrotta, Mancini - Totti
Remények: Bajnoki cím
Realitás: Harmadik, szerencsével esetleg második hely...

SAMPDORIA: Fabio Quagliarella nagyon jó csatár (ha nem "budapesti" formában játszik...), de nem fog nagyon hiányozni, miután a "keresztesek" megszereztek két korábbi válogatott csatárt, Antonio Cassanót és Vincenzo Montellát. Érkezésük megnehezítheti Koman Vladimir az első csapatba kerülését is. Új edző irányítja a Sampot, a Regginától érkezett Walter Mazzarri.
A várható kezdőcsapat: Castellazzi - LUCCHINI, Sala, Accardi - Maggio, Palombo, Volpi, Ziegler - CASSANO, BELLUCCI - MONTELLA
Remények: UEFA-kupa-szereplést jelentő hely
Realitás: A 2005-ös ötödik hely megismétlése csak álom, de a legutóbbi kilencediknél jobb hely ígérkezik.

SIENA: Fekete felhők gyülekeznek a toszkániai csapat stadionja fölött, Tavasszal egyetlen ponton múlt a bennmaradás, nem biztos, hogy 2008 tavaszán is megússza majd a gárda a kiesést. Új az edző, Andrea Mandorlini, s érkezett két fiatal, De Ceglie a Juventustól és az argentin Grimi a Milantól, valamint a rutinos Loria az Atalantából.
A várható kezdőcsapat: Manninger - Bertotto, Portanova, LORIA, GRIMI - Vergassola, Codrea, DE CEGLIE - Frick, Chiesa, Maccarone
Remények: Bennmaradás
Realitás: Nem lesz könnyű...

TORINO: Hasonló idényre számíthat a Torino, mint a legutóbbi volt, végig harcolni kell majd a bennmaradásért. Walter Novellinónak, a Samptól érkezett edzőnek nehezebb dolga lesz, mint Genovában volt. A fiatal Alessandro Rosina számára ez az év meghozhatja a nagy kiugrást.
A várható kezdőcsapat: ERENI - Comotto, NATALI, Di Loreto, LANNA - Rosina, CORINI, GRELLA, Lazetics - VENTOLA, BJELANOVIC
Remények: Középcsapatnak lenni
Realitás: Nagy harcban bár, de benn fog maradni

UDINESE: Quagliarella a legnagyobb erősítés, de Iaquinta a Juventushoz, De Sanctis a Sevillához, Mountari a Portsmouth-hoz távozott. Nem erősödött a gárda. Ezért aztán a legutóbbi tizedik hely megismétlésénél jobban nem reménykedhet a csapat.
A várható kezdőcsapat: HANDANOVIC - MESTO, Coda, Zapata, Felipe - Pinzi, Obodo, D'Agostino - QUAGLIARELLA, FLORO FLORES, Di Natale
Remények: UEFA-kupa-szereplést jelentő hely elérése
Realitás: Újabb szezon a középmezőnyben

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×