eur:
395.62
usd:
366.69
bux:
65620.71
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Újabb rekordon a fertőzöttek száma, egy több országban vezetnek be korlátozásokat - a nap hírei

Újabb rekordot ért el az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon. Rálőttek egy görög ortodox papra Lyonban. Elhunyt Sir Sean Connery Oscar-díjas színész. 

Újabb rekordot ért el az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, 3908 embernél igazolták a kórokozót, ez 622-vel több mint 24 órával korábban. 51 krónikus beteg halt meg az elmúlt napon, így már 1750 halálos áldozatot követelt a járvány. Csaknem 300-zal nőtt a kórházban ápolt covid-betegek száma, jelenleg 4048-an vannak kórházban.

A koronavírus terjedése elleni küzdelem fontos részének tekinti az egyéni védekezést a kormány - hangsúlyozta az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője. Lakatos Tibor az M1-en ezzel magyarázta a kötelező maszkviselés kiterjesztését hétfőtől a zenés-táncos rendezvényekre, illetve a vendéglátó egységekre.

Szlovákiában megkezdődött az országos tesztelés. Magyarország is segíti egészségügyi dolgozókkal a programot. Szlovákiában a tervek szerint a teljes, több mint ötmilliós lakosságot letesztelik a hétvégén.

Horvátországban tovább emelkedett a kórházi kezelésre szoruló koronavírusos betegek száma. A kialakult helyzet miatt a hatóságok a zágrábi Arena után az eszéki sportcsarnokban is ideiglenes kórházat hoznak létre.

Ausztriában újabb járványügyi szigorítások lépnek életbe kedden. Sebastian Kurz kancellár bejelentette, hogy az osztrákok este 8 és reggel 6 óra között csak munkába járás, sportolás vagy kutyasétáltatás miatt hagyhatják el lakhelyüket. Az iskolák és az óvodák továbbra is nyitva maradhatnak.

Kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben az Európai Bizottság a menekültügyi szabályozás miatt. Brüsszel felszólította a kormányt, hogy tegye lehetővé a menekültügyi eljáráshoz való hozzáférést. Az érvényben lévő szabályok szerint egy unión kívüli állampolgár csak egy unión kívüli magyar nagykövetségen folyamodhat nemzetközi védelemért.

Átlépte a százmilliárd forintot a babakötvénybe fektetett összeg - közölte a pénzügyminiszter. Varga Mihály közölte: azzal a 27 ezer gyermekkel együtt, akiknek idén nyitottak számlát, már 228 ezer gyermeknek gyűlik babakötvényben a megtakarítása.

Az esztergom-budapesti érsek szerint a világjárvány miatti szorongással terhelt időszakban különösen vigasztaló Mindenszentek ünnepe. Erdő Péter kitért arra, hogy a katolikus megtartják a szentmiséket, de a templomokban lévőknek be kell tartaniuk a szigorú biztonsági előírásokat.

Felfüggesztették az oktatást a Színművészeti Egyetemen. A fenntartó kuratórium körlevele szerint az új vezetés a blokád miatt nem lát rá belülről az oktatás tényleges folyamatára, ezért nem képes felelős döntéseket hozni. Jelentős problémának ítéli meg egyebek mellett azt is, hogy az elfoglalt létesítményekben a tűz- és balesetvédelmi szabályok nem, vagy csak részben érvényesülnek.

Tarolt Horvát Lili filmje a 65. Valladolidi Nemzetközi Filmfesztiválon. A Felkészülés egy meghatározatlan ideig tartó együttlétre című alkotás elnyerte a fődíjat. Horvát Lili kapta a legjobb új rendező díját, a legjobb színésznőnek járó elismerést pedig a főszereplő Stork Natasának ítélte a szakmai zsűri.

Varsóban több tízezren tüntettek péntek este az abortuszszabályzást érintő alkotmánybírósági ítélet ellen és más lengyelországi városokban is szerveztek tiltakozásokat. Közben Andrzej Duda államfő kezdeményezte az abortusztörvény enyhítését.

Franciaországban egyelőre nem kezelik terrorcselekménykénta hatóságok a lyoni támadást. Az egyik görög templomnál rálőttek egy ortodox papra, aki súlyosan megsebesült. A támadó elmenekült, Sajtóértesülések szerint a pap nemrég konfliktusba keveredett egyházközösségével. A francia belügyminiszter ugyanakkor válságstábot állított fel, miután csütörtökön egy iszlamista tunéziai férfi halálra késelt három embert a nizzai Notre-Dame-bazilikában.

Oroszország segítségét kérte Örményországa hegyi-karabahi konfliktus miatt. Nikol Pasinján örmény miniszterelnök azt írta Vlagyimir Putyin orosz államfőnek, hogy az örmény-azeri fegyveres konfliktusban a harcok egyre közelebb zajlanak az örmény határhoz. Oroszország katonai bázist tart fenn Örményországban.

Elhunyt Sir Sean Connery. Az Oscar-díjas skót színészt 90 éves korában érte a halál. Sean Connery őfelsége leghíresebb titkos ügynöke, James Bond első filmbeli megtestesítőjeként tett szert világhírnévre 1962-ben, és összesen hét filmben alakította a 007-es ügynököt.

Címlapról ajánljuk

Újabb drámai részletek a németországi buszbaleset ügyében

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a Lipcse közelében történt buszbalesetet. Az egyik utas szerint a szolgálatban lévő két sofőr baleset idején éles vitát folytatott egymással, ami elterelhette a kormánynál ülő vezető figyelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×