eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Todt: A Ferrari még mindig nem elég megbízható

Bár a finn Kimi Raikkönen a Forma-1-es Francia és a Brit Nagydíjat is megnyerte, Jean Todt, a Ferrari csapatfőnöke továbbra sem teljesen elégedett. A tények alapján okkal, hiszen pilótáinak a problémák nélkül sem lenne könnyű elhódítani a világbajnoki címeket.

Az idei futamgyőztesek sorrendben: Raikkönen, Alonso, Massa, Massa, Alonso, Hamilton, Hamilton, Raikkönen, Raikkönen. Hogy a sor kinek a nevével folytatódik a jövő vasárnapi Európai Nagydíj után, azt egyelőre nehéz megmondani, csak az tűnik valószínűnek, hogy nem lesz idén új győztes.

A szezon előtt szinte mindenki a Ferrari és a McLaren csatájára számított, azt azonban kevesebben gondolták, hogy az idény első felét elhagyva a wokingiak állnak majd jobban. Igaz, Franciaországban és Angliában már Raikkönenék bizonyultak versenyképesebbnek.

Jean Todt nem győzte dicsérni pilótáit a silverstone-i futam után. Kimi Raikkönen a taktikázó McLaren-versenyzőkkel bánt el, a brazil Felipe Massa pedig bravúros gyorsasággal és eleganciával a mezőny többi tagjával, leszámítva a lengyel Robert Kubicát (BMW).

A dél-amerikai versenyző ugyanakkor simán dobogóra kerülhetett volna, ha nem fullad le a motorja a felvezető kör után. A technikai problémák aggasztják a legjobban a Ferrari csapatfőnökét is, hiszen nem ez az első gond ebben a szezonban.

Eddig a műszaki hibák döntöttek

Figyelemre méltó, hogy a maranellóiaknál mindkét pilótát sújtották a meghibásodások (Massát Melbourne-ben és most Silverstone-ban, míg Raikkönent Barcelonában), ráadásul a brazilt kizárták Montrealban, a finn pedig nagyot hibázott a monacói versenyhétvége időmérő edzésén.

Ezzel szemben a McLaren egyetlen műszaki hibának láthatta eddig nagyobb kárát: Magny-Cours-ban, ahol az időmérő edzés utolsó szakaszában tönkrement a váltó a spanyol Fernando Alonso autójában.

Az angol Lewis Hamilton versenygépe ugyanakkor - ha nem is volt mindig 100 százalékos - élesben rendre jól működött.

Túlzás lenne azt állítani, hogy az első helyért küzdő négy sztár azonos szinten teljesített eddig, de a meghibásodások (és a nagyobb bakik) alapján sem meglepő a vébé-pontverseny mostani állása.

Ezért érthető Jean Todt aggodalma. Nyolc futammal a vébé vége előtt a McLaren 18, a Ferrari 16 pontszerzéssel büszkélkedhet. A dobogós helyezések aránya 15:10 a wokingiak javára.Nehéz tippelni a versenyek előtt

Az erőviszonyok eddig többször is váratlanul alakultak, a legszorosabb csata éppen most Silverstone-ban volt a két istálló között, bár ha Raikkönen nem hibázik az időmérő edzés végén, és az élről rajtolhat, könnyen lehet, hogy most is az egy héttel korábbi fölénnyel utasítja maga mögé a McLaren-pilótákat. A két csapat mégis elsősorban a rajt előtt történek miatt zárta azonos pontszámmal a Brit Nagydíjat.

Korábban Ausztráliában, Bahreinben, Spanyolországban és Franciaországban a Ferrari, Malajziában, Monacóban, Kanadában és az Egyesült Államokban a McLaren tudott igen magabiztosan győzni.

Wéber Gábor Forma-1-es szakértő az InfoRádió Gólvonal című sportmagazinjában azt mondta: a jövő hétvégén, az Európai Nagydíjon a Ferrari sikere valószínűbb, az augusztus eleji Magyar Nagydíjon viszont a McLaren lehet esélyesebb. A további hat versenyre most még korai lenne tippelni.

Ki lesz az első számú pilóta?

Az élen állóknak most már nem kell túlságosan az erős középcsapatokra (BMW, Renault) figyelniük, azt viszont még egy ideig aligha dönthetik el a csapatvezetők, hogy melyik pilótát támogatják jobban.

A Michael Schumacher-érában hagyományosan egy versenyzőre építő Ferrari van nehezebb helyzetben, hiszen Raikkönent és Massát csak egyetlen pont választja el egymástól, ráadásul ha a technikai gondokat nem sikerül kiküszöbölni, akkor nagy az esélye egy esetleges rossz döntésnek.

{{keretes_cim}}

Pilóták
Hamilton: 3. (6), 2. (8), 2. (8), 2. (8), 2. (8), 1. (10), 1. (10), 3. (6), 3. (6)
Alonso: 2. (8), 1. (10), 5. (4), 3. (6), 1. (10), 7. (2), 2. (8), 7. (2), 2. (8)
Raikkönen: 1. (10), 3. (6), 3. (6), műszaki hiba miatt kiesett (0), 8. (1), 5. (4), 4. (5), 1. (10), 1. (10)
Massa: 6. (3), 5. (4), 1. (10), 1. (10), 3. (6), kizárták (0), 3. (6), 2. (8), 5. (4.)

Konstruktőrök
McLaren: 14, 18, 12, 14, 18, 12, 18, 8, 14
Ferrari: 13, 10, 16, 10, 7, 4, 11, 18, 14

Az első két futam után úgy tűnt, hogy Raikkönen hamar megszerzi az első számú pilótának járó kiváltságokat, csakhogy ezután Massa két sikerrel vágott vissza. A két ferrarisnak egyaránt visszafogottan záruló köztes versenyek után most éppen ismét Raikkönen felé billen a mérleg nyelve.

A McLarennél a kiegyensúlyott Hamilton 12 ponttal áll Alonso előtt, a spanyolt a balszerencse mellett túlzottan vakmerő manőverek és váratlan (de nem végzetes) vezetési hibák is hátráltatták.

A címvédő Silverstone-ban viszont több mint fél percet vert az újoncra, és úgy tűnik, egyre jobban megszokja új csapatát. Ki merne most dönteni a wokingiaknál?

Szerző: Farkas Dávid

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×