eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Mahmúd Abbász palesztin elnök (j) Antony Blinken amerikai külügyminisztert fogadja a ciszjordániai Rámalláhban 2023. november 5-én, az Izrael és a Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveres konfliktusa alatt.
Nyitókép: Alaa Badarneh

Beszállna a gázai rendezésbe a Palesztin Hatóság

A Palesztin Hatóság szerepet vállalhat Gázai övezet kormányzásában azzal a feltétellel, hogy a megszállás alatt álló ciszjordániai területeket is magába foglaló palesztin rendezés születik - közölte pénteken Mahmúd Abbász palesztin elnök.

Abbász leszögezte, hogy Izraelt tartja teljességgel felelősnek a Gázai övezetben történő eseményekért, különös tekintettel a térség több hetes bombázására, aminek során több mint 11 ezer ember vesztette életét a palesztin egészségügyi hatóságok szerint. Az izraeli offenzívát a Hamász összehangolt október 7-i támadása előzte meg Izrael déli része ellen, amelynek során a legfrissebb adatok szerint 1200-an haltak meg. (Korábban 1400 áldozatról volt szó, de kiderült, hogy körülbelül 200 halott a támadók közül került ki.)

Abbász hangsúlyozta, hogy a Palesztin Hatóság részét képezhetné egy olyan átfogó politikai rendezésnek, amely egy független palesztin államot irányozna elő.

"A Gázai övezet szerves részét képezi a Palesztin Államnak, és teljességgel felvállaljuk kötelezettségeinket egy átfogó politikai rendezés keretében, amely magában foglalja Ciszjordániát, ideértve Kelet-Jeruzsálemet és a Gázai övezetet" - ismertette a palesztin elnök elképzeléseit.

Abbász hangsúlyozta, hogy egy nemzetközi garanciák által támogatott békekonferenciára lesz szükség, hogy kidolgozzák az ütemterveket ezen elképzelések megvalósítására.

Az Arab Liga és az Iszlám Együttműködés Szervezete közös rendkívüli csúcstalálkozóján pedig arról felszólította az Egyesült Államokat, hogy gyakoroljon nyomást Izraelre a Gázai övezet elleni offenzívájának leállítása érdekében. Hangsúlyozta, hogy a palesztinoknak nemzetközi védelemre van szükségük az izraeli támadásokkal szemben. Szerinte

soha nem tapasztalt népirtó háború folyik a palesztinok ellen.

Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg - az ország de facto vezetője - az értekezleten leszögezte, hogy Izrael a felelős a palesztin nép ellen elkövetett "bűntettekért", és a Gázai övezet "barbár ostromának" leállítását sürgette. Közölte, hogy Szaúd-Arábia határozottan elutasítja a Gázai övezet északi részén élő palesztinok kényszerítését arra, hogy dél felé hagyják el lakhelyüket.

Recep Tayyip Erdogan török államfő szorgalmazta egy nemzetközi békekonferencia összehívását, hogy végleges megoldást találjanak az Izrael és a palesztinok közötti konfliktusra. "

Ebrahim Raiszi iráni elnök üdvözölte a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista szervezetet, amiért háborút indított Izrael ellen, és arra kérte az iszlám országokat, hogy közösen szankcionálják Izraelt, ne szállítsanak neki kőolajat és más árukat.

Tamím bin Hamad asz-Száni katari emír közölte: országa próbál közvetíteni a túsznak elhurcolt izraeliek szabadon bocsátása érdekében, és reméli, hogy hamarosan létrejön egy "humanitárius" tűzszünet a felek között.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×