eur:
388.36
usd:
358.67
bux:
68075.06
2024. május 30. csütörtök Janka, Zsanett

Indul az atlétikai vb önkéntesprogramja - a nap hírei

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében is elindult az új, egységes alapellátási ügyeleti rendszer. Az Európai Bizottság elnökének írt levelet 5 miniszterelnök az ukrán gabona ügyében. Elhagyta a kórházat Ferenc pápa. Az InfoRádió legfontosabb szombati hírei.

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében is elindult az új, egységes alapellátási ügyeleti rendszer – közölte az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője. Győrfi Pál felidézte, hogy az ügyelet központi telefonszáma a 18-30, ami a teljes ügyeleti időszakban hétköznap délután 4 és reggel 8 óra között, hétvégén és ünnepnapon pedig egész nap hívható. Arról is beszámolt, hogy az ügyeletre eddig 217 háziorvos és 53 házi gyermekorvos jelentkezett. Az egységes ügyeleti rendszer február 1-jétől Hajdú-Bihar vármegyében, majd március 1-jétől Győr-Moson-Sopronban és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében indult el, az ország többi területén pedig fokozatosan fog életbe lépni.

A földgáz után április 1-től rögzített áron jutnak áramhoz is a jogosult intézmények. Az Energiaügyi Minisztérium közölte, hogy az intézkedés mintegy 1200 jogosult: állami, önkormányzati és egyházi intézmények, alapítványi egyetemek számára jelent könnyebbséget összesen több mint húszezer fogyasztási helyen.

Közös levélben fordult az Európai Bizottság elnökéhez a magyar, a lengyel, a bolgár, a szlovák és a román miniszterelnök az Európába beáramló ukrán gabona ügyében. A varsói kormányfői hivatal honlapján közzétett dokumentum szerint az uniós pénzügyi eszközök mozgósítását is kérik a kormányfők a veszteséget szenvedett mezőgazdasági termelők támogatására. Azt írják: az országaikban raktározott ukrán gabonatöbblet humanitárius célból jusson el az afrikai és közel-keleti rászorulókhoz és ne kerüljön az Európai Unió belső piacára. Javasolják automatikus támogatási mechanizmus bevezetését azokban a régiókban és ágazatokban, amelyeket a leginkább érint az Ukrajnából érkező gabonaimport.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint bőséges a kínálat, van elegendő áru az üzletekben húsvétra, de esetenként előfordul, hogy a gyártók nem tudnak megfelelő ütemben szállítani. Vámos György szerint a kereskedők azzal számolnak, hogy a családok többet tudnak költeni, mint az év elején. Hozzátette, hogy a korábbinál óvatosabbak a vevők, nem hozták annyira előre a húsvéti bevásárlásokat, így a jövő héten különösen forgalmas napok várhatók az üzletekben.

Az iskolában a diák, a pedagógus és a szülő egységére van szükség - mondta a köztársasági elnök a Tudományos Diákkörök XXIII. Kárpát-medencei Konferenciájának záróünnepségén, Gödöllőn. Novák Katalin kifejtette: szükség van a tanárra, aki a diákra figyel, őt helyezi középpontba, a diák hosszú távú érdekeiért dolgozik. Szükség van olyan diákokra, akik a tehetségüket szorgalommal egészítik ki, valamint olyan szülőkre, akik ott vannak gyermekeik és a pedagógusok mellett. A köztársasági elnök kiemelte, hogy a mesterséges intelligencia korában az a jó iskola, amely progresszíven oktat és konzervatívan nevel egyszerre. Ilyen iskolákra van szükség Magyarországon is.

Elindult az atlétikai világbajnokság önkéntesprogramja. Németh Balázs a versenyt szervező cég vezérigazgatója elmondta, hogy a sporteseményre több mint 200 ország több mint 2000 sportolóját várják, valamint 3500 újságírót. A vendégek eligazodását az a 2500 önkéntes fogja segíteni, akik regisztráltak a világbajnokság önkéntesprogramjába. Gyulai Miklós a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy sok, eltérő kultúrából érkező vendég érkezik majd Magyarországra augusztusban. Elsősorban az önkénteseken múlik, hogy milyen élményekkel távoznak.

A jászberényi recept követését javasolta a 2024-es önkormányzati választáson Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke. Az ellenzéki politikus az MSZP Biztonságot mindenkinek! című jászberényi rendezvényén azt mondta, hogy az ellenzéki pártoknak nem egymást kell legyőznie és ha eredményesen akarnak politizálni, akkor a bizonytalanokat kell meggyőzniük.

Oroszország vette át az az ENSZ Biztonsági Tanácsának elnöki tisztségét, hiába tiltakozott ellene Ukrajna. A testület 15 tagjának mindegyike rotációs rendszerben egy hónapra veszi át az elnökséget. Oroszország legutóbb 2022 februárjában volt a testület elnöke, akkor indította a háborút Ukrajna ellen. A mostani váltás egyben azt is jelenti, hogy az ENSZ BT-t egy olyan ország vezeti, amelynek elnöke ellen nemzetközi elfogatóparancs van érvényben háborús bűnök miatt. Eközben Oroszországban szombaton megkezdődött az éves tavaszi katonai sorozás, amely július 15-ig tart, és 147 ezer, 18 és 27 év közötti orosz állampolgárra vonatkozik. A fegyveres erők vezérkarának ellentengernagya elmondta, hogy a behívottak közül senkit sem küldenek Ukrajnába harcolni.

A Nemzetközi Valutaalap igazgatótanácsa négy évre szóló, 15,6 milliárd dolláros hitelt hagyott jóvá Ukrajnának. Az IMF hitelprogramja egy nagyobb, 115 milliárd dolláros nemzetközi támogatási csomag része, amellyel Ukrajna sürgős finanszírozási igényeit akarják kielégíteni.

Elhagyta a kórházat Ferenc pápa. A katolikus egyházfőt az utóbbi napokban hörghuruttal kezelték - jelentették hírügynökségek. Ferenc pápát légzési nehézségekkel szerdán szállították kórházba, ahol az állapota gyorsan javult az alkalmazott antibiotikumkúra hatására, így három nap után visszatérhetett vatikáni rezidenciájára. A Vatikán közleménye szerint Ferenc pápa jelen lesz a húsvéti nagyhét szertartásain, és személyesen szeretné felolvasni húsvétvasárnapi üzenetét, valamint elmondani az Urbi et Orbi áldást Róma városára és a világra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ha csak egy EP-mandátumot nyer a Momentum, a ciklus felénél cserél Donáth Anna és Cseh Katalin
Aréna - előzetes

Ha csak egy EP-mandátumot nyer a Momentum, a ciklus felénél cserél Donáth Anna és Cseh Katalin

A Momentum azért küzd a kampányban, hogy ismét két EP-mandátumot szerezzen, de ha csak egyet kap a párt, akkor az ötéves ciklus alatt Cseh Katalin és Donáth Anna a mandátumot elfelezve féltávnál egymást váltja majd az EP-ben. Erről Cseh Katalin, a Momentum elnökségi tagja, EP-képviselő beszélt az InfoRádió Aréna című műsorának stúdiójában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.30. csütörtök, 18:00
Cseh Katalin
a Momentum elnökségi tagja és EP-képviselőjelöltje
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×