eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Protesters march during a pro-Palestinian rally on Armistice Day, in London, UK, on Saturday, Nov. 11, 2023. Tensions have run high for days as ministers warned the protest  theyve been held each Saturday since the Israel-Hamas war began  would disrupt a traditional day of reflection. Photographer: Carlos Jasso/Bloomberg via Getty Images
Nyitókép: Carlos Jasso/Bloomberg via Getty Images

Százezrek tüntettek Londonban a palesztinok mellett

A rendőrség többtucatnyi ellentüntetőt őrizetbe vett. Brüsszelben több mint húszezer ember vett részt a palesztinpárti tüntetésen

Ez volt az ötödik olyan szombat egymás után, amikor tüntetők vonultak a brit főváros utcáira, tiltakozva a Gázai övezetben zajló izraeli hadműveletek ellen.

A mostani londoni demonstráció azonban minden eddiginél nagyobb volt: a Scotland Yard szombat esti becslése szerint a megmozduláson 300 ezren vettek részt.

A szombati londoni tüntetés résztvevői az előző négy demonstrációtól eltérően ezúttal nem a kormányzati főutcához, a Whitehallhoz vonultak, hanem a Temze túlpartján található amerikai nagykövetséghez.

Szombaton volt ugyanis az első világháború harci cselekményeit lezáró, 1918. november 11-én kihirdetett tűzszünet évfordulója, és ezen a napon az évszázados hagyománynak megfelelően minden évben országszerte jelképes néma főhajtással emlékeznek meg a háborúk áldozatairól.

Ennek központi helyszíne a háborúk katonaáldozatainak londoni emlékműve, a kormányzati negyed közepén emelkedő Cenotaph, ahol szombaton koszorúzást tartottak.

A hivatalos megemlékezés vasárnap lesz, amikor III. Károly király, Rishi Sunak miniszterelnök és számos más vezető közéleti személyiség is koszorút helyez el a Cenotaph tövében, ezután a brit fegyveres erők tízezer veteránja tart felvonulást.

Az előző palesztinpárti tüntetéseken a menet minden alkalommal ugyanerre a helyszínre érkezett, a Scotland Yard azonban a mostani hétvégére kitiltotta az emlékmű szélesebb környékéről a demonstráció résztvevőit, és közölte, hogy azonnal őrizetbe vesz mindenkit, aki itt akar tüntetni.

A szervezők előre közölték, hogy tiszteletben tartják az emléknapot, és a menet nem érinti a megemlékezések helyszíneit.

A londoni rendőrség szombat estig 105 embert vett őrizetbe; nagy többségük a palesztinpárti demonstrációval szembeni ellentüntetések résztvevője volt.

A Scotland Yard beszámolója szerint az ellentüntetők jórészt szélsőjobboldali csoportokhoz kötődtek; nem egyet közülük korábban futballhuliganizmus miatt ítéltek el.

Jelen volt az ellentüntetéseken az English Defence League (Angol Védelmi Liga) nevű, iszlámellenes megmozdulásairól korábbról is ismert szerveződés alapítója, Tommy Robinson és a csoport számos tagja.

Az ellentüntetők több helyen összecsaptak a rendőrséggel, és rátámadtak a palesztinpárti demonstráció távozó résztvevőire is, akiktől palesztin zászlókat ragadtak el.

A rendőrségre igen erőteljes nyomás nehezedett a háborús áldozatok szombati emléknapjára meghirdetett palesztinpárti tüntetések betiltása végett. Sir Mark Rowley, a Scotland Yard főparancsnoka azonban az elmúlt napokban többször is kijelentette, hogy ennek jogi küszöbe "rendkívül magas".

Suella Braverman belügyminiszter a The Times című konzervatív brit napilapban közölt írásában úgy fogalmazott: ez az álláspont "azt az érzetet kelti", hogy a rendőrségi vezetők "kivételeznek" a palesztinpárti tüntetőkkel, hiszen "a szélsőjobboldali és nacionalista" megmozdulások résztvevőivel szemben - ha agresszívakká válnak - a rendőrség "nagyon helyesen" mindig fellép.

A cikkből hatalmas belpolitikai vihar támadt, és Rishi Sunak miniszterelnökre mind erősebb nyomás nehezedik, hogy menesszes Bravermant.

Az ellenzéki Munkáspárt nyilatkozata szerint a szombaton utcára vonult szélsőjobboldali ellentüntetőket a belügyminiszter cikke bátorította fel.

A Scotland Yard szombaton 1850 rendőrrel biztosította a megemlékezés és a tüntetés helyszíneit, a vasárnapi megemlékező rendezvények biztonságára 1375 rendőr ügyel.

Brüsszelben több mint húszezer ember vett részt a palesztinpárti tüntetésen

Több mint húszezer ember vett részt Brüsszelben az Európai menetelés Palesztináért elnevezésű rendezvényen szombaton, hogy felhívja a figyelmet "a nemzetközi jog tiszteletben tartására és elítélje az Európai Unió tétlenségét, továbbá azonnali tűzszünetre szólítson fel Gázában".

A Le Soir napilap tudósítása szerint a felvonulás a kora délutáni órákban indult Brüsszel északi pályaudvaráról. A tüntetésen a belga civil társadalom számos szereplője részt vett, felszólítva az Európai Uniót és tagállamait, hogy tegyenek meg mindent az izraeli-palesztin konfliktus azonnali tűzszünetének elérése érdekében.

A menetet számos nem kormányzati szervezet támogatta, köztük a Belga-Palesztin Egyesület, a Belgiumi Progresszív Zsidók Egyesülete, a Keresztény Munkásmozgalom, a Női Élet feminista szervezet, valamint a Keresztény Szakszervezetek Szövetsége. Az eseményt megelőző sajtóközleményben a szervezők kifejtették, hogy "sürgősen biztosítani kell a nemzetközi jog tiszteletben tartását, és azonnali tűzszünetet kell elérni az emberi életek megmentése érdekében".

A résztvevők a városközponton keresztül a déli pályaudvarra vonultak, ahol szónoklatok hangzottak el. A tüntetés egyik prominens résztvevője volt Omar Barghouti, a Bojkott, Tőkekivonás, Szankciók (BDS) elnevezésű Izrael-ellenes mozgalom társalapítója.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×