eur:
389.51
usd:
357.67
bux:
73375.88
2024. július 23. kedd Lenke

Mennyibe került Matthäus?

Lothar Matthäus, a magyar válogatott szövetségi kapitánya kétéves működése alatt összesen nettó kétszázezer eurót, vagyis ötvenmillió forintot keresett legálisan, a többit, kétszázmillió forintot különböző - a jogi kontroll nélkül megkötött - szerződéseken keresztül utalt ki neki a szövetség - írja az Index.hu.

A szponzori juttatásoknak csak a feléhez jutott hozzá a szövetség, a másik fele a német szakemberhez és Peter Pellady cégéhez, a Derball Kft.-hez került - állítja az Index.hu internetes portál. A szövetség a kapitány lakását is berendezte, annak ellenére, hogy erre nem vállalt kötelezettséget.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnökségének keddi ülésén a felügyelő bizottság elnöke, Sebes József az elnökség elé tárta a szövetség gazdasági viszonyait bemutató dokumentumot, amelyet egy független könyvvizsgálói jelentés felhasználásával készítették.

Az Indexhez eljutott jelentés, amely számbaveszi az anomáliákat és a kifizetéseket, a többi között azt is tartalmazza, hogy a német kapitány hogyan, milyen - adó- és járulékfizetést kiiktató - kerülők segítségével jutott hozzá a fizetéséhez.

Lothar Matthäusszal a kinevezése előtt három nappal megállapodást kötöttek, amelyben évi 300.000 eurós jövedelem szerepelt. A 2004. február 15-i munkaszerződésbe azonban már csak ennek harmadát, évi 100.000 eurós juttatást vettek be.

A könyvvizsgáló cég szerint a megkötött szerződéseknek alaki és tartalmi hiányosságaik vannak, és a jogi kontroll teljes hiányát jelzik.

A szövetség két céggel, a Kentaro AG-vel és Derball Kft.-vel - ez Peter Pellady cége - kötött szerződést a televíziós jogok, valamint az egyéb marketingjogok értékesítésére. A svájci bejegyzésű Kentaro AG volt az, amely a hozzá befolyt szponzori pénzek egy részét az MLSZ helyett Lothar Matthäus számlájára utalta - írja az Index.

A közvetítési jogokért a Kentaro 2004-ben 800.000 eurót fizetett, 2005-ben pedig annak a felét. A magyar szövetségi kapitány mindkét összegből 200.000 euróval részesedett.

A szövetség elnöke, Bozóky Imre jegyzi a Derballal kötött szerződést, és az iratok tanúsága alapján belement abba, hogy szokatlanul magas, harminc százalékos jutalékot számolhasson fel a Peter Pellady cége. A könyvvizsgálói jelentés szerint a dokumentumok az MLSZ számára hátrányos előírásokat is tartalmaznak.

Ha összeadódik, hogy mennyi pénz került a szerződéses és szabályos feltételeken kívül Matthäus zsebébe - valamint mennyi utólagos adó - és járulékterhe van a kifizetéseknek -, megkapjuk azt az összeget, ami a könyvelési hiányosságok miatt az MLSZ kasszájából hiányzik - írja az Index.

Matthäus összességében regnálásának első évében négyszázezer euróba került, idén pedig közel ötszázezerbe. Vagyis összesen kétszázötvenmillió forintba, ebből a jelek szerint hivatalosan mindössze évi százezer euró után adózott az MLSZ.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Komoly erőnléti és mentális felkészülést kell végeznie Kiss Olivérnek, aki Bíró Ádámmal együtt játékvezetőként dolgozhat a párizsi olimpia kézilabdatornáján. Azt még nem tudja, hogy melyik mérkőzéseket kapják, de az biztos, hogy a magyarok csoportjában nem vezethetnek.

Joe Biden visszalépése után egyik fő szövetségesét veszítette el Olaf Scholz

A német pártok nagy része Joe Bident pártolta az amerikai elnökválasztási kampányban, az elnök visszalépése azonban új helyzetet teremtett. Az AfD szerint viszont Kamala Harris ajánlásával Joe Biden Donald Trumpnak tett "óriási szívességet".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.23. kedd, 18:00
Haranghy Csaba
a Nemzeti Vízművek Zrt. vezérigazgatója
Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Vasárnap Joe Biden bejelentette, hogy visszalép a 2024-es amerikai elnökválasztástól. A befektetők és piaci elemzők véleménye egyelőre megoszlik arról, hogy milyen hatással lesz ez a döntés a piacokra. Ami viszont biztos, hogy az ázsiai piacokon vegyes hangulatban telt a kereskedés a váratlan kínai kamatvágást követően: a vezető indexek közül csak a Hang Seng tudott pluszban zárni. Ezt követően az európai tőzsdéken határozott emelkedést láthattunk, és a Nasdaq vezetésével az amerikai tőzsdék is felpattantak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×