eur:
395.11
usd:
364.27
bux:
65634.8
2024. március 19. kedd Bánk, József

Minden eddiginél több áldozata van a koronavírusnak, a kormány hamarosan dönt a karácsonyi szabályokról - a nap hírei

Soha ennyi ember nem halt meg Magyarországon a koronavírus okozta betegségben, mint az elmúlt 24 órában. 8-10 nap múlva dönt a kormány a karácsonyi járványügyi szabályokról. Egy nap alatt csaknem 700 ezer ember fertőződött meg igazoltan koronavírussal világszerte.

Újabb 152, többségében idős, krónikus beteg halt meg az elmúlt 24 órában koronavírus-fertőzés miatt Magyarországon. Ez minden eddiginél jóval magasabb napi halálozási szám. 6.268 embernél mutatták ki a vírust, ez is rekord közeli adat. 7.536 beteget ápolnak kórházban. Az aktív fertőzöttek száma meghaladja 146 ezret. A járvány kezdete óta 4.516 ember halt meg a Covid-19 betegség szövődményeiben.

A kormány szándéka,hogy mindenki korlátozás nélkül tudjon találkozni karácsonykor. A kabinet Facebook-oldalán megjelent bejegyzés szerint 8-10 napon belül várható döntés a korlátozások ügyében. Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban arról beszélt, hogy egyelőre nem lát biztató jeleket, egyre többen vannak ugyanis kórházban, az ott kezelt betegek száma hamarosan eléri a tízezret.

Az emberi erőforrások minisztere szerint a magyar egészségügy bírni fogja a rá nehezedő történelmi nyomást. Kásler Miklós Facebook-bejegyzésében úgy vélte: a tavaszi időszakban már hatékonynak bizonyult a kormányzati feladatmegosztás, amely alapján a járványügyi és egészségszakmai döntések támogatását és végrehajtását az Operatív Törzs és az egyenruhás testületek vezetőjeként, a belügyminiszter felügyeli.

A Dél-pesti Centrumkórház főorvosa szerint a koronavírus elleni vakcinák megjelenése után a lehető leggyorsabban be kell oltani a lakosságot. Szlávik János az M1-en közölte: a vakcina ingyenes és önkéntes lesz, de mindenkinek azt javasolja, hogy oltassa be magát a szövődmények elkerüléséért.

A krónikus beteg orvostanhallgatók felmentését követeli a kormánytól az országos tesztelésben való részvétel alól a Demokratikus Koalíció. Barkóczi Balázs, az ellenzéki párt szóvivője közölte: sajtóhírek szerint rektori büntetéssel és eltanácsolással fenyegetik a Semmelweis Egyetem diákjait, ha nem vesznek részt az iskolai tesztelések lebonyolításában.

Csaknem 700 ezer ember fertőződött meg igazoltan az elmúlt 24 órában a koronavírussal világszerte. Soha nem volt még egy nap alatt, ennyi új eset. Több mint 61 millió 600 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 1 millió 440 ezer.

Negyedóra alatt 363 cég jelentkezetta 61 milliárd forintos támogatási keretre, amelyet azok a cégek vehetnek igénybe, amelyek vállalják, hogy úgy fejlesztenek, hogy nem bocsátják el a dolgozóikat. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte: az érintett vállalatok csaknem 200 milliárd forintnyi beruházást vállalt, amelyek mintegy harmadát állja az állam.

Még két hétig igényelhetik az ágazati bértámogatásta cégek, ennek maximális mértéke a minimálbér másfélszerese, személyenként bruttó 241 500 forint. Bodó Sándor hozzátette: a munkáltatónak emellett járulékokat sem kell fizetnie foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár elmondta: eddig több mint 10 ezer munkavállalóra, több mint 1 milliárd forint összegben érkezett igény a munkáltatóktól.

Érvényteleníti az őszi félévet a Színház- és Filmművészeti Egyetem fenntartója. A kuratórium arra a kormányrendeletre hivatkozva döntött erről, amely lehetővé teszi a felsőoktatási intézmények fenntartóinak, hogy rendkívüli helyzetben érvénytelenítsék a félévet. Korábban Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa törvénysértőnek minősítette az oktatás november 6-i felfüggesztését a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

Végső búcsút vettek november 14-én 86 éves korában elhunyt Halzl Józseftől, a Rákóczi Szövetség tiszteletbeli elnökétől a Farkasréti temetőben. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott: Halzl József élete és öröksége a nemzetben gondolkodó magyarok számára jelen idejű múlt; olyan örökség, amelyen időről-időre érdemes lesz megmérni a mindennapokat.

December 2-án, szerdán helyezik végső nyugalomra Benkő Lászlót a Farkasréti temetőben. Az Omega egykori tagjától a járványhelyzet miatt családi körben vesznek búcsút. A sírhelyet a főváros biztosítja, a temetés költségeit pedig az állam állja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Mégis hozott egy meglepetést az orosz elnökválasztás?

Mégis hozott egy meglepetést az orosz elnökválasztás?

A 2024-es orosz elnökválasztáson nem történt semmi váratlan, így még az sem meglepő, hogy Vlagyimir Putyin a poszt-szovjet Oroszország legnagyobb választási győzelmét tudhatja magáénak. De a borítékolható eredmény ellenére mit mutatnak a Google számai, mennyire foglalkoztatta Oroszországot és Ukrajnát, valamint a világ többi részét az orosz elnökválasztás, már ami a Google-kereséseket illeti? A Google Trends számaiból kiderült: aránylag nem Oroszországban volt legnagyobb az érdeklődés, azonban nem teljesen váratlan, melyik ország emelkedett ki leginkább.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×