INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Cseh edzője lett a Debrecennek

InfoRádió / MTI
A cseh válogatott korábbi másodedzője, Miroslav Beranek irányítja a jövőben a Debrecen labdarúgócsapatát. A szakemberrel 2007. december 31-ig kötött szerződést a hajdúsági klub.

A DVSC Futball Szervező Zrt. vezetői szombaton egyeztek meg a trénerrel. Nyelvi nehézségek nem lesznek, ugyanis munkáját a magyar származású, korábbi csehszlovák válogatott Fieber Péter pályaedző segíti majd. Herczeg András és Mező József továbbra is a szakmai stáb tagja marad.

Az UEFA pro-licences Beranek 1957. április 24-én született. Játékosként egy idényen át szerepelt a cseh elsőosztályú Skoda Plzen csapatában, majd öt évig futballozott a Slavia Prahában, és szintén öt évig - mint játékosedző - erősítette az osztrák SV Gmint együttesét.

Ami az edzői pályafutását illeti, 1996-tól 2000-ig a cseh második ligás Blsanyt irányította. Vezetésével a gárda 1998-ban feljutott az élvonalba.

Egy idényen át (2002-2003) a Slavia Prahánál volt vezetőedző, a fővárosi csapattal a második helyet szerezte meg az élvonalban, valamint a cseh kupát is elhódította, emellett az UEFA Kupában négy fordulón át menetelt az együttessel.

2000-ben pályaedzőként a cseh U21-es válogatottnál segédkezett, ebben az évben a csapat az Európa-bajnokságon a második helyet szerezte meg. Két évvel később már mint vezetőedző tevékenykedett a fiataloknál, irányításával az U21-es válogatott megnyerte az Eb-t.

Nem véletlen, hogy a nagyválogatottnál is számítottak munkájára: 2002-től 2006. július 30-ig a cseh nemzeti csapat másodedzője volt, segítségével a csapat elődöntőbe jutott a 2004-es portugáliai Európa-bajnokságon, valamint kijutott az idei, németországi vébére.

Mostani segítője a szintén UEFA pro-licences Fieber Péter lesz, aki jól ismeri a nyelvet, hiszen játékosként szerepelt a csehszlovák U20-as és a felnőtt válogatottban, mindkét csapattal részt vett világbajnokságon.

A két trénerrel a DVSC másfél éves szerződést írt alá.

Supka Attila eddigi vezetőedző hétfő este jelezte távozási szándékát, amit a csapatot működtető gazdasági társaság igazgatósága keddi ülésén elfogadott.

A tréner, akivel a csapat egymás után kétszer bajnok lett, Szima Gábornak, a DVSC Futball Szervező Zrt. elnökének nyilvánosan megfogalmazott kritikai megjegyzéseire reagálva döntött a távozásról.

A címlapról ajánljuk