eur:
395.52
usd:
364.84
bux:
65628.8
2024. március 19. kedd Bánk, József

10 ezer milliárd forintnyi termelési érték közelébe kerül Magyarország - a nap hírei

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a magyar járműipar hamarosan 10 ezer milliárd forintnyi termelési értéket állít elő évente. A kormánypártok távolmaradása miatt határozatképtelen volt az országgyűlés klímaügyben összehívott ülése. Csökkentette az irányadó dollárkamatot az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed. Az InfoRádió legfontosabb szerdai hírei.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a magyar járműipar egyre közelebb kerül ahhoz a célhoz, hogy egy év alatt 10 ezer milliárd forintnyi termelési értéket állítson elő. Szijjártó Péter a tömegközlekedési eszközgyártásban tevékenykedő Hübner-H Kft. nyíregyházi beruházásának bokrétaünnepségén a magyar gazdaság egyik alapjának nevezte az autóipart, amelynek fejlődéséhez elengedhetetlen a beszállítói ipar folyamatos fejlesztése.

Határozatképtelen volt az országgyűlés rendkívüli ülése, amelyet az ellenzék azért kezdeményezett, hogy a parlament tájékoztatást kapjon a kormánytól az ország klímaügyi vállalásairól. A kabinet, valamint a Fidesz és a KDNP képviselői nem vettek részt a tanácskozáson. Az ellenzéki felszólalók közül többen úgy vélték, hogy a kormány nem ismeri el az éghajlatváltozás tényét, amivel veszélyezteti a magyar emberek jövőjét.

Ellátásbiztonsági és klímavédelmi szempontból is elkerülhetetlennek tartja a Paksi Atomerőmű bővítését a fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter. Süli János a Magyar Elektrotechnikai Egyesület vándorgyűlésén, Debrecenben kijelentette: a két új blokk megvalósulásával állhat rendelkezésre a biztonságosan megtermelt, olcsó villamos energia. Kaderják Péter energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár hangsúlyozta: az ország ellátását már jelenleg is 60 százalékban karbonsemleges energia biztosítja.

Megalakul az Egyetemi Klinikák Tanácsa a 4 orvos- és egészségtudományi egyetem, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium részvételével - jelentette be a tárca vezetője. Palkovics László elmondta: létrejön egy önálló orvosi, egészségtudományi és egészségipari kutatás-fejlesztési alap is 2021-től. Hozzátette: az orvos- és egészségtudományi egyetemek rektoraival arról tárgyalt, hogy a szeptemberi fenntartóváltás után hogyan tervezik az intézmények fejlesztését.

Az MSZP elnöke szerint a közös ellenzéki főpolgármester-jelölt győzelme nemcsak a fővárosnak, hanem az egész ország számára fontos. Tóth Bertalan az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt, hogy a legtöbb megyei jogú városban létrejött az ellenzéki együttműködés. Az MSZP elnöke az önkormányzati választások után az ellenzéki pártok szavazóbázisának bővítését tartja a legfontosabb feladatnak.

Választási győzelme esetén pályázati alapot hozna létre a budapesti független színházak, művészeti műhelyek támogatására az ellenzéki főpolgármester-jelölt. Karácsony Gergely azt mondta: a tao-rendszernek voltak problémái, de a kormány, ahelyett, hogy ezeket megoldotta volna, inkább megszüntette az egészet, amivel több független műhely a csőd szélére került.

A jelenlegi adatok szerint több mint 500 települési nemzetiségi választás maradhat el októberben. A Nemzeti Választási Iroda közölte, ha nem indul legalább annyi jelölt, ahány tagból állna a nemzetiségi testület, illetve, ha egyetlen választópolgár sem szerepel a nemzetiségi névjegyzékben, akkor nem lehet megtartani a voksolást. A legtöbb települési nemzetiségi választás a roma nemzetiségnél maradna el.

Az Európai Bizottság elnöke szerint egyre valószínűbb, hogy az Egyesült Királyság megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból. Jean-Claude Juncker az Európai Parlament vitájában ugyanakkor elkerülhetőnek nevezte az úgynevezett kemény brexitet. Hangsúlyozta: az egyik legfontosabb kérdés az Írországgal összefüggő kérdések megnyugtató lezárása. Az Európai Parlament nem sokkal később elfogadott egy jogilag nem kényszerítő erejű állásfoglalást, amely szerint ha a britek jó okkal kérik, akkor a tagállamok megengedjék a brexit harmadik halasztását is.

Az Egyesült Királyságban új népszavazást írna ki az európai uniós tagságról a Munkáspárt. Jeremy Corbyn, a legnagyobb ellenzéki erő vezetője a The Guardian című napilapban közölt cikkében azt írta: kormányra kerülése esetén a Munkáspárt teljesen új megállapodást dolgozna ki a brexit feltételrendszeréről, és ezt referendumra bocsátaná.

Az eddiginél szigorúbb szankciókat jelentett be Irán ellen az amerikai elnök. Az orosz külügyminisztérium elítélte, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök üdvözölte a döntést. Az Egyesült Államok a múlt szombaton szaúd-arábiai olajlétesítmények ellen végrehajtott dróntámadások óta fontolgatja az Irán elleni válaszlépéseket.

Csökkentette 25 bázisponttal az irányadó dollárkamatot az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed. A kamatcsökkentés mértéke megfelel a piaci várakozásoknak. Az eddigi mérték július 31. óta volt érvényben. A Jerome Powell vezette testület a növekedést övező bizonytalanságokkal indokolta a kamatcsökkentést. Korábban Donald Trump elnök többször is sürgette a mérséklést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×