eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
RAFAH, GAZA - NOVEMBER 11: Search and rescue operations continue at the area as the Israeli attacks continue on its 36th day in Rafah, Gaza on November 11, 2023. (Photo by Abed Rahim Khatib/Anadolu via Getty Images)
Nyitókép: Abed Rahim Khatib/Anadolu/Getty Images

Nincs áram Gáza legnagyobb kórházában, vulkánkitöréstől tartanak Izlandon - a nap hírei

Áramhiány miatt leállt a Gázai övezet legnagyobb kórháza. Megnyitotta Pannonhalmán az államfő a Szent Márton-bazilika újjáépítésének 800. évfordulója alkalmából kezdődő emlékévet. Óvatosságra inti az Izlandon tartózkodó magyarokat a konzuli szolgálata a földrengések miatt.

Áramhiány miatt leállt a Gázai övezet legnagyobb kórháza - közölte az övezetet irányító Hamász iszlamista palesztin szervezet egészségügyi minisztériuma. A közlemény szerint az al-Shifa kórház azért kényszerült felfüggeszteni a működését, mert elfogyott az áramtermeléshez használt összes üzemanyag. A tárca azt is közölte, hogy a Gázai övezet 35 kórházából jelenleg húsz szünetelteti a működését. Ezt megerősítette a WHO is.

A Gázai övezet polgári lakosainak sorsáért egyedül a Hamászt terheli a felelősség, nem pedig Izraelt – mondta Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő válaszul a francia elnök kijelentéseire. Emmanuel Macron úgy fogalmazott: a Gázai övezetben végrehajtott izraeli légitámadások tényszerűen a civil lakosságot érik, egyúttal felszólította Izraelt, hogy vessen véget a lakosságot sújtó légicsapásoknak.

Az amerikai külügyminiszter szerint távolról sem elegendők az izraeli lépések a civilek védelmében a Gázai övezetben. Antony Blinken erről kilencnapos diplomáciai körútjának végén beszélt. Ugyanakkor elismerését fejezte ki Izraelnek, hogy formálisan is bevezette a napi humanitárius szüneteket a műveleti területen, lehetővé téve a civilek számára a távozást.

A Palesztin Hatóság elnöke szerint soha nem tapasztalt népirtó háború folyik a palesztinok ellen. Mahmúd Abbász Rijádban, az Arab Liga és az Iszlám Együttműködés Szervezete közös rendkívüli csúcstalálkozóján beszélt erről. A résztvevők záró nyilatkozatukban követelték a Gázai övezeti háború leállítását, és visszautasították Izraelnek azt az érvét, hogy önvédelemből cselekszik. Közben Londonban és Brüsszelben is újabb tüntetéseket tartottak a palesztinok mellett.

A keresztény Európa védőbástyájának nevezte Pannonhalma bencés monostorát a köztársasági elnök. Novák Katalin megnyitotta a Szent Márton-bazilika újjáépítésének és felszentelésének 800. évfordulója alkalmából kezdődő emlékévet. Az ünnepi szentmise után kiemelte: a pannonhalmi bencéseknél folyó nevelés ma is inspirációt jelenthet és inspirációt is kell, hogy jelentsen az egész magyar iskolarendszer számára.

A korábbinál rövidebb igazgatási szünet elrendelését javasolja a kormány jövő év végére, 2024. december 30. és 2025. január 1-je között – írja a 24-hu. Az egyik kormányzati portálon közzétett kormányrendelet-javaslat alapján ez háromnapos, hétfőtől szerdáig terjedő szünetet jelentene a közigazgatásban. A portál arra hívja fel a figyelmet, hogy ez jóval kevesebb, mint a tavalyi vagy az idei téli igazgatási szünet.

A többi között a jövő évi EP választások tétjéről beszéltek a Fidelitas XX. kongresszusán felszólalók A rendezvényen számos kormánypárti politikus tartott beszédet. Bóka János uniós ügyekért felelős miniszter megjegyezte: Brüsszelben kell változásokat elérni az európai szövetségesekkel együtt. Menczer Tamás kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkár azt hangsúlyozta: a magyar külpolitika sarokköve, hogy mindent a magyar érdeknek megfelelően tesz.

Óvatosságra inti az Izlandon tartózkodó, vagy oda utazni készülő magyar állampolgárokat a külügyi tárca konzuli szolgálata az elmúlt hetek földrengései miatt. Az utóbbi időszakban megnövekedett a földmozgások száma a Reykjanes-félszigeten, ami újabb vulkánkitörést vetíthet előre. A helyi hatóságok polgári védelmi vészhelyzetet hirdettek és evakuálták a mintegy 4 ezer lakosú Grindavík települést.

Leesett az első hó az idei szezonban Magyarországon. Az első hópelyhek a Kékestetőn jelentek meg. Az időkép adatai alapján a Mátra térségében intenzív csapadékhullás tapasztalható, ennek és a magasban beáramló hidegebb, fagyosabb levegőnek köszönhetően váltott havazásba az eső. A Kékestetőn egyelőre még 2,5 fok van, így a hópelyhek talajt érve azonnal elolvadnak.

Az idén is Magyarországra érkezik decemberben a finn Mikulás a Mikulásgyár meghívására. Joulupukki ezúttal több városba is ellátogat. A Mikulásgyár Alapítvány közleménye szerint az Északi sarkkör közeléből érkező vendég idei egyik feladata az, hogy felhívja a gyerekek és szülők figyelmét a szolidaritás és a jótékonyság fontosságára.

Több tízezren ünnepelték Varsóban a legfontosabb lengyel állami ünnepet, a függetlenség napját a nemzeti körök által hagyományosan megtartott meneten. Az első világháború végén, 1918 novemberében, 123 évi felosztottság után szerezte vissza Lengyelország önálló államiságát. Az esemény rendbontás nélkül zajlott le.

Negatívra rontotta az Egyesült Államok államadós-osztályzatának kilátását a Moody's. A nemzetközi hitelminősítő döntés indoklásában kiemelte azt a véleményét, hogy megnövekedtek az amerikai államháztartási szektor erejére ható, lefelé mutató kockázatok.

Horvátországban felmentette tisztségéből az autóbalesetben súlyosan megsérült védelmi minisztert Andrej Plenkovic kormányfő. A vadászatra induló Mario Banožić járművével egy furgonnak ütközött, amelynek sofőrje a helyszínen életét vesztette. A 44 éves politikus maga vezette az autóját. A vukovári megyei helyettes államügyész úgy nyilatkozott: a balesetet a politikus okozta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×