eur:
394.53
usd:
354.64
bux:
72840.64
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

A Real Madrid az új Barcelona

Az elmúlt tizenegy esztendő mindegyikében szerepelt holland futballista a Barcelona keretében. Giovanni van Bronckhorst távozása után ez az éra véget ért. Most a Real Madrid a holland futballisták legkedvesebb célállomása: Ruud van Nistelrooy mellé a királyi klubba szerződött Royston Drenthe és Wesley Sneijder is. Bernd Schuster azt mondta: "Most már csak Arjen Robbenre lenne szükségem!" Még egy hollandra...

A Barça életében az elmúlt, valamivel több mint harminc évben kiemelkedő szerepet játszottak a holland játékosok. Összesen 17-en viselték a klub mezét.

Johan Cruyff kezdte a sort, majd "szárnysegéde" Johan Neeskens is szolgálta a klubot. A csapat a kilencvenes évek elején egy holland, Ronald Koeman góljával nyerte meg történetében először a Bajnokok Ligáját, a csapatban játszott néhányszor akkoriban Richard Witschge is.

Nyolc holland egyetlen idényben

Viselte a klub mezét aztán Jordi Cruyff, majd éhány esztendővel később a fél Ajax piros-kékbe öltözött, Kluivert, Davids, a De Boer ikrek, Overmars, Bogarde és Reiziger (valamint a finn Litmanen) is szolgálta a katalán klubot, mint ahogy érkeztek más klubokból is hollandok: Hesp, Cocu, Van Brockhorst és Zenden.

A csúcsot az 1999-2000-es szezon jelentette: Louis van Gaal keze alatt nyolc holland tartozott a Barcelona keretébe: Hesp, Reiziger, Frank de Boer, Cocu, Kluivert, Ronald de Boer, Zenden és Bogarde. A hollandok közül egyébként Philip Cocu játszotta a legtöbb bajnoki mérkőzést (205) és Patrick Kluivert szerezte a legtöbb gólt (90).

Miután "Gio" visszaszerződött a Feyenoordhoz, a "tulipános" korszak, legalábbis a játékosfronton, hiszen a vezetőedző (Frank Rijkaard) és első számú segítője (Johan Neeskens) továbbra is holland, egyelőre, lezárult. Kezdődött ellenben egy új a Real Madridnál.

Három holland 105 év alatt

A királyi klubban korábban nem szerepelt túlságosan sok holland játékos, Johnny Metgod vagy Clarence Seedorf a kivételt jelentette ilyen szempontból. Az idén 105 éves egyesület történetében Ruud van Nistelrooy volt mindössze a harmadik holland: az ő remek szereplése ellenben megnövelte a holland játékosok ázsióját a Bernabéuban. A nyáron ketten már érkeztek, és nagy esély van egy harmadik szerződtetésére is.

Wesley Sneijder 25 millió euró ellenében került a Bernabéuba, hétfőn mutatták be az jságíróknak, a honfitársával, Royston Drenthével együtt. 1984. június 9-én Utrechtben született. 170 centis, 72 kilós.

Futballista család sarja, apja, testvérei és unokatestvére is valamilyen szinten játszott-játszik. A DOS amatőrcsapatából került 2002-ben az Ajaxba. 2003. február 3-án, a Willem II ellen mutatkozott be a holland élvonalban.

Villámkarriert futott be: kevesebb, mint három hónap múlva, 2003 áprilisának végén a portugálok elleni előkészületi meccsen már a nagyválogatottban mutatkozott be. Csak Marco van Basten debütált nála fiatalabban az elmúlt két évtizedben az Oranjében.

Játszott a legutóbbi Európa-bajnokságon és világbajnokságon is. Harmincötszörös holland válogatott, az Ajaxban a bemutatkozása óta 126 bajnokin 43 gólt szerzett, ezek közül 18-at a legutóbbi szezonban.Royston Drenthe Rotterdam belvárosában született 1987. április 8-án, egy suriname-i család egyetlen gyermekeként. Mindmáig imád rappelni és gördeszkázni, de az igazi szerelme a futball.

A Feyenoord nevelése. Tízes éveinek elején már a rotterdami klub játékosa volt, például Eb-aranyérmes társával, Gianni Zuiverloonnal együtt. Serdülő-játékosként felvezényelték a B-korosztályba, egy svájci túrára. A játéktudásával nem volt baj, a viselkedésével annál inkább - Marcel Bout, az akkori edző el akarta zavarni a Feyenoordból.

Egy holland a tizenegy közül

A holland futball és a klub szerencséjére Rob Baan, az akkori technikai igazgató beérte egy néhány hónapra szóló eltiltással. A büntetés lejárta után Drenthe visszatért a Feyenoordba, de Marcel Bout nem bocsátott meg neki. Az idény végén Royston egyike volt annak a 11 játékosnak, akihez nem ragaszkodott...

Drenthe ekkor átment a másik rotterdami csapathoz, az Excelsiorhoz, ahol aztán megint bebizonyította, hogy ha a játékkal foglalkozik, nincs párja a kortársai között. Az Excelsiorban olyan jól játszott balhátvédet, hogy anyaegyesülete visszahívta.

A "Dr Dre" becenéven szívesen rappelő futballista a 2005-2006-os szezonban játszott először a Feyenoord első csapatában, abban a szezonban kötött profi szerződést is a klubbal. A legutóbbi idényben, bár eleinte konkurensei akadtak a belga Philippe Leonard és a holland Pascal Bosschaart személyében, sikerrel vívta meg a maga csatáját.

A szurkolók egyik kedvence lett - játéka pedig a kevés örömteli tényező a Feyenoord amúgy pocsék idényében. Kétségtelen, hogy pályafutása eddigi csúcspontját a tavaszi utánpótlás Eb-döntő jelentette. Drenthét választották a torna legjobb játékosának - ő pedig aranyérmet nyert a holland csapattal.

Remek játékával kivívta a Real Madrid és a Chelsea érdeklődését is. Végül, némi huzavona után, merthogy ő, például, legszívesebben a Barcelonába igazolt volna, 14 millió euróért a Real Madrid játékosa lett.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor engedélyt adott

A helyszínen ellenőrizte Orbán Viktor a Lajta-menti árvízvédelmi munkálatokat, ahol Nagy István országgyűlési képviselővel együtt meghallgatta a vízügyi szakemberek és a katasztrófavédők jelentését a Mosonmagyaróvár és térsége megvédéséért tett erőfeszítésekről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×