eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Négy magyarral, s minden idők legdrágább Bayernével kezdődik a német bajnokság

Péntek este rangadóval, a bajnok Stuttgart és a legutóbbi ezüstérmes Schalke 04 mérkőzésével kezdődik Európa legnagyobb nézőátlaggal dicsekedhető bajnoksága, a német Bundesliga 1 negyvenötödik idénye. A vitathatatlan favorit a 2007 tavaszán mindössze a negyedik helyen végzett, még a Bajnokok Ligája selejtezőjéből is kiszorult gárda. A rekordösszegért megerősített Bayern München.

A német élvonal klubjai 2007 nyarán minden korábbinál többet költöttek játékosvásárlásra. A húsz élvonalbeli együttes által kifizetett, körülbelül 180 millió euró (44 milliárd 460 millió forint) abszolút rekordnak számít, csak úgy, mint a Bayern München által kifizetett 70 millió.

Szükség volt a nagy költésre: valamivel le kellett szerelni a szurkolók felháborodását a az elmúlt évtized mélypontját jelentő negyedik hely után. A keret alapos változáson ment keresztül, a korábbi kulcsemberek közül távozott Owen Hargreaves (Manchester United), Roy Makaay (Feyenoord), Claudio Pizarro (Chelsea), Roque Santa Cruz (Blackburn), Hasan Salihamidzic (Juventus) és a visszavonult Mehmet Scholl is.

Ribéry a német futballtörténelem legdrágább játékosa


Nyilvánvalóan: ha mégis erősödött a csapat, sikeres nagybevásárlással töltötte a vezérkar a nyarat. A Bayern szerződtetett világbajnokot (Luca Tonit a Fiorentinából, 11 millió euróért), világbajnoki ezüstérmest (Frank Ribéryt a Marseille-ből, 25 millió euróért), két világbajnoki bronzérmest (Miroslav Klosét a Werdertől, 12 millió euróért, s Marcell Jansent a Mönchengladbachból, ingyen).

Megszerezte még a Bundesligából Hamit Altintopot (a Schalkéból, ingyen), Dél-Amerikából pedig az argentin José Ernesto Sosát (az Estudiantesből, 10 millióért), sőt, visszahozta egykori játékosát, Zé Robertót a Santosból. Nem rossz... Így aztán az edzőnek, Ottmar Hitzfeldnek a bőség zavarával kell küzdenie.

A Kicker magazin szerint a Kahn - Sagnol, Lúcio, Ismael, Lahm - Sosa, Van Bommel, Zé Roberto, Ribery - Klose, Toni, míg a Sport Bild a Kahn - Lahm, Lúcio, Demichelis, Jansen - Sosa, Van Bommel, Zé Roberto, Ribery - Klose, Toni tizenegyet véli az új alapcsapatnak.

S ne feledjük, Van Buyten, Altintop, Schlaudraff, vagy éppen a két vb-bronzérmes jóbarát, a német válogatott keretben alapembernek számító Schweinsteiger és Podolski olyan cseresort alkot, amelynek minden tagja a Bundesliga szinte bármelyik másik csapatában kulcsfigurának számítana.

A mostani költekezés léptékét jelzi: a klubtörténet hat legdrágább igazolásából négy 2007 nyári. Franck Ribéry nem csak a Bayern, hanem az egész német futball történetének legdrágább vétele, Klose (Roy Makaay 2003-as 18,75 milliója után, s Lúcio 2004-es 12 milliója mellett) a harmadik, Marcell Jansen pedig az ötödik.

A Bayern München vezérkara arra számít, hogy a csapat minden sorozatot megnyer a 2007-2008-as idényben, amelyben csak elindul. A Ligakupát már begyűjtötte a gárda, a további feladatok: a bajnokság, a Német Kupa, s az UEFA-kupa. Ottmar Hitzfeld szerény: azt mondja, ha a csapata - amelynek a 2001-ben vele Bajnokok Ligáját nyert együttes teljesítménye a mérce - megnyeri a Bundesligát és az UEFA-kupát, ő már elégedett lesz.

A vetélytársaknál alig változott a keret

A vetélytársak közül a bajnok Stuttgart szinte változatlan kerettel vág neki az új szezonnak, csak a kapus Timo Hildebrand szerződött el az alapemberek közül, a spanyol Valenciába. A helyére a Nürnbergből Raphael Schäfer érkezett, mindössze kétmillió euróért. Lejárt szerződésűként ingyen került a csapathoz a török vb-bronzérmes, az előző szezonban a berlini Herthában futballozott Yildiray Bastürk.

Marad ellenben a napokban a német újságírók által a legutóbbi szezon legjobb játékosának választott Mario Gomez, aki a nyáron 2012-ig meghosszabbította a szerződését a stuttgarti csapattal. Természetesen maradt az edzők között a legjobbnak választott Armin Veh is - aki nem nagyon bízik a címvédésben. Azt mondta: "Reálisan nézve a helyzetet, nem a bajnoki cím megvédése a címünk."

A Schalke elengedte a brazil Lincolnt a Galatasarayhoz, Hamit Altintop pedig, miután lejárt a szerződése, átlépett a Bayernhez. A Királykékek mindössze egy új játékost igazoltak: meglepően sok pénzt, 4 millió eurót költöttek a svájci állampolgárságú Ivan Rakiticra.

A Werdernél sem volt nagy mozgás: Diego, noha felvetődött a neve a Real Madridnál, maradt. Klose ellenben távozott - ugyebár a Bayernhez. A legutóbbi világbajnokság gólkirálya helyére, igaz, nem a posztjára, hanem a középpályára, érkezett a brazil Carlos Alberto.

A nem a Bayernhez szerződők közül alighanem ő a legnagyobb fogás a Bundesligában: nagyon jó játékos. BL- és Világkupa-győztes volt a Portóval, brazil bajnok a Corinthiansszal. Diegóval már Portóban is nagyon jól megértették egymást - aligha lesz ebben hiba Brémában.

Dárdai, Huszti, Szélesi, Hajnal

Négy magyar játékos szerepel a Bundesliga 1 játékos-névsorában. Dárdai Pál a 221. Bundesliga-mérkőzése előtt áll a Hertha BSC-ben, az összes légiós közül ő szolgálja a német élvonalban a legrégebb óta a klubját.

Huszti Szabolcs a Hannover együttesét erősíti, biztos tag bal oldali középpályásként csapatában. Ázsióját csak növeli, hogy csütörtökön a Kicker is beszámolt - hivatkozva két madridi sportnapilapra, az AS-ra és a Marcára - arról, hogy menedzsere, Vladan Filipovic beajánlotta őt a Real Madridhoz.

Az Energie Cottbust erősíti Szélesi Zoltán, akinek meg kell majd küzdenie a csapatba kerülésért az egyik új szerzeménnyel, a bolgár válogatott Stanislav Rangelovval.

Az újonc Karlsruhéban játszik majd az előző szezont a Bundesliga 2-ben, a Kaiserslauternben töltött Hajnal Tamás. A magyar válogatott középpályás 450 ezer euróért váltott klubot, ő a KSC egyetlen játékosa, akiért fizetett a klub.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×