INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Mennyibe került Matthäus?

Infostart / InfoRádió
Lothar Matthäus, a magyar válogatott szövetségi kapitánya kétéves működése alatt összesen nettó kétszázezer eurót, vagyis ötvenmillió forintot keresett legálisan, a többit, kétszázmillió forintot különböző - a jogi kontroll nélkül megkötött - szerződéseken keresztül utalt ki neki a szövetség - írja az Index.hu.

A szponzori juttatásoknak csak a feléhez jutott hozzá a szövetség, a másik fele a német szakemberhez és Peter Pellady cégéhez, a Derball Kft.-hez került - állítja az Index.hu internetes portál. A szövetség a kapitány lakását is berendezte, annak ellenére, hogy erre nem vállalt kötelezettséget.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnökségének keddi ülésén a felügyelő bizottság elnöke, Sebes József az elnökség elé tárta a szövetség gazdasági viszonyait bemutató dokumentumot, amelyet egy független könyvvizsgálói jelentés felhasználásával készítették.

Az Indexhez eljutott jelentés, amely számbaveszi az anomáliákat és a kifizetéseket, a többi között azt is tartalmazza, hogy a német kapitány hogyan, milyen - adó- és járulékfizetést kiiktató - kerülők segítségével jutott hozzá a fizetéséhez.

Lothar Matthäusszal a kinevezése előtt három nappal megállapodást kötöttek, amelyben évi 300.000 eurós jövedelem szerepelt. A 2004. február 15-i munkaszerződésbe azonban már csak ennek harmadát, évi 100.000 eurós juttatást vettek be.

A könyvvizsgáló cég szerint a megkötött szerződéseknek alaki és tartalmi hiányosságaik vannak, és a jogi kontroll teljes hiányát jelzik.

A szövetség két céggel, a Kentaro AG-vel és Derball Kft.-vel - ez Peter Pellady cége - kötött szerződést a televíziós jogok, valamint az egyéb marketingjogok értékesítésére. A svájci bejegyzésű Kentaro AG volt az, amely a hozzá befolyt szponzori pénzek egy részét az MLSZ helyett Lothar Matthäus számlájára utalta - írja az Index.

A közvetítési jogokért a Kentaro 2004-ben 800.000 eurót fizetett, 2005-ben pedig annak a felét. A magyar szövetségi kapitány mindkét összegből 200.000 euróval részesedett.

A szövetség elnöke, Bozóky Imre jegyzi a Derballal kötött szerződést, és az iratok tanúsága alapján belement abba, hogy szokatlanul magas, harminc százalékos jutalékot számolhasson fel a Peter Pellady cége. A könyvvizsgálói jelentés szerint a dokumentumok az MLSZ számára hátrányos előírásokat is tartalmaznak.

Ha összeadódik, hogy mennyi pénz került a szerződéses és szabályos feltételeken kívül Matthäus zsebébe - valamint mennyi utólagos adó - és járulékterhe van a kifizetéseknek -, megkapjuk azt az összeget, ami a könyvelési hiányosságok miatt az MLSZ kasszájából hiányzik - írja az Index.

Matthäus összességében regnálásának első évében négyszázezer euróba került, idén pedig közel ötszázezerbe. Vagyis összesen kétszázötvenmillió forintba, ebből a jelek szerint hivatalosan mindössze évi százezer euró után adózott az MLSZ.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk