eur:
385.49
usd:
354.32
bux:
68673.84
2024. május 15. szerda Szonja, Zsófia

Nem lesz Alonso-Häkkinen páros a McLarennél

A Forma-1-es McLaren-Mercedes csapat ezúttal idejekorán elejét akarta venni a szurkolók nekibuzdulásának: Martin Whitmarsh ügyvezető igazgató a Speed TV-ben bejelentette, hogy a pletykákkal ellentétben nincs szó a kétszeres világbajnok Mika Häkkinen visszatéréséről. Valószínűleg a karácsony előtti napokban dől el, ki lesz a címvédő spanyol Fernando Alonso csapattársa.

Maga az ötlet nem hangzik rosszul: miközben úgy tűnik, nem lesz Alonsón kívül más vébé-győztes a 2007-es mezőnyben, a McLaren szerződtetne egy másik kétszeres világbajnokot.

Häkkinen 1998-ban a német Michael Schumachert, 1999-ben pedig a szintén Ferrarival versenyző ír Eddie Irvine-t győzte le, nyolc évvel ezelőtt pedig konstruktőri vébé-címhez is segítette a wokingiakat.

A finn pilóta 20 futamgyőzelemmel a háta mögött 2001 végén vonult vissza, helyére honfitársa, Kimi Räikkönen érkezett a McLarenhez a skót David Coulthard mellé.

A 38 éves Häkkinen tavaly és idén a német túraautó-bajnokságban (DTM) szerepelt a Mercedes pilótájaként.

Az elmúlt Forma-1-es idényben több versenyhétvégén meglátogatotta a csapatot. Feltűnt az augusztusi hungaroringi és a szezonzáró interlagosi futamon is.

Häkkinen a McLaren-szurkolók körében amúgy sem kis népszerűségét az idény nagy részében azzal növelte, hogy - sikertelenül - maradásra biztatta Räikkönent.

Hamilton és de la Rosa is esélyes

Az angol-német istálló ügyvezetője egyértelművé tette: a kiemelkedően jó kapcsolat ellenére jelenleg nincs szó arról, hogy Häkkinen lehetne Alonso csapattársa.

Martin Whitmarsh szerint január előtt biztosan, valószínűleg már karácsonyra eldől a pilótakérdés. Az igazgató esélylatolgatásra nem vállalkozott, mindössze annyit mondott: a brit Lewis Hamilton és a spanyol Pedro de la Rosa is reálisan pályázik a 2-es számú autóra.

Kitért arra, hogy nem egyszerű a választás, hiszen a GP2-es széria idei győztese kiemelkedő tehetség.

Ha megkapja a lehetőséget, akkor talán túl korán ülhet be egy élcspat versenygépébe a világbajnoki címvédő mellé, ha viszont nem, akkor könnyen mondhatják a Forma-1-es szurkolók, hogy vesztegetik az időt, és nem adnak idejében esélyt a kibontakozásra Hamiltonnak.

Montoya távozása zavart okozott

Whitmarsh nem tagadta, hogy megzavarta a csapatot az idény közben végrehajtott pilótacsere. A távozott Juan Pablo Montoyáról azt mondta, hogy a három tavalyi futamgyőzelem ellenére nem illett össze a wokingi istállóval.

Szomorúnak nevezte, hogy a kolumbiai az elmúlt évek egyik legszínesebb Forma-1-es egyéniségeként nem tudott kibontakozni sem a McLarennél, sem korábbi csapatánál, a Williams-BMW-nél. Whitmarsh nem kétli, hogy a tengerentúlon, a NASCAR-sorozatban Montoya ismét otthon érzi magát.

Gyenge év, nagy remények

A McLaren harmadikként zárta az évet a konstruktőrök versenyében, úgy, hogy 1996 után először nem aratott egyetlen futamgyőzelmet sem. Az ügyvezető szerint Monacóban és Sanghajban volt a legnagyobb esélyük a sikerre, de mindkétszer keresztülhúzta számításaikat Räikkönen autójának meghibásodása.

Whitmarsh érzékelette, hogy a Honda - az angol Jenson Button bravúros mogyoródi elsőségével - még oda is pörkölt a McLarennek, mostantól viszont a jövő évre, elsősorban Alonso érkezésére összpontosítanak.

A spanyol pilóta szerződtetése anyagilag még inkább megerősítette a wokingiak helyzetét, hiszen a címvédő - leigazolásának tavaly decemberi bejelentése óta - több támogatót és neves szakembert is a McLarenhez vonzott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Még mindig műtik a szlovák kormányfőt - Robert Fico az életéért küzd

Még mindig műtik a szlovák kormányfőt - Robert Fico az életéért küzd

A védelmi miniszter és kormányfőhelytettes azt közölte, hogy Robert Fico állapota nagyon komplikált, és a miniszterelnök az életéért harcol.

Boris Pistoriusnál betelt a pohár: saját kormányára támadt a miniszter

Elfogyott a türelme Boris Pistoriusnak a költségvetési megtakarításokkal kapcsolatos, immár maratoni vitában. Ráadásul ennek egy koalíciós reggelin adott hangot, amelyet az általa vezetett minisztériumban tartottak több társminisztérium képviselőinek részvételével. Értesülések szerint a reggeli kellős közepén a miniszter olyan kijelentésre ragadtatta magát, amit többen akár félre is értelmezhettek volna.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×