eur:
395.07
usd:
370.91
bux:
65143.66
2024. április 19. péntek Emma

Megvan az első magyar érem az úszó Eb-n

Kovács Rita a második helyen végzett a női nyíltvízi úszók 10 km-es számában a magyarországi Európa-bajnokságon. A kontinensviadalon ez az első hazai érem.

A táv első negyedét egy bolyban tette meg a 27 fős mezőny, amelyet többször Barsi Klaudia vezetett, míg Kovács az első tízben haladt. A harmadik magyar versenyző, Hebbache Szabrina 25 perc úszás után feladta a versenyt.

A haza pálya előnye

Az első fordulónál Kovács és Barsi más útvonalat választott, mint vetélytársaik, mondhatni legalább 50 méterrel kevesebbet tempóztak. Azonban Németh Zsolt szakágvezető elmondta, ezt teljesen szabályosan tették, mivel a két fordító között mindenki maga választhatja meg útvonalát, s amíg a mezőny a frissítőállomás felé vette az irányt, addig a Balatont nyilvánvalóan jobban ismerő két magyar a visszafordító felé úszott.

Az előny révén Kovács 29 másodperccel korábban kezdhette meg a táv második felét, míg az Egyesült Államokban tanuló Barsi az élbolyba az ötödik-hatodik helyen tudott betagozódni.

Elfogyó előny

Kovács később már 45 másodpercre növelte előnyét az üldözőkkel szemben, akik azonban a 7,5 km-nél lévő fordítónál 25 másodpercre felzárkóztak mögéje. A hátralévő távon a német Angela Maurer és a cseh Jana Pechanova vezetésével méterről méterre közelebb kerültek a 36 éves Kovácshoz, akit végül 1 kilométernyire a céltól hatan befogtak.

A hajrát a világversenyen eddig csak ezüst- és bronzérmeket nyert Maurer bírta a legjobban, Kovácsnak pedig meg kellett elégednie a második hellyel.

Ez még hiányzott a kollekcióból

{{keretes_cim}}

Csütörtökön délben a Parlament Vadász Termében fogadta az Európai Úszóliga (LEN) vezérkarát, élén Bartolo Consolo elnökkel Gyurcsány Ferenc minisztrelnök. A kormányfő hangsúlyozta, hogy milyen sokat jelent Budapestnek ez a rendezvény, amely mindenképpen több egyszerű sporteseménynél, igazi attrakció, s a kultúra része. Bartolo Consolo válaszában azt mondta, hogy mindennel elégedettek, és az eddigi tapasztalataik csodás hangulatú Európa-bajnokságot ígérnek.

"A verseny előtt a bronzéremmel is beértem volna, de olyan közel voltam a győzelemhez, hogy most inkább csalódott vagyok. Szándékosan választottunk ilyen taktikát, hogy az elején elhúzok a mezőnytől, de sajnos a végén utolértek, az utolsó 100-150 méteren pedig éreztem, hogy már nem tudok újítani. Maurer ma ennyivel jobb volt" - mondta a magyarországi Eb első hazai érmese, aki azért talált pozitívumot második helyezésében, mondván, eddig csak arany- és bronzmedálja volt kontinensviadalokról, ezüstje nem.



Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×