eur:
389.72
usd:
362.72
bux:
68112.6
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"Töröljék el az összes Európa- és világcsúcsot - valamennyi sportágban"

A sorozatos doppingbotrányok miatt kérdésessé vált a szeptemberre tervezett kerékpáros-világbajnokság megrendezése. Stuttgartban pénteken döntenek el, miután megvitatták a kérdést a szövetségi sportminisztérium és a német kerékpáros szövetség vezetőivel - jelentette be a város polgármestere.

A világbajnokság előkészítésére már Stuttgartba érkezett a német kerékpáros szövetség elnöke, Rudolf Scharping volt védelmi miniszter, aki a Tour de France során kirobbant doppingbotrányokkal kapcsolatban kijelentette: a versenyzőket az eddiginél jóval szigorúbban fogják ellenőrizni, mert csak így lehet elejét venni tiltott teljesítménynövelő szerek használatának.

Stuttgartban van már a német és a nemzetközi dopping-ellenes szervezet több vezetője is. A város elöljáróival és a berlini kormány képviselőivel pénteken döntik el, hogy szeptemberben megrendezik-e a kerékpáros-világbajnokságot.

A tanácskozás előtt szokatlan javaslatot terjesztett elő a bajor szociális miniszter. Christa Stevens azt indítványozta, hogy töröljenek el minden érvényben lévő világ- és Európa csúcsot valamennyi sportágban.

A bajor szociális miniszter szerint már senki sem tudhatja, hogy egy adott rekord mennyire tiszta körülmények között született. Christa Stewens kifejtette, hogy a sportban nem annyira a rekorddöntésre kellene helyezni a hangsúlyt, hanem arra, hogy méltányos küzdelemben, tiltott teljesítmény növelő szerek mellőzésével melyik sportoló éri el a legjobb eredményt.

Sportkörökből származó értesülések szerint a bajor szociális miniszter javaslata máris nagy visszhangot keltett, de elfogadására nincs sok esély.Frenkl Róbert doppingszakértő szerint nem reális a bajor szociális miniszter javaslata a világ- és Európa-csúcsok eltörlésével kapcsolatban. Az ötlet egyébként nem új, hiszen megtörtént már - például a súlyemelőknél -, hogy a súlycsoportok átalakításával végeztek tabula rasa-t - emlékeztetett.

Mindenképpen elhamarkodott viszont a javaslat, vélekedett Frenkl Róbert, aki szerint Németországban "túllihegték" a Tour de France-t övező doppingbotrányokat. Az ellenőrzés nagyon szigorú, felzárkózott a csaláshoz, így sokkal nagyobb a lebukás veszélye.

A szakértő úgy véli, a szigorú német reakciók nem valósak, enyhén demagógak, és a közelgő stuttgarti világbajnokság nem a doppingról, hanem a sportról szól majd.

Hanganyag: Vincze András és Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×