eur:
389.43
usd:
361.5
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Tömegbukás a Tour de France-on

Meglepetéssel és tömegbukással fűszerezett szakaszon van túl a világ legnagyobb kerékpáros körversenye, a Tour de France idei mezőnye. A második, a francia Dunkerque és a belga Gent közötti, 168,5 kilométeres szakaszt a belga Gert Steegmans nyerte meg.

A hétfői etap rajtja után három versenyző, Marcel Sieberg, Ruben Perez és Cedric Hervé megszökött a mezőnytől. A féltávhoz közeledve már hat perc volt az előnyük az üldözőkkel szemben, de aligha ülhettek kényelmesen a nyeregben - várható volt, hogy a többiek fokozatosan feljönnek rájuk.

Az időjáárs ezúttal ráadásul a segítségükre volt, az erős esőzés nyilvánvalóan lassította a mezőnyt. Mindezek ellenére az utolsó öt kilométerre egypercesre fogyott az előnyük.

Már három kilométer sem volt hátra a 168 és félből, amikor hatalmas bukás rázta szét a mezőnyt: több mint húsz kerekes volt részese a tömegbalesetnek.

A bukottak között volt az összetettben vezető, svájci Fabian Cancellara, valamint a menők közül Savoldelli, Millar és Vinokurov is. Cancellara nagyon megüthette a csuklóját: újra nyeregbe szállt, de a hátralévő kilométereken a bal kezét szinte nem is használta.

A zuhanó boly egyben le is blokkolta a mögötte pedálozókat - így mindössze húszan hajráztak a szakasz végén. A legjobban a Quickstep kerekesei zártak: hazai győzelem született. Az utolsó métereken Gert Steegmans megelőzte esélyesebbnek vélt klub és honfitársát, Tom Boonent, és így ő nyerte a második szakaszt.

Boonennek is jutott azért öröm: a pontversenyben ő vezet, s viselheti a zöld trikót. Az összetettben vezető sárga továbbra is Cancellaráé.
Boonen elégedetten nyilatkozott: "Gert megérdemelte a győzelmet, ő harcolta ki, nem pedig én ajándékoztam neki."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 18:02
×
×
×
×