eur:
390.88
usd:
366.7
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Pixabay.com

Beperli az Európai Bizottságot a Magyarországnak járó források felszabadítása miatt az Európai Parlament - a nap hírei

Az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését javasolja Bosznia-Hercegovinával az Európai Bizottság. Kiírta június 9-ére az európai parlamenti és az önkormányzati választást Sulyok Tamás köztársasági elnök. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei

Beperli az Európai Bizottságot a Magyarországnak járó források felszabadítása miatt az Európai parlament. Erről az este döntött a parlament jogi bizottsága. A hírre ma egyéves mélypontra gyengült a forint, az euróért már több mint 399 forintot kérnek.

Megszorítások nem lesznek, de a költségvetés kiadási oldalán bekövetkezhet finomhangolás – jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter. Nagy Márton egy rendezvényen arról beszélt, hogy a fogyasztás biztosan helyreáll, ugyanakkor idén nem reális a 4 százalékos gazdasági növekedés.

Bírálja a jegybanktörvény tervezett módosítását az MNB. A jegybank szerint a tervezet jelenlegi formája csorbítaná a jegybank függetlenségét, és alkalmas lenne a pénzügyi stabilitás rontására.

Idén az év elején 10-ből 6 cég tervez fizetésemelést adni, erre leginkább a fizikai munkaerőt foglalkoztató nagyvállalatok dolgozói számíthatnak - közölte a Profession.hu. A kutatásból kiderült: tavaly a munkavállalók 55 százaléka, míg idén már 74 százaléka gondolja úgy, hogy az év során emelnek majd a fizetésén vagy részesül valamilyen juttatásban.

Kiírta június 9-ére az európai parlamenti és az önkormányzati választást Sulyok Tamás köztársasági elnök - közölte a Sándor palota. Idén először tartják egyszerre a két voksolást. A hivatalos kampány időszak április 20-án kezdődik.

A Fidesz-KDNP Farkas Örsöt jelölte Varga Judit megüresedett képviselői helyére – írja az Index. Farkas Örs a Miniszterelnöki Kabinetirodánál a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő helyettes államtitkár, a 2022-es országgyűlési választásokon a kormánypárti lista 162. helyén állt.

312 stratégiai gyógyszerhatóanyagot sorol fel a belügyminiszter most megjelent rendelete. A nagykereskedőknek a meghatározott hatóanyagokból készített gyógyszerekből egy havi mennyiséget kell betárazniuk.

Magyar költségvetési forrásból fejlesztené a közösségi és a vasúti közlekedést az MSZP. Az ellenzéki párt szakértőket idéz, akik szerint csak az elmúlt másfél évtizedben, mintegy 10 ezer milliárd forint értékben maradtak el karbantartások, járműbeszerzések a magyar vasútnál.

Az elmúlt 3 évben a településfásítási program 2 milliárd forint támogatást biztosított, az idei feladatokra pedig 550 millió forint áll rendelkezésre. Erről az agárminiszter beszélt, kiemelve: év elején hirdették meg a tízezer lélekszám alatti települések zöldítését szolgáló program 4. ütemét, amelyre az önkormányzatok 10 ezer sorfát igényelhettek.

A paksi beruházás munkálatai jó ütemben és folyamatosan haladnak – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter szerint a következő évtized elejére a 2 új blokkot rá tudják kapcsolni a hálózatra. A tárcavezető egy rendezvényen megjegyezte azt is: Magyarország nem az eddigi energiabeszállítók kizárását érti "diverzifikáció" alatt, hanem az újabb források bevonását. Hozzátette: egyelőre nem áll rendelkezésre az ahhoz szükséges infrastruktúra, hogy további forrásokból szerezzen be kőolajat vagy földgázt az ország.

Az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését javasolja Bosznia-Hercegovinával az Európai Bizottság. Ursula von der Leyen elnök az Európai Parlament plenáris ülésén elmondta: a nyugat- balkáni országnak egy év alatt sikerült teljes mértékben igazodnia az uniós kül- és biztonságpolitikához.

Az örmény kormányfő szerint népszavazáson kell eldönteniük, hogy Örményország az Eurázsiai Gazdasági Unió vagy az EU tagja legyen-e. Nikol Pasinján elmondta, a döntés sok tényezőtől függ, köztük Örményország és Irán viszonyától, amely stratégiai fontosságú.

A román államfő megpályázza a NATO főtitkári tisztségét – ezt maga Klaus Iohannis jelentette be. A román elnök Mark Rutte leköszönő holland kormányfővel száll versenybe a NATO-főtitkári tisztségért.

Csehország, Lengyelország és Magyarország felvétele a NATO-ba jó lépés volt - jelentette ki Bill Clinton volt amerikai elnök Csehország NATO-csatlakozásának 25. évfordulója alkalmából a prágai Hradzsinban megtartott biztonságpolitikai konferencián. A volt elnök szerint a bővítést nem mindenki támogatta, de az idő megmutatta, hogy ez megerősítette a NATO-t.

Az Európai Unió további 6 hónappal, szeptember 15-ig ismét meghosszabbította az Oroszország elleni szankciókat - közölte az Európai Tanács. A szankciók mintegy 1.800 személyt és szervezetet érintenek.

Nem származik közvetlen biztonsági probléma abból, hogy az ukrán személyzet nem tud bejutni az orosz megszállás alatt álló zaporizzsjai atomerőműbe - jelentette ki a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója. Rafael Grossi szerint a helyzet hosszú távon nem tartható fenn, de az ott tartózkodó személyzet képes ellátni a feladatát.

Közelebb került az autonómia eléréséhez a Franciaországhoz tartozó Korzika szigete. A francia kormány és a korzikai képviselők ugyanis megállapodtak az alkotmányos szövegtervezetről, amely a sziget köztársaságon belüli autonóm státuszának elismeréséről rendelkezik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Szerdán, azaz május elsején tartja kamatdöntő ülését az amerikai Fed, amelyet este 8 órakor ismerünk meg, és amint ma reggeli elemzésünkben rámutattunk: kulcsfontosságú az, hogy milyen üzeneteket fogalmaz meg a jegybank, amelyek világszerte komoly kilengéseket okozhatnak. A dollár kedd délután óta határozottan erősödött az euróval szemben, de ez egyelőre nem viselte meg a forintot. Sőt, szerda reggel meglódult az illikvid kereskedés mellett, és a jelek szerint készül letörni egy fontos technikai szintet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×